DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 14. vasárnap
Motor

Bezzecchi: Vale nélkül ez elképzelhetetlen lenne

Családja mellett mentorának is köszönetet mondott a MotoGP új futamgyőztese, miközben a világbajnok saját magára, Quartararóra pedig a stewardokra mérges.

Vasárnap új futamgyőztest avatott a MotoGP: Marco Bezzecchi magabiztos versenyzéssel húzta be az esős pályán rendezett Argentin Nagydíjat. Pedig az olasz elárulta: amikor meglátta reggel, hogy milyen az időjárás, egyáltalán nem volt magabiztos.

„Amikor reggel megláttam az esőt, kétségbeestem, mert tegnap jól éreztem magam a motoron, és úgy voltam vele, hogy szárazon lehet esélyem a győzelemre. Először gondoltam ezt a karrieremben, így amikor megláttam az esőt, érzelmileg az egy katasztrófa volt. Aztán amikor a bemelegítő edzésen felültem a motorra, hihetetlenül éreztem magam, és úgy voltam vele: ’oké, meg tudom csinálni’. Aztán a futam is hihetetlen volt” – idézi Bezzecchit a Motorsport.com szaklap.

motogp-bezzecchi-termasA fiatal versenyző nemcsak saját maga, hanem a VR46 első sikerét is jegyezte Termasban. Bezzecchi nem is felejtett el köszönetet mondani Valentino Rossinak, akinek már nem ő az első tanítványa, aki futamot nyer a királykategóriában: „Vale és a családom támogatása nélkül ez szinte elképzelhetetlen lett volna. Vale adta meg a lehetőséget, hogy fejlődjek emberként, motorosként, és fellépjek a világbajnokságba, majd a MotoGP-be. Köszönöm neki!”

 

Bagnaia mérges magára

Bezzecchi ráadásul egyúttal a világbajnoki összetettben is az élre állt, nagyban köszönhetően annak, hogy a Portimaóban a sprintet és a futamot is behúzó címvédő, Francesco Bagnaia a második helyen haladva elcsúszott.

motogp-bagnaia-termas

„Elestem. Nagyon ideges vagyok” – értékelt a Ducati versenyzője. „Ez az a fajta bukás, amit nem értek. Olykor úgy esel el, hogy nem tudod az okát, s ebből a legnehezebb tanulni. Az előző 16 körben ugyanúgy kanyarodtam ott, de a 17. körben így elestem, ráadásul ez nem is egy normál bukás volt, mert legtöbbször elmegy a motor eleje vagy túl korán engeded fel a féket. Itt viszont úgy ment el, hogy a gázt fogtam. Mindenesetre hibáztam. Gondolkodtam rajta, vajon idén jobb, precízebb versenyző lettem-e kevesebb hibával, jobban csinálom-e a dolgokat. Erre a második versenyen elesek. Ez nagyon bosszant” – fogalmazott Bagnaia, hozzátéve, hogy nem is erőltette túl a dolgokat, megelégedett a második hellyel, mivel Bezzecchit túl távolinak érezte.

 

Zarco szerint eljön az ő ideje

Bagnaia kicsúszása után másik két szatellit ducatis állhatott még fel a dobogóra Bezzecchi mellé. Johann Zarco az utolsó körben előzte meg a második helyért Alex Marquezt: a francia nem először mutatott be óriási hajrát a futam végén.

motogp-podium-termas

„A többieknek az az előnye, hogy a verseny elején jól ki tudják használni a gumi nyújtotta tapadást. De amikor csökken a tapadás, akkor jön el az én időm, a futam féltávja után. Kár ezért, mert azt hittem, ilyen körülmények között lehet esélyem a győzelemre, de az első nyolc körben nem tudtam volna gyorsabb lenni. Csúszkáltam, majdnem elestem, és a többiek is harcoltak velem” – mondta el a Pramac motorosa, aki reméli, hogy idén eljön végre az ő ideje és futamot nyerhet a MotoGP-ben.

 

Morbidelli szárnyalt, Quartararo dühös

A Ducatik vitték tehát a prímet Argentínában (is), de érdemes szót ejteni azért más gyártókról is. Az Aprilia például a biztató pénteki kezdés (mindkét szabadedzésen elhozták az első két helyet) után a trükkössé-esőssé váló körülmények között valósággal elsüllyedtek, Aleix Espargaro konkrétan a 15. helyen futott csak be.

motogp-morbidelli-termas

Eközben a Yamahánál pedig a feje tetejére állt a világ, ugyanis hosszú idő után először Franco Morbidelli volt a meggyőzőbb a két versenyző közül. Ez a szakértők és a versenyzők elmondása szerint is annak volt köszönhető, hogy az olasz jobban tudott alkalmazkodni a kis tapadású termasi pályához, viszont a sprinten és a versenyen is a dobogó közelébe jutó korábbi vb-ezüstérmes jelezte: továbbra is két lábbal áll a földön, mert bár jót tett az önbizalmának a hétvége, nem tudni, meg tudja-e tartani ezt a formáját más helyszíneken is.

Fabio Quartararónak eközben pedig Takaaki Nakagamival gyűlt meg a baja, akivel a futam elején koccant, emiatt hátraesett. A 2021-es világbajnok kifakadt a stewardokra az elmaradt büntetés miatt: „Nem értem, mit csinálnak. A Moto3-as versenyen Sasaki egy tiszta előzést hajtott végre, de kicsit hozzáért valakihez, ezért át kellett adnia egy pozíciót. Itt egy kanyar alatt tönkretette a versenyemet, mégsem kapott semmit” – nyilatkozta a francia. Quartararót legalább a vizes pályás tempója bizakodással tölthette el, hiszen egészen a hetedik helyig visszazárkózott a mezőny végéről, viszont a vb-esélyeket illetően megjegyezte: azokról egyelőre fölösleges beszélni úgy, hogy a top 5-ért sem tud harcolni pillanatnyilag.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: