DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Oliveira győzött az indonéz esőben

Több mint egy órányi halasztás után rajtolt el a MotoGP lerövidített mandalikai futama, amelynek végén a KTM portugálja nyert két francia, a yamahás Quartararo és a ducatis Zarco előtt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Még el sem jutottunk a MotoGP futamának rajtjáig az Indonéz Nagydíj versenynapján, máris rengeteg dolog történt Mandalikában. A vasárnap reggeli bemelegítő edzésen ugyanis óriási highside bukást produkált Marc Marquez, akit emiatt vizsgálatokra kórházba is szállították, végül pedig agyrázkódás miatt nem engedték rajthoz állni a versenyen.

Amelynek a távját pedig 27-ről 20 körösre rövidítették: a hivatalos indoklás szerint az aszfalt állapota miatt döntöttek így. A vadonatúj indonéz pályával már a februári teszten is gond volt, kavicsokat téptek fel a motorok – azóta a nyomvonal egy részét újraaszfaltozták, s bár ez csillapított ezen a problémán, az extra hőséggel kombinálva így sem volt ideális az aszfalt állapota. Ráadásul a Michelin is egy keményebb szerkezetű, legutóbb 2018-ban használt gumit hozott a hétvégére, mint a tesztre, amelynek élettartamáról így kevés adat állt rendelkezésre. A Honda részéről amúgy Pol Espargaro ki is fakadt a változtatás miatt: a spanyol unfairnek nevezte ezt, hiszen hiába építették szerinte a legjobb motort a 2022-es abroncsokhoz, ezzel a módosítással hátrányba kerültek, de a suzukis Joan Mir is úgy fogalmazott szombaton, hogy szerinte ilyen körülmények között nem fog tudni célba érni.

 

Ha pedig mindez nem lett volna elég, a Moto3-asok és a Moto2-esek viadala után – amelyeket Dennis Foggia és Somkiat Chantra nyert, s amelyek közül utóbbinak már szintén rövidítették a távját – komoly trópusi eső érkezett meg Mandalikába. Emiatt pedig el is halasztották a rajt időpontját: előbb csak tíz perccel, majd gyakorlatilag egy teljes órával. A csúszás nem volt indokolatlan: az óriási vízmennyiség mellett az egyik visszajátszás alapján még villám is csapott az aszfaltba… Pedig az indonézek mindent megtettek: még egy sámán is végigsétált különböző esőűző eszközökkel a bokszutcán!

Úgy tűnik, be is vált, ugyanis csillapodott az eső, s végül 1 óra 15 perccel az eredeti időpont után elrajtolhatott az idei második futam. A pole-pozícióból Fabio Quartararo várhatta a piros lámpák kialvását, de csak egy körig vezetett a világbajnok, a rajtot legjobban elkapó Miguel Oliveira és Jack Miller ugyanis hamar elkapta a franciát. A ducatis ausztrál aztán KTM-es riválisát is megelőzte, így a második körben ő állt az élre. Miller és Oliveira el is lépett az üldözőktől, akik viszont sorra darálták be Quartararót: Alex Rins és Johann Zarco is elment mellette, miután a célegyenes eleji kigyorsítási szakaszon ráhajtott a rázókőre. Hátrébb többen is nagyot mentettek: Jorge Martinnak, Francesco Bagnaiának és Pol Espargarónak is volt egy necces pillanata – előbbi később aztán egy másik hibáját már nem tudta korrigálni és elcsúszott.

oliveira-mandalika-motogp-futam



Az élen az ötödik körben történt újabb változás: Oliveira vette vissza a vezetést Millertől – akitől aztán több mint két másodpercre el is szakadt. Ez a hátrány aztán tovább nőtt, Millernek pedig már hátrafelé kellett nézelődnie, megérkezett rá ugyanis a Rinst lehagyó Zarco. A táv kétharmadánál a pramacos be is próbálkozott gyári márkatársa mellett, de szélesre sodródott, így az ausztrál megőrizte a második helyet. A két ducatis csatáját pedig kihasználta a magára találó Quartararo, aki korábban szintén elment Rins mellett: a címvédő yamahás megelőzte Zarcót, majd azzal a lendülettel Millert is, így feljött a második pozícióba.

Oliveira ellen már nem volt esélye viszont: a portugál karrierje negyedik királykategóriás győzelmét aratta a KTM-mel! Quartararo és Zarco révén két francia állhatott még a dobogóra, majd jött Miller, megelőzve a Rins, Joan Mir felállásban befutó Suzukikat. Franco Morbidelli hetedik lett a másik gyári Yamahával, a nyolcadik helyért pedig őrült csata zajlott: a bolyt végül a másik Red Bull KTM-en ülő Brad Binder hozta be a célba, megelőzve az apriliás Aleix Espargarót és a Moto3-ból érkező újoncként parádésan teljesítő, nagy felzárkózást produkáló és kemény csatákat vívó Darryn Bindert, aki így top 10-es eredményt hozott, amivel kimagaslott a debütánsok közül ma. A katari győztes Enea Bastianini a 11. lett – így is maradt a vb-tabella élén –, a két hete dobogóra álló Pol Espargaro a 12. helyével pedig a legjobb hondás lett. Folytatás két hét múlva Argentínában.

A futam végeredménye:

1. Miguel Oliveira Red Bull KTM  
2. Fabio Quartararo Monster Yamaha 2.205
3. Johann Zarco Pramac Ducati 3.158
4. Jack Miller Ducati Lenovo Team 5.663
5. Alex Rins Team Suzuki Ecstar 7.044
6. Joan Mir Team Suzuki Ecstar 7.832
7. Franco Morbidelli Monster Yamaha 21.115
8. Brad Binder Red Bull KTM 32.413
9. Aleix Espargaró Aprilia Racing 32.586
10. Darryn Binder RNF Yamaha 32.901
11. Enea Bastianini Gresini Ducati 33.116
12. Pol Espargaró Repsol Honda 33.599
13. Álex Márquez LCR Honda 33.735
14. Luca Marini VR46 Ducati 34.991
15. Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team 35.763
16. Maverick Vińales Aprilia Racing 37.397
17. Raúl Fernández Tech3 KTM 41.975
18. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 47.915
19. Takaaki Nakagami LCR Honda 49.471
20. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 49.473
21. Remy Gardner Tech3 KTM 55.964
Kiesett:    
  Jorge Martín Pramac Ducati  
  Andrea Dovizioso RNF Yamaha  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: