DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Óriási baleset és Dovizioso-győzelem Spielbergben

Egy hatalmas bukás miatt piros zászlóval is félbe kellett szakítani a MotoGP Osztrák Nagydíját, amelyen zsinórban ötödik alkalommal született Ducati-siker – épp a tőlük távozó olasz révén.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

A várt eső nem érkezett meg Spielbergbe, így száraz pályán startolt el a MotoGP idei negyedik futama, az Osztrák Nagydíj. A pole-pozícióból Maverick Vinales várhatta a piros lámpák kialvását, de szokásához híven pocsékul rajtolt, így Jack Miller vette át a vezetést, nyomában Andrea Doviziosóval, Pol Espargaróval és Joan Mirrel. Espargaro ráadásul olyannyira lendületben volt, hogy néhány kör alatt áthámozta magát a két Ducatin is, és az élre állt a KTM-mel! A mezőny közepén pedig jött a dráma: az összetettet vezető Fabio Quartararo kihajtott a sóderágyba, így gyakorlatilag teljesen visszaesett a sor végére.

dovizioso-ducati-spielberg-futam



A táv felénél aztán óriási baleset történt: Johann Zarco és Franco Morbidelli ütközött össze a 3-as kanyar felé menet, kettejük motorja pedig darabokra szakadva pattogott vissza a pályára, épp csak elkerülve Vinalest és Valentino Rossit. A versenyt természetesen azonnal leintették, Morbidellit pedig hordágyon kellett elszállítani a baleset helyszínéről – igaz, később szerencsére láthattuk saját lábára állni a petronasos olaszt.

15-20 perc várakozás után újraindult a viadal, immár Espargaróval az első rajtkockában, hiszen az aktuális állás szerint folytatták a küzdelmeket. Viszont a KTM-es csak néhány kanyarig tudta őrizni a vezetést, mert előbb Miller, majd rövidesen Dovizioso is elment mellette. Espargarónak nem tett jót a leállás, mert aztán már a Suzukikkal is hadakoznia kellett, miközben az élen Miller egy másodpercre ellógott Doviziosótól.

Espargarónak aztán még ennél is rosszabbra fordult a sorsa: szélesen fordult a 4-esben, majd összeért a belül forduló Miguel Oliveirával, így mindketten elestek – amin aztán a portugál idegesítette fel magát jobban. Szinte ezzel egy időben Miller előnye is elolvadt az élen, Dovizioso és Rins is utolérte és megelőzte az ausztrált. Rins ráadásul olyannyira nagy tempót diktált, hogy nem sokkal később Doviziosót is megtámadta az első helyért – hogy aztán méterekkel később elcsússzon! Így is hárman maradtak az élbolyban: Dovizioso, Miller és a másik Suzukin ülő Mir.

Az utolsó öt körben aztán Dovizioso elkezdte apránként lerázni az üldözőit, s végül meg is nyerte a futamot – azok után, hogy tegnap bejelentette távozik az olaszoktól –: idei első sikerét szerezte ő és a Ducati is, amely gyártó 2016 óta verhetetlen a Red Bull Ringen. Az utolsó kanyaron múlott, hogy nem lett kettős siker a bolognaiaknak, mivel a királykategóriás karrierje első dobogóját szerző Mir a legvégén megelőzte Millert. A múlt heti győztes Brad Binder negyedik lett, legjobb yamahásként Rossi az ötödik, majd jött Takaaki Nakagami, Danilo Petrucci, a hibája után nyolcadik helyig visszazárkózó és a vb-vezetést megőrző Quartararo, míg a top 10-be Iker Lecuona és a borzalmas versenyt futó Vinales tette teljessé. Folytatás egy hét múlva ugyanitt a Stájer Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 28'20.853
2. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.377
3. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +1.549
4. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +5.526
5. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.837
6. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +6.403
7. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +12.498
8. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +12.534
9. Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +14.117
10. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +15.276
11. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +17.772
12. Michele PIRRO ITA Pramac Racing Ducati +23.271
13. Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +24.868
14. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +24.943
15. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +27.435
16. Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +28.502
17. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +28.609
Nem ért célba:        
  Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: