DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Espargaro: Karrierem legjobb motorján ülök

Pályafutása első győzelmét aratta az Argentin GP-n, amely egyúttal az Aprilia első GP-s sikere is, ráadásul a vb-tabellán is az élre állt, a spanyol mégsem érzi úgy, hogy megváltozott volna az élete.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Történelmet írt vasárnap Termas de Rio Hondóban Aleix Espargaro, aki nemcsak a saját maga első világbajnoki nagydíjgyőzelmét aratta – ezzel egyébként a királykategória teljes mezőnye elmondhatja immár magáról, hogy legalább egy futamot nyert valamelyik kategóriában! –, hanem az Aprilia számára is ez volt a MotoGP-éra első diadala. Ha pedig mindez nem lenne elég, a szombati edzések alapján már nem váratlan, de azért mégis meglepő eredmény révén a spanyol motoros az egyéni vb-tabellán is az élre állt.

espargaro-aprilia_1



Espargaro az Argentin Nagydíj leintése után természetesen repesett az örömtől, és ismét elmondta, hogy már a szezon előtt érezte, hogy ezúttal tényleg nagyot léptek előre az RS-GP-vel: „Rettenetesen boldog vagyok, mert Katar óta éreztem, sőt már az előszezoni tesztek óta, hogy pályafutásom során most van a legjobb motor alattam” – idézi szavait a Crash.net. „Nyilván a teszteken nehéz megítélni, hogy a top 10-ért, a top 5-ért vagy a győzelemért harcolhatok majd a motorral, de nagyon közel voltam a leggyorsabbakhoz. Már Katarban is nagyon erősnek éreztem magam, és lépésről lépésre komoly potenciált mutattunk. Szombaton megmutattuk, hogy mi voltunk a leggyorsabbak, s ez a mai sem esős futamon vagy szerencsével jött össze, és most vezetjük a vb-tabellát.”

„Nagyon örülök, mert úgy érzem, ez a legnehezebb bajnokság valaha, köszönhetően a színvonalnak. Nyilván nagyon boldog vagyok a győzelem miatt, de személy szerint ez nem változtat semmin. Nagyon szerencsés ember vagyok, a munkám a szenvedélyem, van egy álomcsaládom, megvan mindenem, amiről egy ember álmodhat. Hogy őszinte legyek, a győzelem nem sokat változtat az életemen. De az Apriliánál mindenki számára egy óriási lépés ez.”

espargaro-aprilia-2

Az egyébként éppen a 200. MotoGP-s versenyén révbe érő Espargarónak Jorge Martinnal kellett megvívnia Argentínában: a pramacos a második rajtkockából indulva a startnál az élre állt, és szinte végig vezetett is, honfitársa a hajrához közeledve csak harmadik próbálkozásra tudott sikeres manővert bemutatni ellene.

„Tudom, hogy Jorge gyilkos ösztönökkel rendelkezik” – mondta el az apriliás. „Tudom, hogy nem kell egész hétvégén gyorsnak lennie ahhoz, hogy meglegyen a tempója. Amint kialszanak a lámpák, gyilkossá válik, és nem is volt könnyű követnem. Elkövettem néhány hibát, sokat játszottam az elektronikával, a motorfékkel, a kipörgésgátlóval, hogy óvjam a gumikat, de őszintén nagyon bátor volt, mert neki volt a legnehezebb dolga azzal, hogy végig vezette a versenyt és mutatta a tempót. A karrierem során mindig igyekeztem tisztelni a riválisokat, próbáltam tisztán előzni és ma meg is mutattam, hogy lehet összeérés nélkül is csinálni. De ha össze is érünk, mint a legutóbbi versenyen, akkor is jó és kemény versenyről van szó.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: