DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Bagnaia triplázott, Quartararo a második Ducatiföldén

Zsinórban harmadik sikerét aratta Francesco Bagnaia, de a mögötte befutó címvédő is győzelemmel felérő második helyet gyűjtött be az Osztrák GP-n – főleg Aleix Espargaro hatodik helyének fényében.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Az egyaránt japán győzelmeket hozó Moto3-as és Moto2-es verseny után következett vasárnap délután a MotoGP Osztrák Nagydíja a Red Bull Ringen. A pole-pozícióból Enea Bastianini startolhatott, de gyári ducatis márkatársa, Francesco Bagnaia jobban jött el a rajttól, így egyből az élre állt. A két olasz, valamint Jack Miller és Jorge Martin hamar ellépett az élen, míg mögéjük Maverick Vinales zárkózott fel, megelőzve Fabio Quartararót, akire pedig hamar megérkezett a fő vb-rivális Aleix Espargaro – pedig a rajtnál még nagyon visszaesett, mert nem működött a magasságállító eszköze. Mindeközben Joan Mir számára pedig már rögtön a legelején véget ért a futam egy bukással.

Elöl Bagnaia mögött zajlott az élet a Ducati-versenyzők között: Miller átlépte Bastianinit, akivel aztán Martin is óriási csatát kezdett vívni – aminek külön pikantériát adott, hogy ők ketten harcolnak a 2023-as gyári ülésért. Ezt a csatát aztán eldöntötte, hogy Bastianini előbb kissé visszalassult, majd a sóderágyba rongyolt ki, s végül a bokszban ért véget a versenye, alighanem műszaki problémák miatt. Martin maradt így a harmadik, míg Vinales egy hibáját kihasználva Quartararo és Espargaro érkezett meg a negyedik-ötödik pozíciókba.

bagnaia-ducati-spielberg-futam-1



Miller nem hagyta unatkozni Bagnaiát, meg is támadta csapattársát a vezetésért, de az olasz vissza tudott vágni. A két gyári versenyző csatáját kihasználva pedig néhány kör alatt Martin is visszazárkózott rájuk. Támadni és előzni viszont nem tudott, megakadt a spanyol lendülete, a táv felénél pedig rontott is az új sikánban, amit kíméletlenül kihasznált Quartararo, aki ezzel feljött a harmadik pozícióba. Espargaro eddigre már nem tudta tartani a közvetlen élboly tempóját, két másodperces hátrányba került Martinékkal szemben – sőt, olyannyira visszaesett a tempója a lágy hátsó gumikon, hogy rövidesen Luca Marini, majd Johann Zarco is elkapta az Aprilia versenyzőjét.

A táv utolsó harmadára fordulva Bagnaia egy másodperc fölé tornázta a fórját, Millerre pedig megérkezni látszott Quartararo. A regnáló világbajnok pedig ha odaért, hát előzött is: a francia a sikánban mutatott be egy bátor manővert, ezzel feljött a második helyre. A dobogó alsó fokáért pedig az utolsó körig zajlott a csata: Martin a célegyenes végén próbálta megelőzni Millert, de a spanyol elcsúszott.

Bagnaia eközben senkitől sem zavartatva húzta be a diadalt: Assen és Silverstone után sorozatban harmadszor, idén pedig már ötödször győzött az olasz. Quartararo is egy győzelemnek felérő második helyet gyűjtött be, hiszen csak ő fért be az első ötbe nem ducatis versenyzőként, hiszen Miller, Marini és Zarco sorakozott mögötte. Aleix Espargaro végül hatodikként látta meg a kockás zászlót, ezzel 32 pontra nőtt a spanyol hátránya Quartararóval szemben (Bagnaia 44 egységnyire közelítette meg a yamahást). Brad Binder, Alex Rins, Marco Bezzecchi és a kicsúszásával együtt is beérő Martin tette teljessé a top 10-et Spielbergben.

A futam végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team  
2. Fabio Quartararo Monster Yamaha 0.492
3. Jack Miller Ducati Lenovo Team 2.163
4. Luca Marini VR46 Ducati 8.348
5. Johann Zarco Pramac Ducati 8.821
6. Aleix Espargaró Aprilia Racing 11.287
7. Brad Binder Red Bull KTM 11.642
8. Alex Rins Suzuki Ecstar 11.780
9. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 16.987
10. Jorge Martín Pramac Ducati 17.144
11. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 17.471
12. Miguel Oliveira Red Bull KTM 18.035
13. Maverick Vińales Aprilia Racing 20.012
14. Álex Márquez LCR Honda 26.880
15. Andrea Dovizioso RNF Yamaha 29.744
16. Pol Espargaró Repsol Honda 30.994
17. Stefan Bradl Repsol Honda 37.960
18. Raúl Fernández Tech3 KTM 42.082
19. Lorenzo Savadori Aprilia Racing 46.666
20. Remy Gardner Tech3 KTM 1 kör /48.728
Kiesett:    
  Franco Morbidelli Monster Yamaha Kiesett
  Darryn Binder RNF Yamaha Kiesett
  Takaaki Nakagami LCR Honda Kiesett
  Enea Bastianini Gresini Ducati Kiesett
  Joan Mir Suzuki Ecstar Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: