DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Dovizioso: Még van esélye Marqueznek

Előző három szezonbeli fő kihívója szerint az ötvenpontos hátrány és a sérülés ellenére sem szabad még leírni a címvédő szezonját a MotoGP-ben. A ducatis ellenben kissé aggódhat a jerezi dupla után.

Imádod a MotoGP-t, és nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Marc Marquez felkartörést szenvedett a szezonnyitó Spanyol Nagydíjon, amely után ugyan megpróbált alig pár nappal később rajthoz állni a második jerezi hétvégén, végül azonban kihagyta a futamot, így két nullázással indult a címvédő idénye. Eközben Fabio Quartararo duplázott az andalúz helyszínen, így máris 50 pontos előnybe került a repsolossal szemben.

dovizioso-ducati-jerez-1



Mivel a koronavírus-járvány miatt rövidebb az évad – jelen állás szerint 11 forduló van még hátra, de Thaiföld, Malajzia és jóval kisebb eséllyel Argentína még bekerülhet a naptárba –, és eleve kérdés, hogy Marquez milyen állapotban lesz a jövő hétvégi Cseh Nagydíjon, sokan úgy érzik, hogy eljött a trónfosztás ideje. Valentino Rossi szombaton úgy fogalmazott, hogy korai lenne még leírni a hondást, és hasonló álláspontra helyezkedett az előző három idényben rendre vb-ezüstérmesként záró Andrea Dovizioso is – szavait a Motorsport.com szakoldal idézi:

„Meg kell várnunk, Marc milyen állapotban érkezik meg Brnóba, hogy képes lesz-e száz százalékon menni vagy lesznek-e még hátráltató tényezők számára, mert ez nagy különbséget jelenthet. Az egész pályafutása során Marc csak egyetlen szezonban követett el hibákat [Dovizioso a 2015-ös, hat nullázást hozó idényre utalt – a szerk.]. Ha megnézzük a számokat, láthatjuk, hogy ha kitűz maga elé egy célt, akkor még kevesebbet hibázik.”

„Először azt gondoltam, nem lesz képes a bajnokságért harcolni, de most már úgy vélem, van még esélye, főleg annak függvényében, hogy a Yamaha hogyan tudja menedzselni az esetleges problémái a motorblokkokkal. Tény, hogy Quartararónak 50 pontja van és minden pályán gyors lesz, de ebben a típusú bajnokságban szerintem még minden nyitott mindenki számára.”

Már csak az a kérdés, hogy vajon Dovizioso is harcban lesz-e a címért, mert bár az első jerezi futamon harmadik lett, az Andalúz GP-n csak szenvedett és hatodikként zárt, és mindkét pramacos jobb formát mutatott nála – igaz, Jack Miller bukás, Francesco Bagnaia műszaki hiba miatt kiesett előle. A ducatis így is harmadik a vb-tabellán, hátránya 24 egység Quartararo mögött – így értékelte a saját versenyét:

„Nem számítottam rá, hogy problémáim lesznek a kanyarok közepén. A féket felengedtem, hogy beforduljak, így pedig nem tudtam támadni és jó tempót diktálni. Ezúttal nem maradt kijátszható kártyám. Ilyen körülmények között, ilyen kevés tapadás mellett ha nem tudsz támadni, akkor eléggé behatároltak a lehetőségeid. Nem rossz a hatodik hely Jerezben, de nem vagyok elégedett a motoron tapasztalt érzéssel. Alaposan ki kell elemeznünk az adatokat, mert ez speciális pálya, és a szokatlan forróság miatt is szenvedtünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: