DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Dovizioso kihagyhat egy évet – Lorenzóval tárgyal a Ducati?

Az olasz motoros menedzsere elismerte: a 2021-es szezon kihagyása is opció a vb-ezüstérmes számára, ha nem tudnak megállapodni a Ducatival. Közben Lorenzo apja is érdekeset nyilatkozott.

Miközben nagyjából az ülések fele már elkelt a MotoGP-ben a 2021-es idényre, a Ducatinál továbbra is igen sok a bizonytalanság. Bár Jack Miller előléptetését már bejelentették, ahogy az is eldőlt, hogy Danilo Petrucci a Tech3 KTM-hez távozik, Andrea Dovizioso sorsa még mindig nem dőlt el. A tárgyalások már hónapok óta tartanak, s bár nemrég úgy nyilatkoztak a felek, hogy „99 százalék”, hogy megszületik a megállapodás a folytatásról, ez a hírek szerint még mindig nem történt meg.

Gigi Dall’Igna, a Ducati Corse általános igazgatója szerint valóban holtpontra jutottak az egyeztetések, és főként az anyagi részletek körül vannak még nézeteltérések. Ez utóbbit tagadta Dovizioso menedzsere, Simon Battistella, azt viszont elismerte, hogy akár az egyéves kihagyás is opció lehet a motoros számára, ha nem sikerül megállapodni a bolognaiakkal, mivel más versenyképes ülés már nem igazán elérhető:

dovizioso-ducati-1



„Ez is egy opció, amit értékelünk” – mondta a „szabadság” kapcsán Battistella, akit a Motorsport.com idéz. „Ha nem egyezünk meg a feltételekben, akkor inkább nem folytatja. Andrea nem gondol még a visszavonulásra, továbbra is jól és erősnek érzi magát: a legjobb formában van, és nem tervezi a távozást. Tény, hogy ha nincs érdekes projekt, akkor nem érdeked azt elfogadni, inkább kivársz, amíg érkezik egy jobb. Ez nem azt jelenti, hogy visszavonul: ez azt jelenti, hogy nem lesz csapat, ahol versenyezne, és megvárja, amíg jön egy érdekes projekt.”

Tény, hogy a gyári csapatok közül már csak a Repsol Hondánál és az Apriliánál van papíron üres hely, ám előbbihez szinte biztosan érkezik Pol Espargaro Marc Marquez mellé, míg utóbbinál sok múlhat Andrea Iannone doppingügyének végkimenetelén, de az utóbbi időben az LCR-től Alex Marquez „hátrasorolása miatt” várhatóan távozni kénytelen Cal Crutchlow neve is felmerült velük kapcsolatban.

Dovizioso opciói így meglehetősen szűkösek, de vajon kit igazolhat helyette a Ducati, ha tényleg befuccsolnak a tárgyalások? Már jó ideje tartja magát a pletyka, hogy esetleg visszatérhet hozzájuk Jorge Lorenzo: a spanyol tavaly év végén visszavonult, ám hamar a Yamaha tesztmotorosa lett, ott azonban nem tudnak versenyzői ülést adni neki, így merült fel, hogy újra a vörösöknél köthet ki.

Ezzel kapcsolatban nyilatkozott érdekeset Chicho Lorenzo, az ötszörös világbajnok édesapja a GP-Inside.com hasábjain: „Egyelőre még mindig semmi sem tiszta Jorge kapcsán: tárgyalnak – mert tudom, hogy tárgyalnak” – mondta idősebb Lorenzo. Az esetleges visszatérési kísérlet mögött az állhat, hogy a kudarcot jelentő 2019-es repsolos év után tisztességesen tudja végleg szögre akasztani a bukósisakját.

A Ducatinál amúgy a pletykák szerint Dall’Igna nyitott lenne Lorenzo visszafogadására, Claudio Domenicali elnök-vezérigazgatót is már félig meggyőzték, a legfőbb ellenállást inkább Paolo Ciabatti sportigazgató fejti ki, aki szerint rizikós lenne a tavalyi produkciója és az állandó sérülései miatt bevállalni a spanyol szerződtetését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: