DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Hivatalos: Vinales az év végén távozik a Yamahától

Gyorsan eszkalálódott a spanyol helyzete: még csak másfél napja röppentek fel erről a pletykák, most pedig a felek megerősítették, hogy egy évvel a szerződés lejárta előtt elválnak az útjaik a MotoGP-ben.

Maverick Vinalesről szólt az elmúlt egy hét a MotoGP-ben: miután a Sachsenringen eddigi legrosszabb eredményét elérve utolsóként futott be, kisebb kirohanást intézett a Yamaha irányába, amelyben a „tisztelet hiányáról” is beszélt. Bár a Holland TT-n sokkal meggyőzőbben teljesített – pole-t szerzett, a futamon pedig a csapattárs Fabio Quartararo mögött második lett –, szombat este mégis szárnyra keltek a pletykák, hogy a 2022 végéig érvényes szerződése ellenére Vinales távozhat a hangvillásoktól, hogy az Apriliánál kössön ki.

Lin Jarvis, a Yamaha csapatmenedzsere nem kívánt erről nyilatkozni Assenben, sőt maga a versenyző is csupán annyit mondott, hogy „opció” számára a távozás, az apriliás átigazolást azonban cáfolta. Nos, a holland futam utáni hétfő reggel viszont a Yamaha közleményben jelentette be, hogy Vinales kérésére valóban idő előtt felbontják a szerződését, így 2021 végén elhagyja a japán márkát.

vinales-yamaha



„Ez a kapcsolat komoly jelentőséggel bírt számomra az utóbbi öt évben, és nehéz döntésnek bizonyult az elválás. Az együtt töltött idő alatt átéltünk nagyszerű eredményeket és kemény időszakokat egyaránt. De mindennek az alapja a kölcsönös tisztelet és az elismerés. Teljes mértékben elkötelezett vagyok és mindent beleadok, hogy a lehető legjobb eredményeket érjem el a szezon hátralévő részében” – mondta el Vinales, míg Jarvis a következőképp fogalmazott a közleményben:

„Szomorúsággal tölt el, hogy az év végén búcsút mondunk Mavericknek. Az ötödik közös idényünk közepén járunk, és az évek során volt számos csúcspillanatunk, de volt sok mélypontunk is. A Német GP után, amely az együttműködésünk legnehezebb hétvégéje volt, fontos egyeztetéseket tartottunk Assenben, és arra jutottunk, hogy mindkét fél érdeke, ha elválnak az útjaink. A Yamaha mindent megtesz – ahogy eddig is mindig –, hogy a maximális támogatást adjuk Mavericknek és a lehető legjobban zárhassuk az évadot.”

Az egyik nagy kérdés mindezek után, hogy hova vezet Vinales útja: ha valóban beigazolódnak az apriliás pletykák, akkor Aleix Espargaro csapattársa lehet 2022-ben – gyári alakulatnál pedig tulajdonképpen nincs is más lehetősége. A másik kérdés pedig, hogy vajon kivel fogja pótolni a spanyolt a csapat, de a legjobb esélye erre a Petronas SRT-nél szereplő Franco Morbidellinek, aki így újra összeállhat Quartararóval.

Ez viszont azt is jelentheti, hogy amennyiben Valentino Rossi is visszavonul az idény végén – márpedig egyre több jel utal erre –, a Petronas Yamahának két új motoros után kell néznie: eddig a Moto2-es csapatuknál szereplő Jake Dixon, valamint a KTM kötelékeiből állítólag átcsábítani kívánt Raul Fernandez tűnt a legesélyesebbnek, de már Andrea Dovizioso neve is felmerült, miután Vinales érkezésével számára már nem maradna hely az Apriliánál a visszatérésre – igaz, a Petronasnál a legszívesebben fiatal tehetségekkel szeretnének együtt dolgozni.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: