DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Motor

Quartararo simán duplázott, teljes Yamaha-dobogó

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a Petronas franciájának második jerezi sikere, így maximális pontszámmal vezeti a vb-t. A rengeteg kiesésnek is köszönhetően Vinales és Rossi még a pódiumon.

Imádod a MotoGP-t, és nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Egy héttel a szezonnyitó után ismét Jerezben, ezúttal az Andalúz Nagydíj alkalmából sorakozott fel a rajtrácson a MotoGP mezőnye – amely azonban nem volt teljes, hiszen a múlt vasárnap felkartörést szenvedő Marc Marquez végül visszalépett szombaton, így királykategóriás karrierje során először kényszerült kihagyni egy futamot.

quartararo-futam-petronas-1



A pole-ból újfent Fabio Quartararo várhatta a piros lámpák kialvását, s ezúttal meg is őrizte a vezetést Maverick Vinales és a szépet rajtoló Valentino Rossi előtt. Hátrébb viszont történt egy bukás is: Miguel Oliveira esett el rögtön az első kanyarban, miután hátulról eltalálta őt Brad Binder. Az első kör végén aztán Vinales próbálkozott Quartararo megelőzésével, ám elvétette az utolsó kanyart, így még Rossi is elment mellette. Az olasz viszont nem tudta tartani a francia éllovas tempóját, így a Petronas Yamaha motorosa gyorsan előnyre tett szert gyári márkatársaival szemben, akiket még a Pramac Ducati duója, Jack Miller és Francesco Bagnaia is üldözött.

Miközben a hátsóbb régiókban Iker Lecuona és Aleix Espargaro is búcsúzott bukás miatt, a Quartararo mögötti bolyban Miller próbálkozott Vinales mellett, ám ennek az lett az eredménye, hogy még Bagnaia is megelőzte – sőt, a MotoGP-ben második idényét töltő szatellit ducatis nem sokkal később Vinalest is lenyomta. Bagnaia példáját hamarosan Miller és Franco Morbidelli is követte – igaz, az ausztrál nem sokkal később kiszállt a küzdelemből egy kicsúszásnak köszönhetően, ahogy nem sokkal később egy másik ducatis, Danilo Petrucci is elesett hátrébb. Kifejezetten sok volt amúgy az esés: a rajt utáni hibáját követő visszaesésből felzárkózni igyekvő Binder is látványosan lerepült a KTM-jéről.

Bagnaia viszont remekül ment, féltávhoz közelítve mesterét, Rossit is megelőzte, így már a második helyen motorozott. A szintén a VR46 Akadémiáról kikerülő Morbidellinek is lett volna esélye megelőzni a „Doktort”, ám Rossi egy héttel ezelőtti problémájához rendkívül hasonló műszaki hiba miatt kénytelen volt félreállni az M1-essel – egyre inkább úgy tűnik, hogy komoly megbízhatósági gondjai vannak a Yamahának, nem véletlen, hogy egy-egy blokkot visszaküldtek Japánba, ráadásul a felhasználható ötből egyet már kukázott Rossi és Vinales is.

De nemcsak a Yamahának adódtak ilyen gondjai: a táv utolsó negyedére fordulva Bagnaia Ducatija kezdett el füstöt eregetni, és egy szűk kör megtétele után félre is kellett állnia. Így viszont az egymással csatázó gyári yamahások kerültek a második-harmadik helyre, a harcból pedig végül Vinales került ki győztesen. Quartararo mindeközben senkitől sem zavartatva győzött: ismét nyert Jerezben, ezzel maximális pontszámmal vezeti a vb-t. Vinales és Rossi révén kisajátította a dobogót a Yamaha, utóbbi ráadásul a tavalyi Amerikai Nagydíj óta először fért be az első háromba. Mögöttük az egész hétvégén remeklő Takaaki Nakagami ért be, majd jött Joan Mir és legjobb ducatisként Andrea Dovizioso, míg az első tízet Pol Espargaro, Alex Marquez, Johann Zarco és a sérült Alex Rins tette teljessé. Mindössze 13-an értek célba a 21-ből. Folytatás két hét múlva Brnóban.

Az Andalúz Nagydíj végeredménye:

1. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha 41'22.666
2. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.495
3. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.546
4. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +6.113
5. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +7.693
6. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +12.554
7. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +17.488
8. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +19.357
9. Johann ZARCO FRA Hublot Reale Avintia Ducati +23.523
10. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +27.091
11. Tito RABAT SPA Hublot Reale Avintia Ducati +33.628
12. Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +36.306
13. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda 1 kör
Nem ért célba:        
  Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
  Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati  
  Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati  
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: