DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Morbidelli először nyert, Quartararo bukott

A rajtnál az élre állt és meg sem állt első MotoGP-s győzelméig a Petronas Yamaha olasz motorosa Misanóban. Csapattársa viszont elesett, így a vb-vezetést is elbukta. Bagnaia és Mir még a dobogón.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

A három betétkategória versenyei (a MotoE-ben Matteo Ferrari, a Moto3-ban John McPhee, a Moto2-ben pedig Luca Marini diadalmaskodott) vasárnap 14 órakor startolt el a MotoGP-idény hatodik futama, a San Marinó-i Nagydíj. Maverick Vinales vághatott neki a pole-ból a 27 körös távnak, a rajtnál viszont szokásához híven visszaesett: Franco Morbidelli tört az élre, de a spanyol mellett Valentino Rossi és Jack Miller is elment. Az első körök után az első hét húzott el a többiektől: az említett négyessel Fabio Quartararo, Alex Rins és Joan Mir igyekezett még tartani a tempót.

morbidelli-petronas-misano-futam-1



A táv negyedénél jártunk, amikor Quartararo megelőzte Vinalest, de nem sokáig tartotta a negyedik helyet, a világbajnokságot a verseny előtt vezető francia ugyanis elcsúszott – bár vissza tudott állni, a pontszerzés esélye elúszott a Petronas Yamaha motorosa számára! Vinales viszont így sem lélegezhetett fel, hiszen előbb Rins, majd pedig a közben felzárkózó Francesco Bagnaia, valamint Mir is lenyomta őt.

Az élen eközben Morbidelli lassacskán növelni kezdte az előnyét Rossival szemben, míg Millert utolérte és meg is előzte Rins és Bagnaia. Ők ketten pedig Rossit is utolérték, Bagnaia viszont nem várta meg, hogy a suzukis támadja a „Doktort”: a pramacos inkább megelőzte a spanyolt, majd egy körrel később a mesterét is. Mindeközben Quartararo vesszőfutása tovább folytatódott: rövid időre kiállt a bokszba, de aztán visszahajtott a pályára – hogy aztán másodszor is bukjon.

Bagnaia viszont ahelyett, hogy megindulhatott volna a simán vezető Morbidelli után, az olasz visszalassult, így ismét felért rá a Rossi, Rins, Mir trió. Morbidellit viszont ez egyáltalán nem zavarta: kényelmes előnnyel szerezte meg első MotoGP-s győzelmét – idén ő már a negyedik új győztes a királykategóriában! A sérülésből ezen a hétvégén visszatérő Bagnaia kitartott a második helyen, Rossit viszont az utolsó körben leszorította a dobogóról Mir. Mögöttük Rins lett az ötödik, majd jött Vinales és a teljesen eseménytelen versenyt futó Andrea Dovizioso, aki viszont a hetedik helyével is átvette a vezetést az összetett tabellán a nullázó Quartararótól. Miller, a pályaelhagyás miatt utólag büntetett Takaaki Nakagami, valamint Pol Espargaro tette teljessé az első tízet. Folytatás egy hét múlva ugyanitt, Misanóban.

A futam végeredménye:

1. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha 42'02.272
2. Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +2.217
3. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.290
4. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.643
5. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +4.044
6. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.383
7. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +10.358
8. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +11.155
9. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +10.839
10. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.030
11. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +12.376
12. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.405
13. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.142
14. Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +19.914
15. Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +20.152
16. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +22.094
17. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +22.473
18. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +37.856
19. Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'18.831
Nem ért célba:        
  Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati  
  Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: