DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Hiányzik a kemény rivalizálás a MotoGP-ből?

Jorge Lorenzo szerint manapság az összes versenyző jóban van egymással, ami bizonyos szempontból jó a sportnak, de a rajongókat az olyan rivalizálások hozzák tűzbe, mint például az övé volt Rossival.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Bizonyos tekintetben aranykorát éli a MotoGP, hiszen még soha nem volt ennyire kiélezett és szoros a küzdelem a mezőnyben: rendkívül kicsik a különbségek, és gyakorlatilag az összes gyártóval lehet dobogókért vagy akár győzelmekért is csatázni. A 2019 végén visszavonult Jorge Lorenzo szerint ugyanakkor van valami, ami eltűnt a sportból az utóbbi időben, ez pedig a kemény rivalizálások a motorosok között. Tény, hogy például az idei két fő aspiráns, Fabio Quartararo és Aleix Espargaro kifejezetten jó viszont ápol egymással, sőt az apriliás utalt is rá, hogy bár számít rá, hogy a média megpróbálja majd egymás ellen fordítani őket, de igyekszik meg is tartani a jó kapcsolatot.

„Manapság úgy tűnik, a versenyzők mind barátok” – mondta erről Lorenzo a Cycle World által készített interjúban. „Quartararo nem úgy beszél Bagnaiával, mint annak idején én Rossi. Pecco sem úgy beszél Jorge Martinnal, mint Rossi tette Stonerrel. Ma már mindenkinek jó a kapcsolata mindenkivel” – fogalmazott az ötszörös világbajnok, aki szerint ez bizonyos tekintetben jót is tesz a sportnak, de azt is hozzátette, hogy a szurkolókat elsősorban a kőkemény ellenfelek hozzák lázba:

motogp-lorenzo-dppi-1



„Nagyon tisztelem az összes versenyzőt, de a kíméletlen rivalizálások mindig feltüzelték a rajongókat. Eszembe jut a vad pillantás, amit Gibernau küldött Rossi felé a 2005-ös jerezi futam után, vagy a csaták Rossi és Stoner vagy Rossi és Biaggi között. Ezek a rivalizálások ott voltak a levegőben. Ugyanez igaz a Formula-1-re, ahol tapintani lehet a Hamilton és Verstappen vagy Verstappen és Leclerc rivalizálásokat.”

Lorenzo maga is egyből egy komoly csapaton belüli rivalizálásba csöppent bele 2008-as debütálásakor, hiszen a Yamahánál a szupersztárnak számító Valentino Rossi oldalán kellett bizonyítania: „Kemény volt. Ha nincs erős személyiség, lehet, hogy pszichológiailag megroppantam volna, hiszen Valentinóra irányult minden figyelem. Mindenki imádta őt, emiatt pedig nagyon kicsinek érzed magad. De eltökélt voltam, és amint lecsaptam a sisakrostélyt, az egyetlen célom az volt, hogy gázt adjak és nyerjek. Az, hogy azonos motoron legyőztem Rossit, komoly elégedettséggel töltött el és nagy népszerűséget is adott.”

A spanyol exversenyző 2010-ben, 2012-ben és 2015-ben ért fel a MotoGP csúcsára. Ez utóbbi talán a legemlékezetesebb szezon mind közül, hiszen Rossi volt a fő ellenfele, az idény hajráját pedig beárnyékolta a Doktor és Marc Marquez közötti botrány, amelyet az robbantott ki, hogy az olasz azzal vádolta meg a repsolost, hogy Lorenzót segíti a vb-harcban, majd mindez a sepangi ütközésükben csúcsosodott ki. Lorenzo így emlékszik vissza arra az évadra:

„2015-ben könnyedén megnyerhettem volna a címet, mivel én voltam a leggyorsabb, de a versenynapokon mindig történt valami: ott volt a gond például a sisakrostéllyal, vagy épp a vasárnapi eső Silverstone-ban azok után, hogy szárazon végig erős voltam. Szóval a sebességem ellenére keménnyé vált a szezon. Sok tényező szerepet játszott, de ami a Rossi–Marquez sztorit illeti, ott az Argentin Nagydíj eseményei voltak döntők. Valentino volt a felelős Marquez bukásáért, de nem kért elnézést a futam után. Marcnak ez nem tetszett. Szerintem Valentino bocsánatkérésével teljesen máshogy alakulhattak volna a dolgok. De Marquez nem igazán akarta, hogy én nyerjem meg a címet, egyáltalán nem voltunk barátok.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: