DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Motor

Bagnaia az élről bukott, Rins csodát tett az LCR Hondával

Zsinórban a második versenyén nullázott a MotoGP világbajnoka, így az őt addig is közelről üldöző spanyol nyerte az Amerikai Nagydíjat.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A szombatot letaroló – az időmérőt és a sprintet is megnyerő – Francesco Bagnaia vághatott neki a pole-ból a MotoGP idei harmadik versenyének, az austini Amerikai Nagydíjnak. A regnáló világbajnok meg is őrizte a vezetést a hátsó egyenes előtt próbálkozó Alex Rins előtt, míg mögöttük a tizedik pozícióból startoló Jack Miller zárkózott fel a harmadik helyre, megelőzve Fabio Quartararót és a VR46 párosát.

motogp-rins-austin



A mezőny közepén egyből történt egy páros baleset: Jorge Martin csúszott el és vitte magával Alex Marquezt is – aki a bukótéren végigcsúszva még a falat is elérte, ezért az orvosi központba szállították. Szintén még az első körben elesett Aleix Espargaro is az Apriliával.

Rins az első körökben remekül tartotta a lépést Bagnaiával, különösen a technikás első két szektorban loholt ott a ducatis nyomában a spanyol, de még Miller is nagyjából szűk egy másodpercre követte az éllovas duót. A táv harmadánál azonban utóbbi kiszállt a küzdelemből: eldobta a KTM-et az ausztrál, így az utolsó dobogós pozíciót Quartararo örökölte meg tőle, akit viszont közelről követett Luca Marini.

Az igazi dráma viszont a nyolcadik körben jött, Bagnaia ugyanis az élről kicsúszott – zsinórban a második versenyen nullázott a címvédő olasz! Ezzel Rins teljesen egyedül találta magát az élen, több mint két másodperccel vezetett az LCR Honda versenyzője a Quartararo–Marini páros előtt. Hátrébb amúgy Joan Mir is búcsúzott a küzdelmektől, majd a táv felénél Brad Binder és Takaaki Nakagami is bukott – igaz, a dél-afrikai KTM-es vissza tudott még állni a versenybe.

bagnaia-crash

Nyolc körrel a vége előtt Marini elment Quartararo mellett, átvéve tőle a második helyet. Rinsre azonban ő sem tudott közeledni: az egész hétvégén remeklő spanyol meglepetésre behúzta a győzelmet! Az LCR 2018 óta először nyert futamot a MotoGP-ben – ahogy Marc Marquezen kívül bárki más is Hondával –, a japán gyártó pedig másfél év után húzott be első helyet. Rinsnek eközben ez volt a második sikere a COTA-n, legutóbb pedig még a Suzuki búcsúversenyén, a tavalyi valenciai évadzárón pezsgőzhetett a dobogó tetején.

Rins mögött Marini bejött másodiknak a VR46 Ducatival (neki az első pódiuma volt vasárnapi futamon), Quartararo pedig a szombati sprint utáni lesújtó nyilatkozatát követően a Yamaha idei első dobogóját szerezte. Mögöttük Maverick Vinales jött be negyediknek egy szokásos gyengébb rajt után, megelőzve apriliás márkatársát, Miguel Oliveirát, valamint Marco Bezzecchit – aki viszont a hatodik helyével is megtartotta az első helyet a vb-összetettben. Johann Zarco, Franco Morbidelli, Fabio di Giannantonio és az újonc Augusto Fernandez fért még be a tízbe. Összesen 13-an értek egyébként célba, tehát mindenki pontot szerzett.

A MotoGP-szezon két hét múlva a jerezi Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

A futam végeredménye:

1. Alex Rins LCR Honda  
2. Luca Marini VR46 Ducati 3.498
3. Fabio Quartararo Monster Yamaha 4.936
4. Maverick Viñales Aprilia Racing 8.318
5. Miguel Oliveira RNF Aprilia 9.989
6. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 12.049
7. Johann Zarco Pramac Ducati 12.242
8. Franco Morbidelli Monster Yamaha 20.399
9. Fabio di Giannantonio Gresini Ducati 27.981
10. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 28.217
11. Michele Pirro Ducati Team 32.370
12. Jonas Folger Gas Gas Tech3 1:08.065
13. Brad Binder KTM Factory 1:23.012
Kiesett:    
  Stefan Bradl Repsol Honda  
  Takaaki Nakagami LCR Honda  
  Joan Mir Repsol Honda  
  Francesco Bagnaia Ducati Team  
  Jack Miller KTM Factory  
  Raúl Fernández RNF Aprilia  
  Álex Márquez Gresini Ducati  
  Aleix Espargaró Aprilia Racing  
  Jorge Martín Pramac Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: