DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Honda: Marquez idén sem lesz 100 százalékos

Alberto Puig, a Repsol csapatmenedzsere ennek ellenére is nagyszerű eredményeket vár a nyolcszoros világbajnoktól – aki szerint viszont kizárt, hogy visszatérjen a korábbi dominanciája.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A 2022-es MotoGP-szezon egyik legfontosabb kérdése, hogy vajon milyen állapotban vághat neki a küzdelmeknek Marc Marquez. Az biztosnak látszik, hogy a tavaly őszi edzésbaleset által kiváltott kettős látás már a múlté: a spanyolnak sem a tréningek, sem a sepangi teszten nem volt ezzel problémája. Az viszont már más kérdés, hogy fizikailag is rendben van-e: egyfelől nyilván megérzi a több hónapos kihagyást is a Repsol Honda versenyzője, másrészt ne feledjük, hogy az előző idény során problémája volt a jobb vállával a karműtétjét követően, amely miatt nem tudott úgy motorozni, ahogy szeretett volna.

Alberto Puig csapatmenedzser szerint ez utóbbi idén is valamelyest elkísérheti Marquezt, de így is remek eredményeket vár tőle: „A legfontosabb dolog, hogy lát, mert néhány hónappal ezelőtt ez nem volt ilyen egyértelmű. Komoly problémája volt, de szerencsére ez megszűnt” – idézi Puig szavait a Motorsport.com szaklap. „Másrészt ott van az a sztori a vállával tavalyról, amivel rengeteget szenvedett, és lehet, hogy idén sem lesz még százszázalékosan fitt. De sok dolgon változtattunk abban, ahogy hozzááll a fizikai állapotához, és biztos vagyok benne, hogy nagyot fog fejlődni. Nagyon optimista vagyok, mert tudom, hogyan versenyzett tavaly a vállával, és még úgy is nyert három futamot, szóval nagyszerű dolgokat várok tőle idén.”

marquez-repsol-2022



A Repsol Honda keddi csapatbemutatója után maga Marquez is nyilatkozott a sajtónak. Mint elmondta: bő két hete még nem is edzhetett motorral, így akkor meg sem fordult a fejében, hogy az újabb vb-cím lehetőségére gondoljon, sőt voltak kételyei a látásával kapcsolatosan is a sepangi teszt előtt. Most azonban már más a helyzet – viszont azt kizártnak tartja, hogy újra úgy domináljon, mint a 2020-as kartörését megelőzően, köszönhetően a roppant erős mezőnynek:

„Természetesen úgy érzem, hogy harcba szállhatok a vb-címért, de hogy 100 pont fölötti előnnyel nyerjek, mint korábban? Nagyon messze vagyunk ettől. Most nagyon szoros a csata a versenyzők között, nem mondhatjuk többé, hogy egyetlen motoros nagy különbséget tud kialakítani, mint mondjuk négy éve. De érdekes lesz. Két versenyző, akik rendkívül gyorsak lesznek, az Quartararo és Bagnaia. Ők ketten remekül mentek tavaly, főleg Bagnaia, aki nagyszerű formában zárta a szezont” – mondta el a Crash.net által idézett motoros.

Marqueznek egyébként a kettős látása mellett is adódott egészségügyi gondja a tél során, ugyanis elkapta a koronavírust – igaz, elmondása szerint influenzára hasonlító tünetekkel vészelte át a betegséget. A nyolcszoros világbajnok azt is hozzátette: elsősorban arra koncentrál a soron következő mandalikai teszten is, hogy újra rátaláljon az érzésre a Honda radikálisan átalakított 2022-es motorjával, amely kapcsán már a sepangi körözés után elmondta, hogy még alkalmazkodnia kell a megváltozott tulajdonságai miatt (amely szemlátomást a márkatársak dolgát könnyítette meg főként).

S ha már szóba került az új RC213V: a technikai igazgató, Takeo Yokohama elmondta, hogy annak érdekében, hogy többek között a hátsó tapadáson javítsanak, még a motorblokk-koncepcióhoz is hozzányúltak. A szakember elismerte: a szokottnál többet módosítottak és fejlesztettek, s ez főként a motor karakterisztikáján érződik – nem a motorerővel foglalkoztak, hanem azzal, ahogy azt leadja a versenygép. Ez viszont azt is érintette, ahogy a blokkot behelyezik a vázba, ennek köszönhető, hogy külsőleg is megújult a Honda MotoGP-gépe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: