DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Miller győzött az esős-száraz káoszfutamon

A szezon eddigi legőrültebb versenyét hozta a Francia GP, amelyen a Ducati ausztrálja nyert, megelőzve két hazai versenyzőt, Zarcót és Quartararót. A motorcserék után vezető Marquez kétszer bukott.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Bár vasárnap is reggel is eső fogadta a MotoGP-seket Le Mans-ban, a délutáni futamra – a Sergio Garcia sikerét hozó Moto3-as és Raul Fernandez győzelmével végződő Moto2-es verseny alatt – felszáradt az aszfalt. A pole-ból a hazai pályán szereplő Fabio Quartararo indulhatott, de szokás szerint Jack Miller lőtt ki a legjobban a Ducatival, így ő állt az élre, a franciát pedig még gyári csapattársa, Maverick Vinales is megelőzte. Mögöttük hatalmas csatát vívott három hondás, Takaaki Nakagami, Marc Marquez és Pol Espargaro, utóbbi spanyolnak egy ízben nagyot is kellett mentenie, amit kihasznált a 15. helyről parádésan rajtoló Alex Rins, Franco Morbidelli viszont bukott a hondás miatt.

Néhány kör elteltével viszont újra elkezdett szemerkélni, ami teljesen átrajzolta az élmezőnyt: Vinales rettenetesen visszaesett, így Miller és Quartararo csatázott egymással az első helyért, nyomukban Rinsszel és Marquezzel. Az eső viszont egyre jobban rázendített, így ki kellett állniuk a versenyzőknek motort cserélni, hogy vizes abroncs legyen fent a gépen – a kavarodásból pedig a flag-to-flag futamok királya, Marquez került ki győztesen, ő vette át a vezetést! Quartararo volt a második, Miller pedig a harmadik, utóbbit viszont csapattársához, Francesco Bagnaiához hasonlóan dupla hosszúkörös büntetésre ítélték, miután átlépték a bokszutcában a sebességlimitet. A Ducati párosánál is rosszabbul járt viszont a Suzuki: Joan Mir még a motorcsere előtt, Alex Rins közvetlenül utána bukott.

miller-ducati-lemans-futam



A nyolcadik kör végén jött az újabb dráma: Marquez esett el az élről! A spanyol vissza tudott állni a versenybe, de ezzel Quartararo örökölte meg ismét az első pozíciót. A yamahás azonban nem dőlhetett hátra, Miller ugyanis a dupla büntetése ellenére is utolérte és megelőzte őt – ráadásul a franciát szintén kiküldték egyszer a hosszú körre, mivel rossz helyre – konkrétan Vinales garázsához – állt be a motorcserénél.

Miller így viszonylag kényelmes előnnyel vezetett, Quartararo viszont ugyancsak könnyedén második volt, több mint tíz másodperc volt a fórja Takaaki Nakagami előtt, aki mögött Johann Zarco, Alex Marquez, Aleix Espargaro volt a további sorrend. Közülük Zarco féltáv környékén megelőzte a japánt, Espargaro számára viszont műszaki hibával ért véget idejekorán a futam – akárcsak korábban apriliás kollégájának, Lorenzo Savadorinak. Marquez közben már a top 10 környékén járt, ám ismét bukott, ezzel pedig immár kiesett, akárcsak a szintén „duplázó” Alex Rins.

Menet közben a pálya már száradásnak indult, sőt a nap is kisütött, ez pedig az elöl és hátul is közepes keverékű esős gumin lévő Zarcónak kedvezett: Quartararót néhány kör alatt utolérte, s ezzel feljött másodiknak a Pramac Ducati motorosa. Egy bollyal hátrébb ugyanezt a gumikülönbséget igyekezett kihasználni az egyaránt remek felzárkózást mutató Bagnaia és Danilo Petrucci, akik az LCR Honda duójával, Nakagamival és Alex Marquezzel vívtak – a ducatis vb-éllovas és a Tech3 KTM olasz versenyzője át is lépte mindkettejüket az utolsó körökhöz közeledve.

Zarco eközben Millerhez is közelített, elkapni viszont már nem tudta, így az ausztrál Jerez után ismét győzni tudott! A Ducati a pramacos francia révén kettős győzelemnek örülhetett, a hazaiak pedig Quartararo harmadik helye révén dupla dobogónak. Bagnaia negyedik helyével egy ponttal elbukta a vb-vezetést Quartararóval szemben, majd jött a nap egyik meglepetése, Petrucci, valamint Alex Marquez és Nakagami. Pol Espargaro a nyolcadik a Repsollal, míg a top 10-et Iker Lecuona és a változó körülmények között szokás szerint visszaeső Vinales tette teljessé. Valentino Rossi 11. lett a mindössze tizenhat célba érkezőből. Folytatás két hét múlva Mugellóban.

A futam végeredménye:

1. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati 47'25.473
2. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +3.970
3. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +14.468
4. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +16.172
5. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +21.430
6. Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +23.509
7. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +30.164
8. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +35.221
9. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +40.432
10. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +40.577
11. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +42.198
12. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +52.408
13. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +59.377
14. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +1'02.224
15. Tito RABAT SPA Pramac Racing Ducati +1'09.651
16. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha 4 kör
Nem ért célba:        
  Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: