DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Stoner: Elpusztít a betegségem

A visszavonult kétszeres MotoGP-világbajnok őszintén beszélt krónikus fáradékonyságáról, amely miatt egy egyszerű edzés során is teljesen kikészül. Az ausztrál szót ejtett Marquezről is.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Casey Stoner 2007-ben és 2011-ben nyert világbajnokságot a MotoGP-ben – előbb a Ducati, majd a Repsol Honda színeiben –, 2012 végén viszont mindössze 27 évesen szögre akasztotta a bukósisakját. Néhány évig még vállalt tesztmotorosi feladatokat, egy ideje azonban már ezekről is lemondott. Mint azt hónapokkal ezelőtt elárulta: ebben szerepe van a már a pályafutása során is előkerülő krónikus fáradtság szindrómának.

stoner-dppi_1



A kétszeres világbajnok legutóbb tavaly decemberben beszélt erről, most pedig csaknem egy év után az El Mundónak nyilatkozott arról, hogy egyre rosszabb az állapota és egyre nehezebben birkózik meg a betegség által jelentett nehézségekkel:

„Hónapok óta úgy érzem, hogy a testem egyre rosszabb állapotban van bármilyen nyilvánvaló ok nélkül: elmentem edzeni, és teljesen kipurcanva jöttem vissza. Azt gondoltam, megtalálom a módját, hogy kigyógyuljak belőle, de tévedtem. Az igazság az, hogy ez a betegség elpusztít, és nem tudom kezelni. Most kicsit jobban vagyok, megtanultam, hogyan osszam be az energiámat. 50 százalékos erőben kezdem a napot, majd onnan úgy lemerülök, hogy teljesen üresnek érzem magam.”

Stoner azt is elmondta, hogy a betegség átértékelte benne a prioritásokat, mostanra egyértelműen a család lett az első nála: „Mindez arra ösztönzött, hogy átgondoljam az életemet. A jobb napjaimon kihasználom a lehetőséget és játszok a lányaimmal, vagy például golfozom. Az elmúlt két évben mindössze kétszer motorozni, majd horgászni… igazából azt sem tudom, mikor voltam utoljára.”

Azért a MotoGP eseményeit így is követi az egykori klasszis: még a szezon során nyilatkozott arról, hogy szerinte a Ducati nem bánt megfelelően a végül a teljes királykategóriának hátat fordító Andrea Doviziosóval, valamint arról is, hogy Marc Marquez sérülésével vezéregyéniség nélkül maradt a MotoGP. Most egészen odáig ment Stoner, hogy szerinte a spanyol még akkor is behúzta volna a vb-címet a szokatlanul hullámzó teljesítményekkel tarkított idényben, ha csak nagyjából az évad felénél tért volna vissza: „Bajnok lett volna, ha türelmesen megvárja, amíg felépül, s csak a szezon felét teljesítette volna” – utalt arra ismét az exversenyző, hogy túl korainak tartja, hogy Marquez már néhány nappal a felkartörése után rajthoz akart állni az Andalúz Nagydíjon. Vele kapcsolatban egyébként a legfrissebb hír, hogy állítólag december elejéig dönt a stábjával arról, hogy szükség van-e harmadik műtétre – ha igen, az ismét közel féléves rehabilitációs időt jelenthet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: