DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Morbidelli nyert a Suzukik előtt, Honda-K.O.

A pole-ból induló Nakagami már a start utáni kanyarokban bukott, így a vezetést megöröklő petronasos győzött a Terueli GP-n Rins és a nagy felzárkózása után a vb-előnyét is növelő Mir előtt.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Az F1-es futammal való ütközés elkerülése okán szokatlan időpontban, a két kisebb kategória között került sor a MotoGP Terueli Nagydíjára. A pole-pozícióból pályafutása során először Takaaki Nakagami indulhatott, ám hiába védte meg a vezetését a startnál a vállal össze is érő Franco Morbidelli és Alex Rins előtt, néhány kanyarral később bukott a japán – méghozzá idén először! Az első helyet így a Petronas SRT olasz motorosa ragadta magához a suzukis spanyol és Johann Zarco előtt, megelőzve Maverick Vinalest és a parádés startot fogó Joan Mirt, aki még legfőbb vb-ellenfele, Fabio Quartararo mellett is elment már az első körben. Hátrébb egyébként Jack Miller és Brad Binder akadt össze, így rögtön hárman kiestek a verseny legelején.

morbidelli-petronas-teruel-futam



Morbidelli és Rins apránként leszakította magáról az üldözőket, akiket viszont hátulról utolért az újfent remek tempót mutató Alex Marquez. Vinalest el is kapta a repsolos újonc Mirrel együtt, miközben mögöttük Quartararo megint elkezdett hátracsúszni: a KTM-ek kezdték el szorongatni és előzni a franciát. A vb-éllovas Mir viszont előrefelé lépdelt: a táv feléhez közeledve Zarcót megelőzve feljött harmadiknak – hogy aztán nem sokkal később Marquez is kövesse őt. Utána viszont jött a fordulat: a hondás spanyol elesett a negyedik helyről, így Mir egyedül maradt az élen ellógó Morbidelli, Rins páros és a többiek között.

A hajrához érve aztán Morbidelli Rinst is lerázta magáról, így az olasz megszerezte idei második győzelmét – ezzel megszakadt a nyolc futam óta tartó sorozat, miszerint minden nagydíjat más versenyző nyer meg. Morbidelli egyébként a csapattárs Quartararo mellett az egyetlen, aki egynél több versenyen tudott győzni. A Suzuki kettős dobogónak örülhetett Rins és Mir révén, utóbbi ráadásul növelte is előnyét a vb-összetettben. Nem is kevéssel, hiszen őt a szépen felzárkózó Pol Espargaro, valamint Zarco és Miguel Oliveira követte a sorban, s csak utánuk jött Vinales és Quartararo, akiknek így 19 és 14 egységre nőtt a hátrányuk. A top 10-et Aleix Espargaro műszaki gondjai után Iker Lecuona és Danilo Petrucci tette teljessé, Andrea Dovizioso viszont csak 13. lett, így vélhetően végleg kiszállt a vb-ért zajló harcból, az összetettben már Morbidelli is megelőzte őt. Folytatás két hét múlva Valenciában.

Eredmények hamarosan!

1. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha 41'47.652
2. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.205
3. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.376
4. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +10.299
5. Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +12.915
6. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +12.953
7. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +14.262
8. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +14.720
9. Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +17.177
10. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +19.519
11. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +19.708
12. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +20.591
13. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +22.222
14. Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +26.496
15. Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +31.816
Nem ért célba:        
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati  
  Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: