DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Miller nyert, Bagnaia a végén bukott

Az első körökben az élre törve győzött a Japán GP-n a Ducati ausztrálja. A vb-esélyesek közül Quartararo a nyolcadik, Bagnaia a legvégén bukott, Espargaróra már a rajt előtt lecsapott a technika ördöge.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A szombati esőnek már nyoma sem volt vasárnap, napsütéses időben startolhatott el a MotoGP Japán Nagydíja. Az időmérős csapadék a rajtrácsot viszont alaposan felkavarta, hiszen a pole-ból három év után először Marc Marquez startolhatott, mellőle Johann Zarco és Brad Binder várhatta a piros lámpák kialvását, miközben a vb-aspiránsok közül Aleix Espargaro a 6., Fabio Quartararo a 9., Francesco Bagnaia a 12., Enea Bastianini pedig a 15. helyre kvalifikálta csak magát.

Már a felvezető körön megkezdődött a dráma: Espargaro műszaki problémák miatt kénytelen volt a bokszba hajtani és átülni a tartalékmotorjára, így csak onnan indulhatott a mezőny után. A rajtnál eközben Binder vette át a vezetést, de csak néhány kanyarig őrizte ezt, Jorge Martin ugyanis átlépte a a dél-afrikait. A harmadik kör végére viszont már egy másik ducatis vezetett: Jack Miller tört előre nagy tempóban. Ők ketten némileg el is lógtak az üldözőktől, akiknek az élén a két, egymással is harcoló KTM haladt.

miller-ducati-motegi



A vb-esélyesek közül egyedül Bastianini tudott jelentősebbet előrelépni, a gresinis néhány kör után már Bagnaiát támadta – sőt, a táv harmadánál meg is előzte a honfitársát, aminek a Ducati bokszában szemlátomást nemigen örült Davide Tardozzi. A két ducatis aztán Pol Espargarót is átlépte, s így már megérkeztek a nyolcadik helyen motorozó Quartararo mögé. Hátrébb egyébként a Joan Mirt helyettesítő Takuya Tsuda szolgáltatott látványosságot azzal, hogy kigyulladó motorral volt kénytelen kiállni a versenyből.

Az élen Miller apránként négy-öt másodperc fölé tornázta az előnyét Martin előtt, de máshol sem igazán láthattunk csatákat: egyedül Espargaro lépdelt előre a mezőny végén, de még hét körrel a vége előtt is csupán a 18. pozícióban haladt az apriliás. A hajrához közeledve aztán Bagnaia visszaért Bastianinire, akit aztán meg is előzött, így ő próbálhatta meg üldözni Quartararót.

Miller végül senkitől sem zavartatva győzött és szerezte meg idei első sikerét, mögötte viszont történtek változások az utolsó körökben. Binder ugyanis megelőzte Martint, így ő lett a második, míg Marquez Oliveirát lépte át, ezzel pedig a negyedik helyen futott be a nyolcszoros világbajnok. A fő dráma viszont még hátrébb történt: Bagnaia Quartararót igyekezett támadni, az olasz azonban elcsúszott és nullázott! Ezzel a nyolcadik helyen beérő francia nyolc ponttal növelte az előnyét Bagnaiával szemben, Bastianinit pedig egy hellyel előzte meg. Espargaro 16. lett, így épp nem ért vissza a pontszerzők közé. Folytatás egy hét múlva Buriramban.

A futam végeredménye:

1. Jack Miller Ducati Team  
2. Brad Binder Red Bull KTM 3.409
3. Jorge Martín Pramac Ducati 4.136
4. Marc Márquez Repsol Honda 7.784
5. Miguel Oliveira Red Bull KTM 8.185
6. Luca Marini VR46 Ducati 8.348
7. Maverick Vińales Aprilia Racing 9.879
8. Fabio Quartararo Monster Yamaha 10.193
9. Enea Bastianini Gresini Ducati 10.318
10. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 16.419
11. Johann Zarco Pramac Ducati 16.586
12. Pol Espargaró Repsol Honda 17.456
13. Álex Márquez LCR Honda 18.219
14. Franco Morbidelli Monster Yamaha 19.012
15. Cal Crutchlow RNF Yamaha 19.201
16. Aleix Espargaró Aprilia Racing 25.473
17. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 27.006
18. Raúl Fernández Tech3 KTM 29.374
19. Remy Gardner Tech3 KTM 29.469
20. Takaaki Nakagami LCR Honda 43.294
  Francesco Bagnaia Ducati Team Kiesett
  Alex Rins Suzuki Ecstar Kiesett
  Darryn Binder RNF Yamaha Kiesett
  Takuya Tsuda Suzuki Ecstar Kiesett
  Tetsuta Nagashima HRC Team Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: