DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Quartararo simán nyert, dobogón az Aprilia

Néhány kör alatt az élre tört, majd onnan vissza sem nézett a Brit GP-n francia a yamahás, aki sikerével tovább növelte előnyét. Rins második, Aleix Espargaro révén először dobogón az Aprilia.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Az F1-es futammal való ütközés elkerülése érdekében a Moto3-as és a Moto2-es verseny között rendezték meg a MotoGP Brit Nagydíját. A pole-ból hondás karrierje során először Pol Espargaro startolhatott, s a spanyol könnyedén meg is őrizte az első pozíciót, míg mögötte Francesco Bagnaia és Aleix Espargaro vívott a második helyért. Az üldözőbolyban pedig rögtön történt egy páros bukás: Marc Marquez és Jorge Martin értek össze, amikor a hondás próbálta visszaelőzni pramacos honfitársát – ez végül mindkettejük korai búcsúját eredményezte.

A harmadik körben Aleix Espargaro kísérelte meg átvenni a vezetést testvérétől, de szélesre sodródott, így Pol visszaállt az élre, míg a fivérek mögé Fabio Quartararo jött fel harmadiknak Quartararo megelőzésével. A yamahás vb-éllovas pedig itt nem is állt meg: egymás után levadászta a két Espargarót, így a táv negyedénél már a francia állt az élen – aki aztán lendületből el is kezdte lerázni magáról az üldözőit.

quartararo-futam-silverstone-yamaha



Jó tempóban zárkóztak fel a Suzukik is: Alex Rins és Joan Mir néhány kör elteltével áthámozta magát Bagnaia és Jack Miller Ducatiján, ezzel feljöttek a negyedik-ötödik helyekre. Innentől viszont ellentétes irányba mozgott a két csapattárs: Rins átverekedte magát a két Espargarón is, Mirt viszont elkapta Miller – ennek köszönhetően volt olyan pillanat, amikor az első öt pozícióban öt különböző márka versenyzője haladt.

Quartararo eközben senkitől sem zavartatva motorozott az élen, s fölényesen be is húzta idei ötödik győzelmét (azaz zsinórban hét különböző motoros nyerte a Brit GP-t) – ezzel pedig jelentősen növelte a fórját a vb-összetettben, hiszen fő kihívói egyaránt gyengén szerepeltek. A dobogóra ugyanis Rins és Aleix Espargaro állhatott még fel: utóbbi hatalmasat védekezett Miller ellen, ezzel megszerezte az Aprilia első MotoGP-érás pódiumát! Pol Espargaro ötödik, Brad Binder hatodik, azaz az első hatban hat különböző gyártó végzett. Mir és Bagnaia teljesen hátraesett a hajrában: előbbi a kilencedik, utóbbi a 14. helyen végzett mindössze, de Johann Zarco is csak 11. lett, s bár ezzel visszajött a tabellán a második pozícióba, a hátránya is 65 egységre hízott Quartararóval szemben. A többi yamahás, azaz a gyári motoron szereplő Cal Crutchlow, a nyolcadik helyről induló Valentino Rossi és a most debütáló Jake Dixon pontot sem szerzett.

A futam végeredménye:

1. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 40'20.579
2. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.663
3. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +4.105
4. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +4.254
5. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +8.462
6. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.189
7. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +13.560
8. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +14.044
9. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +16.226
10. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +16.287
11. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +16.339
12. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +17.696
13. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +18.285
14. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +20.913
15. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +21.018
16. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +22.022
17. Cal CRUTCHLOW GBR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +23.232
18. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +29.758
19. Jake DIXON GBR Petronas Yamaha SRT Yamaha +50.845
Nem ért célba:        
  Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati  
  Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: