DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Meg tudja-e majd szorongatni Espargaro Marquezt?

Minden jel arra mutat, hogy jövőre ismét új csapattársat kap maga mellé a MotoGP regnáló világbajnoka: Pol Espargaro korábbi csapatfőnöke mondta el, miért lehet esélye ellene a spanyolnak.

Azzal, hogy a KTM a múlt héten bejelentette mind a négy 2021-es versenyzőjét (a gyári csapatban Brad Binder és Miguel Oliveira, míg a Tech3-nél Iker Lecuona és Danilo Petrucci fog szerepelni), eldőlt, hogy Pol Espargaro a szezon végén elhagyja az alakulatot. Bár azt még nem erősítették meg, de a legtöbben tényként kezelik, hogy a spanyol a Repsol Hondához megy Alex Marquez helyére, akit vélhetően az LCR-hez raknak majd át, így Espargaro Marc Marquez társa lehet (hacsak egy fordulattal nem az Andrea Doviziosóval egyelőre megállapodni képtelen Ducatinál köt ki a korábbi Moto2-es világbajnok).

espargaro-marquez-motogp-1



Az elmúlt években többen is kudarcot vallottak Marquez mellett: Dani Pedrosa 2013 és 2018 között volt a nyolcszoros vb-első kollégája, és egyre kevésbé tudta tartani vele a lépést, míg tavaly Jorge Lorenzo bőgött le honfitársa mellett, s a teszteken az ifjabb Marquez sem volt túl meggyőző. Adódik a kérdés, hogy vajon Espargarónak lenne-e esélye legalább közel kerülni a MotoGP jelenlegi egyeduralkodójához házon belül – és bizony vannak arra utaló jelek, hogy legalábbis esélye lenne erre.

Egyfelől olyan motorról érkezne a KTM révén, amelyet hasonlóan agresszíven kell vezetni, mint a Hondát, másfelől annak idején a kisebb kategóriákban azért többször is csatára tudta késztetni Marquezt – még ha a legtöbbször azért utóbbi is kerekedett felül. Mindenesetre Espargaro első királykategóriás főnöke, az akkor még szatellit Yamahákat indító Tech3 első embere, Herve Poncharal izgatott a várható párosítás hallatán:

espargaro-marquez-dppi-2

Marquez és Espargaro a Moto2-ben még 2012-ben

„Pol egy hihetetlen, elbűvölő ember. Mindig jó hangulatban van, mindig hajtja magát előre, pozitív a hozzáállása, a poharat rendre félig telinek látja” – nyilatkozta Poncharal a Crash.net szakoldalnak. „Nem volt egyszerű dolga a Yamahával, mivel agresszív a stílusa, az M1-est pedig finoman kell vezetni. De hogy őszinte legyek, nagyszerű időt töltöttünk együtt, amikor nálunk versenyzett. Rengeteget tanult, azt hiszem, és nagyon örültem, amikor a gyár vezető versenyzője lett a KTM-nél.”

„Nem tudtam először, mit gondoljak erről, amikor átigazolt, de Pol nagyon örült az új szerepének. Ő fejlesztett és hajtotta őket előre. Úgy vélem, a KTM nagyon sokat köszönhet neki. De ő is sokat fejlődött, és érdekes lesz látni őt a Hondán, amire ha nem is mondanám azt, hogy hasonló gép, mint a KTM, de elég közel hozzá a specifikációját és a motorozási stílust illetően. Tudom, hogy fiatal kora óta versenyez Marquez ellen, szóval nagyon jól ismeri Marcot, egymást hajtották előre a MotoGP felé vezető úton. Mindannyian emlékezhetünk a Moto2-es idényeikre és csatáikra. Szóval ez egy jó sztori, ennek a két srácnak van már közös története és pályafutása. Most pedig egy csapatnál, azonos motoron láthatjuk őket, hasonlóan agresszív stílussal.”

„Nyilván el tudjuk képzelni, hogy ha Pol a Repsolhoz megy, azt nem azért teszi, hogy a visszavonulását készítse elő. Pol ezzel azt üzeni, hogy most érzi magát a legjobban motorozás, fittség és erő tekintetében. Szóval ugyan most Marc az első számú, de ha Pol odamegy, akkor mélyen legbelül biztos benne, hogy fel tudja venni vele a harcot. Meg kell várnunk ezzel a 2021-es évet, de érdekes lesz látni egyforma motoron látni a 93-ast és a 44-est. Nagyon izgalmas lesz: már most rengeteg okunk van várni a következő szezont, és ez is közéjük tartozik!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: