DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Stoner: Nehéz világbajnokságnak hívni a 2020-as szezont

A visszavonult ausztrál szerint az átalakított versenynaptár és Marc Marquez hiánya is közrejátszik abban, hogy teljesen másnak érzékeli az idei évadot. Beszélt Rossiról és az esélyesekről is.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Casey Stoner 2012 végén vonult vissza a MotoGP-től, de természetesen azóta is figyelemmel követi a gyorsaságimotoros-világbajnokság eseményeit, amelyekről alkalmanként a véleményét is elmondja. Most is ezt tette, méghozzá az Australian Grand Prix Orgasination, azaz az Ausztrál Nagydíjat szervező cég In the Fast Lane című podcastjában – és ahogy azt tőle megszokhattuk, több témában sem finomkodott:

stoner-dppi



„Először is úgy vélem, az idei szezont kicsit nehéz világbajnokságnak nevezni” – vélekedett a kétszeres világbajnok motoros. Vannak pályák, ahol két versenyt rendeznek, s ha az a helyszín kedvez valakinek, az nagy előnyt jelent, és nem igazán utaznak a világ körül. Nem vagyok nagy rajongója annak, hogy ezt most világbajnokságnak hívjuk, de az fantasztikus, hogy újra van versenyzés.”

Az ausztrál exmotoros természetesen kitért Marc Marquez sérülésére és több hónapos kényszerű távolmaradására, valamint az annak következtében (is) kialakuló káoszról: „Marc nélkül pillanatnyilag nincs vezető, látjuk az eredményeken és azon, hogy kik állnak a dobogó legmagasabb fokán. Marc volt az egyértelmű vezéregyéniség, ő emelte egy új szintre a bajnokságot. Az én időmben Valentino, Jorge, Dani [Rossi, Lorenzo és Pedrosa] és én voltunk állandóan az élen, mi húztuk szét a mezőnyt. Jelenleg nincs ilyen motoros Marc nélkül, aki folyamatosan megmutatná, hogyan kell teljesíteni a hétvégéken.”

Stoner úgy véli, túl korai volt, hogy Marquez alig pár nappal a felkartörése után megpróbált visszatérni a második jerezi versenyen: ha türelmesebb és vár néhány hetet, akkor akár még a vb-címre is maradhatott volna esélye az eredmények alakulásának fényében. Így viszont a spanyol nélkül a Honda is teljesen reménytelen helyzetben van: a kétszeres vb-első szerint Marquez hiányában nincs olyan versenyzőjük, aki megmutathatná, mit lehet kihozni az RC213V-ből.

stoner-dppi-rossi

Stoner kitért a legfrissebb átigazolási hírekre is. Andrea Dovizioso ducatis távozása kapcsán elmondta: csalódott egykori csapatában, szerinte jobban meg kellett volna becsülniük az előző három idényben vb-ezüstérmet szerző olaszt. Ami pedig egykori nagy riválisa, Valentino Rossi várható petronasos átigazolását illeti – amely kapcsán még mindig nem történt meg a hivatalos bejelentés –, így beszélt az ausztrál klasszis:

„Valentino rengeteget elért a múltban, de az utóbbi években egy ’top 10-es srác’ volt már csak. Továbbra is hiszem, hogy megvan a tempója ahhoz, hogy az élre törjön, igazából csak az az extra hiányzik belőle, ami a fiatalokban még megvan, hogy keményen húzzák a gázt. Főleg a versenyek elején, mert általában a futam végére odaér, megmutatkozik a tapasztalata. Jól döntött a gyári csapat, hogy jövőre Quartararót ülteti a helyére, aztán meglátjuk, Valentino mit ér el a Petronasnál, amely remek munkát végez. De honnan van még motivációja? Nem igazán tudom. Azt mondja, még mindig imádja, de olyan srácról beszélünk, aki imád győzni is. Magamról nehezen tudnám elképzelni, hogy folyamatosan ötödik-hatodik helyeken menjek, és győzelemként értékeljek egy dobogót, miközben nem az. Nagyon furcsa látni őt, hogy nem harcol még jobb helyezésekért.”

Végezetül az idei vb-esélyekről is beszélt Stoner, aki szerint Dovizioso és Maverick Vinales között kellene eldőlnie az összetett elsőség sorsának, de ez nem feltétlenül lesz így: „Vélemény szerint talán Andreának vagy Mavericknek kellene nyernie: elég tapasztaltak, és ők a vezéregyéniségek a csapatukban. Nekik kellene az első két helyen végezniük. De mindketten megmutatták korábban, hogy kiegyensúlyozatlanok tudnak lenni az eredmények terén. Bárki, aki formába lendül most így, hogy Marc nincs itt, talán meg is nyeri a világbajnokságot. Láthattuk, hogy bármi megtörténhet, és akikről azt gondoltuk, hogy el fognak lógni, egyértelműen nem teszik azt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: