DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Így rajzolhatja át Vinales az átigazolási piacot

Hiába volt érvényes szerződése a Yamahával, idő előtt annak felbontását kérte a spanyol, aki a hírek szerint az Apriliához tart – de vajon mit lépnek erre a hangvillások, és várhatók-e további változások?

A Holland TT hétvégéjén röppent fel a pletyka, hogy Maverick Vinales elhagyhatja a Yamahát, amit aztán az asseni futamot követő hétfőn meg is erősítettek a felek. A spanyol szerződése eredetileg 2022 végéig szólt volna a hangvillásoknál, így a kontraktus felbontása megbolygathatja a pilótapiaci mozgásokat.

Az egyik kérdés természetesen az, hogy hova megy Vinales. Erre a válasz a sajtóhírek szerint egyértelmű: az Apriliához. Bár felröppent az is, hogy esetleg a többszörös nagydíjgyőztes a VR46 Ducatihoz kerülhet, ám megbízható források állítják, hogy az apriliás igazolás gyakorlatilag már eldöntött tény. Vinales így Aleix Espargaro társa lehet, érkezése pedig az ülést jelenleg birtokló Lorenzo Savadori mellett a noalei gyártóval tesztelgető, s a MotoGP-be visszatérni igyekvő Andrea Doviziosónak sem túl jó hír.

vinales-yamaha-motogp-assen



A másik kérdőjel annak kapcsán van, hogy kit ültet a Yamaha Fabio Quartararo mellé a gyári alakulatba. A logikus választás Franco Morbidelli előléptetése lenne a Petronas SRT-től, s alighanem ez is fog megvalósulni, viszont minden jel arra utal, hogy a japánok azért körülnéznek házon kívül is: nemrég a KTM-mel szerződésben álló Miguel Oliveira beszélt arról a The-Race.com szaklapnak, hogy Vinales távozása után megkereste őt a Yamaha. Szóba került még a Superbike-világbajnokságon immár éllovas Toprak Razgatlioglu átemelése is a MotoGP-be, ám a török épp nemrég hosszabbított további két évre a Yamaha WSBK-csapatával.

Ha Morbidelli fellép, akkor a Petronas SRT-nél kell új versenyző után nézni – sőt, alighanem rögtön kettőt kell keresniük, hiszen egyre valószínűbb, hogy Valentino Rossi pedig visszavonul a 2021-es évad végén. A legfőbb esélyesnek a maláj csapat egyik Moto2-es motorosát, Jake Dixont emlegetik, egy másik versenyzőt így is találniuk kell, Rossi ugyanis kijelentette, hogy Vinales lépése nem befolyásolja a nyári szünet során meghozandó döntését.

A Moto2-ben jelenleg újoncként összetettbeli második helyen álló Raul Fernandez kapcsán lehetett még arról hallani, hogy a Yamaha megpróbálhatja kivenni a KTM kötelékeiből, de a fiatal spanyol nemrég leszögezte: még egy évet szeretne a középső géposztályban maradni. Felmerülhetne, hogy ha már az Apriliánál nem lesz helye, érkezhetne ide Dovizioso, de Razlan Razali csapatfőnök korábban elmondta: Rossival csak kivételt tettek, őt leszámítva a fiatal versenyzők nevelésére szeretnének koncentrálni. Persze nem kizárt, hogy adódnak még váratlan helyzetek, elvégre Vinalesnek is érvényes szerződése volt a következő szezonra…

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: