DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Binder slicken nyerte az osztrák esőkáoszt

Döbbenetes izgalmakat hozott az Osztrák GP utolsó néhány köre: a megérkező esőben a pályán maradó dél-afrikai KTM-es győzött Bagnaia és Martin előtt. Quartararo hetedik, Marquez elcsúszott.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Nagyon lógott az eső lába a Red Bull Ringen, de még száraz pályán startolt el a MotoGP idei tizenegyedik futama, az Osztrák Nagydíj. A pole-ból a múlt héthez hasonlóan Jorge Martin vághatott neki a versenynek, s a start után is maradt az élen, viszont még az első körben megelőzte őt Francesco Bagnaia, így ő ragadta magához a vezetést. Martint aztán a csapattárs Johann Zarco is megelőzött, aki a rajtnál még Fabio Quartararóval vívott nagyot, sőt a honfitársak össze is értek.

Igazán nagy lendülettel azonban Marc Marquez érkezett, aki a nagyon finoman szemerkélő esőben mindkét pramacost átlépte és feljött másodiknak Bagnaia mögé – igaz, ez csak ideiglenes volt, Martin ugyanis hamar újra magára talált, ahogy Quartararo is, aki szintén becsatlakozott ebbe a csatába, sőt egy parádés külső íves előzést is bemutatott a 3-as kanyarban.

binder-dppi-spielberg



A nyolcadik körben aztán Quartararo már Bagnaiát támadta a vezetésért, de a ducatis gyorsan visszavágott a világbajnokságot vezető franciának. Ahogy elvonulni látszott a szemerkélés, úgy stabilizálódott a sorrend: Bagnaia vezetett Quartararo, Marquez, Martin és Zarco előtt, őket némi lemaradással követte Joan Mir és Jack Miller. Féltávhoz érve aztán az első hármas már a Pramac Ducati duóját is leszakította magáról – akiket viszont utolérni látszott a Suzuki regnáló világbajnoka, ráadásul az összetettben második helyen álló Zarco tíz körrel a vége előtt el is esett!

A táv utolsó harmadára fordulva Marquez támadást indított Quartararo ellen, aki nagyon elrontotta a 3-as kanyar féktávját, így a repsolos el is ment mellette. A hondás nem érte be ennyivel, Bagnaia után is megiramodott, sőt néhány méter erejéig az élre is állt, az olasz azonban visszavette tőle az első pozíciót – miközben megint néhány csepp esőt láthattunk a kamerákon. Miller és Alex Rins kockázatott is: öt körrel a vége előtt kiálltak motorcserére.

A trükkössé váló körülmények között Marquez tört az élre, de az eső annyira ráerősödött, hogy három körrel a futam leintése előtt szinte a teljes élboly kiállt a bokszba motort cserélni – leszámítva Brad Bindert, aki ezzel az élre állt! A dél-afrikai pedig az utolsó két körben leszakadó eső ellenére is beért a célba slick gumin, így megnyerte a futamot (még a később kiosztott három másodperces büntetéssel együtt is)! A dobogóra viszont már két esős abroncson lévő versenyző állhatott még fel, Bagnaia és Martin ugyanis az utolsó kanyarokban levadászta a száraz gumin bóklászó versenyzőket. Mir a negyedik lett, megelőzve a slicken bebotorkáló Luca Marinit és Iker Lecuonát. Quartararo hetedikként futott be, a yamahás 47 ponttal vezeti a vb-tabellát. Valentino Rossi nyolcadikként ért be, a top 10-et pedig Alex Marquez és Aleix Espargaro tette teljessé. Marc Marquez már esős gumikon csúszott el, s végül a 15. helyen intették le. 

A futam végeredménye:

1. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 40'46.928
2. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +9.991
3. Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +11.570
4. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +12.623
5. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +14.831
6. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +14.952
7. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +16.650
8. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +17.150
9. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +17.692
10. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +18.270
11. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +25.144
12. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +25.193
13. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +25.603
14. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +30.642
15. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +35.459
16. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +40.384
17. Cal CRUTCHLOW GBR Petronas Yamaha SRT Yamaha +52.950
Nem ért célba:        
  Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati  
  Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: