DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Marquez mérnöke: Bradl jobb helyettes, mint Dovizioso

A felkarcsonttöréséből gyógyuló nyolcszoros világbajnok főmérnöke, Santi Hernandez szerint a HRC német tesztversenyzője sokkal jobb választás lenne, ha ismét pótolni kellene a spanyolt.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Továbbra sem tudni, mikor térhet vissza a december elején harmadszor is megműtött, azóta speciális antibiotikus kúrával (is) rehabilitálódó Marc Marquez. Tavaly a Spanyol Nagydíjon elszenvedett balesete után gyakorlatilag a teljes szezont kénytelen volt kihagyni: ekkor a Honda tesztelője – aki egyébként a napokban a Superbike-világbajnokság jerezi tesztjén vendégeskedik, idén elsőként pályára hajtva egy MotoGP-géppel – helyettesítette, viszont tartják magukat a pletykák, miszerint a HRC megkeresheti az idén „szabadságra” menő Andrea Doviziosót, ha a nyolcszoros vb-első a szezonkezdetig sem épülne fel.

bradl-santi-repsol-valencia-1



Marquez főmérnöke, Santi Hernandez ugyanakkor a Motorsport.com spanyol podcastjában arról beszélt, hogy szerinte sokkal logikusabb lenne, ha továbbra is az RC213V-t kiválóan ismerő Bradl helyettesíteni a spanyolt – annak ellenére, hogy tavaly egy hetedik hely volt a legjobbja –, nem pedig a néhány versenyes beugrást ráadásul aligha vállaló olasz:

„Nem tartanám normál megoldásnak, ha a Honda leigazolná Doviziosót Marc helyettesítésére. Ha az év közben mérlegeltük az opciókat, és Bradlt alkalmaztuk tesztmotorosként, többek között azért, mert remek munkát végzett, akkor nem értem, miért igazolnánk le egy másik versenyzőt három futamra. Sokkal több értelme lenne, ha Bradl lenne a helyettes, hiszen neki vannak a legjobb érzései a motoron, ő érti azt, hogy mi történik a versenyeken, s amit csak a nagydíjak során lehet megérteni. Mivel megvan a tempója és ő teszteli a dolgokat, amellyel a motort fejlesztenénk, ki tudná jobban helyettesíteni Marcot, mint ő?”

Hernandezt egyébként meglepte, hogy az említett Dovizioso vagy éppen a Yamahánál szereplő Fabio Quartararo és Maverick Vinales mennyire nem tudták magukhoz ragadni az irányítást Marquez kidőlésével, így végül Joan Miré lett a vb-cím: „Azoknak, akiknek az asztalra kellett volna csapniuk és vezetővé válniuk, nem tettek így. Egyikük sem. A meglepő, hogy az olyanok, mint Vinales, Quartararo vagy Dovizioso egy másik világban voltak. Olyan, mintha a nyulat elvették volna az agarak elől, és ezért abbahagyták volna a futást. Lehet, hogy a szezon elején arra készültek, hogy megnyerik a bajnokságot, aztán hirtelen eltűnt a regnáló bajnok, és nem tudták, mit tegyenek, teljesen elvesztek. Quartararo megnyerte az első két versenyt Jerezben, aztán teljesen eltűnt, ami nagyon meglepett.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: