DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Újabb piros zászló, Oliveira nevető harmadikként győzött!

Mir útban volt a győzelem felé a Stájer GP-n, amikor Vinales balesete miatt félbeszakították a futamot. Utána Espargaro és Miller diktálta a tempót, de a csatájukból a Tech3 portugálja jött ki jól.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Felhős időben, de száraz pályán startolt el a királykategória történetének 900. versenye, a MotoGP Stájer Nagydíja. A pole-pozícióból életében – és a KTM történetében – először Pol Espargaro rajtolhatott, a startot azonban Joan Mir kapta el a legjobban, így ő állt az élre. Igaz, csak néhány kanyarig, mert Jack Miller parádés első kört teljesítve magához ragadta a vezetést, mögötte Mir, Takaaki Nakagami, Espargaro és Alex Rins haladt. A világbajnokságot vezető Fabio Quartararo ellenben pocsékul kezdte a futamot: épp csak a pontszerzők között motorozott az egyik féktávot rettenetesen el is mérő francia.

oliveira-dppi



Alig telt el néhány kör, amikor újból helycsere történt az élen: Mir előzte meg az utolsó kanyarban Millert, és néhány tizeddel le is szakította magáról az ausztrált és az őt üldöző Nakagamit. Ők hárman viszont határozottan léptek el Espargarótól és Rinstől, akiket pedig a múlt heti győztes Andrea Dovizioso kergetett. A ducatis olasz mögött Brad Binder vezetésével a többi KTM-es lépdelte át a szemlátomást roppant gyenge tempót mutató Yamahákat – sőt, a dél-afrikai, Miguel Oliveira és Iker Lecuona rövidesen már Doviziosót is lenyomta. Eközben Maverick Vinalest pedig az ág is húzta: műszaki gond miatt további pozíciókat veszített.

Az igazi dráma azonban csak ezután következett a spanyol számára: az 1-es kanyar előtti féktávon Vinales leugrott a Yamaháról vélhetően fékhiba miatt, a motor pedig teljes tempóval csapódott az airfence-be, ahol még lángra is kapott a gép. Természetesen azonnal jött a piros zászló, a múlt heti Osztrák GP után tehát a második spielbergi versenyt is félbe kellett szakítani egy baleset miatt.

Bő negyed órás kényszerszünet után újraindították a futamot 12 körre. Mir indulhatott az első helyről, de Miller ismét fél kör alatt az élre állt, köszönhetően a lágy keverékű abroncsainak is. Kettejük mögött Espargaro, Binder és Oliveira révén a KTM-ek sorakoztak – igaz, Binder egy hiba után visszaesett még Dovizioso mögé is. A két márkatárs viszont nagyot ment: Espargaro és Oliveira Mirt is megelőzte, sőt a spanyol már Millert is támadta a vezetésért – amit aztán öt körrel a vége előtt meg is szerzett!

Az utolsó fordulat viszont az utolsó körre maradt: Miller visszatámadta Espargarót, kettejük csatája pedig az utolsó kanyarban dőlt el. Csakhogy nem egyikük, hanem a lesipuskásként mindkettejüket megelőző Oliveira révén: a portugál saját maga, hazája és a Tech3 első győzelmét szerezte a MotoGP-ben! Miller lett a második, Espargaro a harmadik, Mir egy rossz gumidöntés miatt csak negyedik. Őket Dovizioso, Rins és Nakagami követte, míg az első tízbe Binder, Valentino Rossi és Iker Lecuona fért még be. Quartararo csupán a három pontot érő 13. helyen hozta be a Petronas Yamahát. Folytatás három hét múlva Misanóban.

A futam végeredménye:

1. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM 16'56.025
2. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +0.316
3. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +0.540
4. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +0.641
5. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +1.414
6. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.450
7. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +1.864
8. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.150
9. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.517
10. Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +5.068
11. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +5.918
12. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +6.411
13. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +7.406
14. Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +7.454
15. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +10.191
16. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +10.524
17. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +11.447
18. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +11.943
19. Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +12.732
20. Michele PIRRO ITA Pramac Racing Ducati +14.349
21. Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +14.548
Nem állt rajthoz az újraindításnál:        
  Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: