DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Nem bíznak a felügyelőkben a MotoGP-sek

Több motorost is kritizálta a Felügyelői Panelt a két osztrák hétvégét követően: Johann Zarco szerint nem a megfelelő emberek ülnek ott, de Danilo Petrucci is következetlennek látja a tevékenységüket.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

A Felügyelői Panelt még 2016-ban, a Valentino Rossi és Marc Marquez között történt előző évi sepangi incidens után hozták létre, hogy ezzel is leválasszák a versenyirányításról a szankcionálási feladatokat. Ezt a testületet tavaly óta a korábbi 500 köbcentis világbajnok, Freddie Spencer vezeti, akinek tevékenysége az utóbbi hetekben komoly kritikai össztűz alá került.

motogp-stajergp



Már Johann Zarco az Osztrák Nagydíjon látott horrorbalesetet követő büntetésével is sokan nem értettek egyet, de a Stájer GP még rátett erre egy lapáttal, ahol a Moto2-ben Jorge Martintól azért vették el a győzelmet, mert az utolsó körben lement a pályáról (a szabály szerint az utolsó körben egy ilyen vétségért mindenképp egy helyezéssel való hátrébb sorolás jár), miközben a MotoGP-ben az utolsó kanyarban Jack Miller hathatós segítségével kisodródó Pol Espargarót nem büntették, amiért Joan Mir igencsak bosszús is volt.

Érthető módon többek között maga Zarco is sarkos véleményt fogalmazott meg a stewardok munkájával kapcsolatosan: „Nem mondanám, hogy egyszerű a munkájuk, de nem bízom a felügyelőkben. Nem hiszem, hogy a megfelelő emberek vannak a megfelelő helyen. Másoknak kellene ott lenniük” – idézi a francia szavait a Motorsport.com szakportál, de hasonló gondolatokat osztott meg Aleix Espargaro is:

„Nagyon sok kétségem van a Felügyelői Panellel kapcsolatban, sok dolgon lehetne javítani. Sok mindennel nem értek egyet, de ez nem rajtam múlik. Nyilván megértem, hogy nem könnyű a helyzetük, de nekem sincs egyszerű dolgom, ha az első tízbe akarom juttatni az Apriliát, ahogy a mérnökeimnek sem, valamint a feleségemnek sem könnyű anyának lenni. Szóval mindenkinek nehéz, és szerintem lenne lehetőség fejlődni.”

Danilo Petrucci szerint is következetlenek a felügyelők: „A legtöbbünk azért elégedetlen a felügyelőkkel, mert nem ugyanúgy büntetnek mindenkit. Nagy a különbség attól függően, hogy Moto3-as vagy MotoGP-s versenyző vagy-e. Nagyon sok a munka ezzel” – vélekedett a ducatis, akinek csapattársa, Andrea Dovizioso ugyancsak furcsának találja a jelenlegi szabályokat:

„Rengeteget beszéltem a Biztonsági Bizottság ülésén, hogy változtassanak a zöld részre való kifutás szabályain. A Stájer Nagydíj utolsó kanyarja más eset volt, mert Miller szorította ki Polt. Viszont szerintem furcsa, ahogy kezelik ezt a szabályt, mert szerintem azt kell elképzelni, hogy sóderágy van a zöldre festett rész helyett, és az mindent megváltoztatna. Minden manőver és minden más megváltozna a motorosok részéről. Szóval nem értek egyet, de most ezek a szabályok szerint kell versenyeznünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: