DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Rossi még nem írná le Marquez esélyeit

A repsolos a kartörése miatti visszalépés okán újabb versenyen fog nullázni, riválisai szerint azonban még korai lenne azt gondolni, hogy a spanyolnak nincs esélye az újabb vb-címre.

Imádod a MotoGP-t, és nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről sem? Csatlakozz a Formula MotoGP csoporthoz IDE KATTINTVA!

Az Andalúz Nagydíj szombati napjának szenzációja az volt, hogy kevesebb mint egy héttel a felkartörése után újra motorra ült Marc Marquez. Sokan őrültségnek gondolták, amit csinál, a végül a nyolcszoros világbajnok visszalépésével záruló időmérő után viszont elmondta, miért is döntött úgy, hogy megpróbálja a részvételt a második jerezi hétvégén:

„Egész héten az ösztöneimet követtem és azt, amit a testem mondott nekem” – idézi Marquezt a Crash.net szaklap. „Hétfőn még képtelenségnek tartottam, hogy versenyezzek, de kedden Dr. Mir remek munkát végzett, szerdán viszont már tudtam fekvőtámaszozni és otthon motorozni is. Akkor már úgy éreztem, lehetséges, hogy elinduljak, ezért elkezdtem beszélni a csapattal és a Hondával: ők inkább óvni akartak engem, de megállapodtunk, hogy szombaton megpróbálom, és utána őszintén döntünk a folytatásról. A csütörtöki orvosi ellenőrzés rendkívül nehéz, ezúton is köszönöm Dr. Chartének, aki alaposan megdolgoztatott a fekvőtámaszokkal és egyebekkel: akkor még megvolt az erő a karomban, rendben voltak az izmok.”

marquez-motogp-andaluz-1



A szombati eseményeket is felidézte a spanyol: „Délelőtt jól éreztem magam, 1:37,7-es időket futottam használt gumin, ami nagyon hasonló volt a múlt hetihez. Délután aztán amikor kezdtem jól érezni magam, és megálltam a bokszban, hogy utána újra kimenjek, valami megváltozott, de hirtelen. Olyan volt, mint egy gyulladás vagy valami hasonló. Megdagadt a karom, és valószínűleg nyomott egy ideget. Elment az erő a karomból, és ilyenkor őszintének kell lenni magaddal és a testeddel. Megálltam a bokszban, és azonnal elmondtam a csapatnak, mi a helyzet, és azt, hogy a Q1-ben kimegyek egy körre, és ha ugyanezt érzem, akkor kiszállok. Sokat számít a mentalitás: amikor úgy éreztem, nem tudom folytatni, kétszer-háromszor erősebb lett a fájdalom!”

Marquez elmondta: mostantól a célja az, hogy a két hét múlva esedékes Cseh Nagydíjon már ténylegesen vissza tudjon térni – igaz, úgy érzi, hogy Brnóban még biztosan nem lesz százszázalékos állapotban. A címvédő viszont arról is elmondta a véleményét, hogy sokak – többek között saját csapatfőnöke, Alberto Puig is – úgy érzik, hogy a fő favorit kidőlésével nem lesz teljes értékű a 2020-as világbajnoki cím:

„Ha bajnok leszel, akkor valamit jobban csináltál a többieknél. Természetesen jobb, ha az összes ellenfeleddel a pályán küzdhetsz, de ha valaki megsérül, az nem a te hibád. A vb-cím értéke ugyanaz. Bárki is nyer idén, megérdemli, hiszen több pontja lesz, mint a többieknek” – jelentette ki Marquez.

Az eddigi másfél hétvége alapján Fabio Quartararo tűnik az egyik fő esélyesnek arra, hogy kihasználja a világbajnok távollétét, az Andalúz GP-t is a pole-ból megkezdő francia azonban még nem foglalkozik ezzel: „Nem könnyű a bajnoki címre gondolni, hiszen még csak a második futam fog következni, szóval nyilván előny, ha az ellenfél kétszer nullázik, főleg ebben a rövid idényben, de ha megnézzük Marc tavalyi eredményeit, az austini bukását leszámítva a legrosszabb eredménye a második hely volt. Minden attól függ, hogyan tud visszatérni, de nekünk még nem kell a bajnokságra gondolni – egy nap majd eljön ez a pont is, de még nem.”

Van viszont egy versenyző, aki nagyon is úgy érzi, hogy esélyt kapott Marquez sérülésével: Jack Miller, aki múlt héten épp csak lemaradt a pódiumról. „Egyértelműen megváltozott a helyzet” – idézi a Pramac Ducati ausztrálját a Motorsport.com. „Ahogy jelenleg a dolgok állnak, meccsben vagyunk, szóval stratégiát kell váltanunk, és a lehető legtöbb pontot begyűjteni ezen a két fordulón. Ezután olyan pályák jönnek, ahol jól szoktam menni, míg Marc itt Jerezben megy mindig erősen, most azonban nem tud ebből előnyt kovácsolni. Szóval egyértelműen megváltoztak a bajnokság kilátásai számomra: dobogós helyezéseket és esetleg egy top 5-ös év végi helyezést céloztam meg, de most… Versenyről versenyre fogunk haladni, nagyon korán van még, de igen, úgy hiszem, mi is kihívók lettünk” – fogalmazott Miller, hozzátéve, hogy természetesen mindentől függetlenül jár Marqueznek az elismerés, hogy megpróbálta a versenyzést.

Természetesen nem maradhat el, hogy ilyen fajsúlyú kérdésekről Valentino Rossit is megkérdezzék: a kilencszeres világbajnok még egyáltalán nem írná le Marquez esélyeit. „Először is, minden attól függ, hogy most vasárnap hány pontot szerez Quartararo és Vinales, valamint Dovi is. Rövid a bajnokság, és Marquez hátrányból fog indulni, de az első futamon megmutatta, hogy remek a tempója és képes nyerni, mert ő a leggyorsabb. Szóval szerintem még nem ért véget a szezonja” – vélekedett az olasz. Magát illetően elmondta: az ő esélyeit nem is elsősorban az rontja, hogy műszaki probléma miatt nullázott a szezonnyitón, hanem hogy küszködött és lassú volt az első hétvégén – igaz, most úgy érzi, hogy előreléptek, amit a negyedik rajthelye is bizonyít.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: