DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Drámai rajt, Bastianini az utolsó körben nyert

Két incidenssel indult az Aragóniai GP, s az egyikben épp a vb-éllovas Quartararo bukott nagyot. Mindeközben ugyan megszakadt Bagnaia győzelmi szériája, de így is megérkezett a franciára a tabellán.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Remek időjárási körülmények között startolt el a MotoGP idei tizenötödik futama, az Aragóniai Nagydíj. A pole-pozícióból Francesco Bagnaia várhatta a piros lámpák kialvását, és a start után is megőrizte a vezetést, a drámák azonban a mezőny közepén zajlottak. A vb-t vezető Fabio Quartararo ugyanis az egyik kigyorsításon nekiment hátulról Marc Marquez motorjának, aminek köszönhetően hatalmasat esett a Yamaha franciája – már az első körben kiszállt a küzdelemből! A címvédőnek szemlátomást némi fájdalmai is voltak, de később csapatfőnöke, Lin Jarvis úgy nyilatkozott, hogy nincs komoly sérülése, csak jelentősebb horzsolásai (a csúszástól a bőrruhán keresztül is kissé megégett a mellkasa).

Marquez aztán néhány kanyarral később Takaaki Nakagamival is összeért: a japán is elesett és csak nagy szerencsével tudta kikerülni őt a többi versenyző, míg a repsolos a sérült motorjával kénytelen volt kiállni a bokszba. A nyolcszoros világbajnok még a verseny során úgy nyilatkozott, hogy a Quartararóval történt kontakt után a Yamaha egy darabja okozott zavart a holeshot device aktiválásakor, ezért mozdult balra a motorja a Nakagami-féle incidensnél.

bastianini-motogp-futam



Mindeközben az élen Bagnaia mögött egy darabig Brad Binder volt a második a KTM-mel, de néhány kör alatt visszaelőzte őt Jack Miller és Enea Bastianini, így a dél-afrikai visszacsúszott a negyedik pozícióba az apriliás Aleix Espargaro elé. Ebből a bolyból aztán Miller esett vissza a táv harmadánál: gyors egymásutánban megelőzte őt Bastianini, Binder és Espargaro is. Bastianini viszont olyannyira lendületben volt, hogy rövidesen Bagnaiát is megtámadta és át is vette tőle a vezetést – de csak ideiglenesen, mert aztán hibázott, így ismét a gyári ducatis állt az élen.

Ezek után hosszú körökön keresztül hat-hét tizedmásodperc környékén mozgott Bagnaia és Bastianini között a távolság, a hajrára viszont ismét felzárkózott márkatársára a Gresini versenyzője. Az utolsó körben pedig be is vetődött honfitársa mellé, aki már nem tudott erre válaszolni: Bastianini nyert Bagnaia előtt, idei negyedik győzelmét aratva. Espargaro szintén a végjátékban kaparintotta meg az utolsó dobogós pozíciót Bindertől – mindez pedig azt jelenti, hogy Bagnaia tíz, Espargaro tizenhét pontra közelítette meg Quartararót a vb-tabellán. Eközben a Ducati pedig már meg is nyerte a gyártói vb-címet öt futammal a vége előtt. Binder mögött amúgy Miller, Jorge Martin, Luca Marini, Johann Zarco, Alex Rins és Marco Bezzecchi ért még be a top 10-ben.

Folytatás egy hét múlva a Japán Nagydíjjal – legalábbis remélhetőleg, mivel egy szupertájfun miatt a hírek szerint veszélybe kerülhet a személyzet és a szállítmány időben való megérkezése Motegibe…

A futam végeredménye:

1. Enea Bastianini Gresini Ducati  
2. Francesco Bagnaia Ducati Team 0.042
3. Aleix Espargaró Aprilia Racing 6.139
4. Brad Binder Red Bull KTM 6.379
5. Jack Miller Ducati Team 6.964
6. Jorge Martín Pramac Ducati 12.030
7. Luca Marini VR46 Ducati 12.474
8. Johann Zarco Pramac Ducati 12.655
9. Alex Rins Suzuki Ecstar 12.702
10. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 16.150
11. Miguel Oliveira Red Bull KTM 17.071
12. Álex Márquez LCR Honda 18.463
13. Maverick Vińales Aprilia Racing 18.730
14. Cal Crutchlow RNF Yamaha 20.090
15. Pol Espargaró Repsol Honda 27.588
16. Remy Gardner Tech3 KTM 28.805
17. Franco Morbidelli Monster Yamaha 30.422
18. Darryn Binder RNF Yamaha 31.330
19. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 31.595
20. Raúl Fernández Tech3 KTM 36.160
  Marc Márquez Repsol Honda Kiesett
  Fabio Quartararo Monster Yamaha Kiesett
  Takaaki Nakagami LCR Honda Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: