DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Bagnaia zsinórban negyedszer győzött

Bár jövő évi csapattársa a befutóig szorongatta, a Ducati gyári motorosa nyerte a San Marinó-i Nagydíjat, ezzel pedig immár 30 pontra megközelítette a Misanóban csak ötödik Quartararót.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Egy-egy olasz és spanyol siker (a Moto3-ban Dennis Foggia, a Moto2-ben Alonso Lopez nyert) következett a fő műsorszám Misanóban, a MotoGP San Marinó-i Nagydíja. A pole-pozícióból Jack Miller startolhatott, az ausztrál pedig meg is őrizte a vezetést Enea Bastianini és a büntetés miatti hátrasorolása után két helyet egyből javító Francesco Bagnaia előtt. Hátrébb nem volt sima a rajt: Johann Zarco, Pol Espargaro és a szabadkártyás Michele Pirro számára már az első kanyarban véget ért a futam, miután a rosszul elrugaszkodó franciát meglökték, láncreakciót elindítva ezzel.

A harmadik körben pedig az élmezőny is megfogyatkozott: Miller az első helyről bukott – bár vissza tudott állni a versenybe –, de kiesett Marco Bezzecchi is a top 10-ből, miközben hátrébb Franco Morbidelli és Fabio di Giannantonio is bemutatott egy esést. Bastianini viszont nem sokáig örökölte meg a vezetést, Bagnaia ugyanis megelőzte jövő évi csapattársát, aki mellett ráadásul az Apriliával remeklő Maverick Vinales is elment. Mögöttük Luca Marini érkezett negyedikként, majd a vb-összetettben a futamot megelőzően az első két helyet (fordított sorrendben) elfoglaló Aleix Espargaro és Fabio Quartararo.

bagnaia-misano-motogp-1



Quartararo aztán egy hibát kihasználva elment Espargaro mellett, majd megkezdte a felzárkózási kísérletet a teljesen együtt haladó Bagnaia, Vinales, Bastianini, Marini négyesre. A frontvonalok azonban inkább megmerevedni látszódtak, az egyetlen változást az jelentette, hogy egy pont után Quartararo elkezdte le is rázni Espargarót magáról. Egy ízben Bastianini is rontott, amit kihasznált Marini, de a gresinis egyből visszaelőzte VR46-os honfitársát.

A hajrára fordulva az élboly is kezdett szétszakadni, viszont így is történt változás: Bastianini előzte meg Vinalest a második helyért. Az utolsó körökre Bagnaiát is utolérte az olasz, a célegyenesben pedig kis híján le is gyorsulta a gyári márkatársat Bastianini, de végül 34 ezredmásodperces fórral előbbi versenyző nyert – méghozzá zsinórban negyedszer (először produkált ilyen szériát Ducati-versenyző), idén pedig már hatodszor. Vinales még a dobogón, majd jött Marini, Quartararo és Espargaro, mindez pedig azt jelenti, hogy Bagnaia 30 pontra megközelítette a Yamaha vb-éllovasát, az Aprilia spanyolját pedig három egységgel már meg is előzte. Alex Rins, Brad Binder, Jorge Martin és Alex Marquez még a top 10-ben, a visszavonuló Andrea Dovizioso pedig 12. helyezéssel intett búcsút a MotoGP-nek.

A futam végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team  
2. Enea Bastianini Gresini Ducati 0.034
3. Maverick Vińales Aprilia Racing 4.212
4. Luca Marini VR46 Ducati 5.283
5. Fabio Quartararo Monster Yamaha 5.771
6. Aleix Espargaró Aprilia Racing 10.230
7. Alex Rins Suzuki Ecstar 12.496
8. Brad Binder Red Bull KTM 14.661
9. Jorge Martín Pramac Ducati 17.732
10. Álex Márquez LCR Honda 21.986
11. Miguel Oliveira Red Bull KTM 23.685
12. Andrea Dovizioso RNF Yamaha 29.276
13. Raúl Fernández Tech3 KTM 30.433
14. Stefan Bradl Repsol Honda 31.768
15. Takaaki Nakagami LCR Honda 32.547
16. Darryn Binder RNF Yamaha 41.857
17. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 50.559
18. Jack Miller Ducati Lenovo Team 53.371
19. Remy Gardner Tech3 KTM 56.613
20. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 57.304
21. Kazuki Watanabe Suzuki Ecstar 1 kör /3.966
  Franco Morbidelli Monster Yamaha Kiesett
  Johann Zarco Pramac Ducati Kiesett
  Michele Pirro Aruba.it Ducati Kiesett
  Pol Espargaró Repsol Honda Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: