DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

„Ez lehet a valaha volt legkiélezettebb MotoGP-szezon”

A fenti kijelentést Marc Marquez tette a Katari Nagydíjat megelőző szerdai sajtótájékoztatón, de hasonló véleményt fogalmazott meg Valentino Rossi is. Jorge Lorenzo nem zárja ki, hogy a tél során szenvedő Honda már most a győzelemért csatázzon, míg Maverick Vinales elárulta, hogy az utolsó pillanatokban döntenek a full seamless váltó használatáról.

Bár a szabadedzések csütörtökön kezdődnek Katarban, már szerdán is bőven volt történés a pályán. Egyrészt a sivatagban ritkán látható eső zúdult az aszfaltcsíkra, másrészt ma került sor a szokásos nagydíj előtti sajtótájékoztatóra, amire ezúttal Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Marc Marquez, Dani Pedrosa, Andrea Iannone és Maverick Vinales kapott meghívást. Abban a legtöbben egyetértettek, hogy az újítások, főként a Michelin abroncsai és az egységes ECU szoftver azt eredményezhetik, hogy a szokásosnál is közelebb lesznek egymáshoz az élmezőny tagjai.

„A teszten nagyon szorosak voltak az eredmények, és a futamon is közel leszünk egymáshoz, hiszen mindenki itt volt a teszten, így mindenkinek van egy jó beállítása” – magyarázta Marquez. „Remek verseny lesz, de csak Argentína és Austin után fogjuk majd látni igazán a különbségeket, és hogy hol állunk. Úgy néz ki, ez lehet a valaha volt legkiélezettebb MotoGP-szezon. A teszteken nagyon közel voltak a Ducatik és a Suzukik is: gyorsnak és roppant kiegyensúlyozottnak tűnnek, ami a bajnokság számára is fontos és jót tesz a show-nak.”

nyilatkozatok-1



A hondás spanyol röviden értékelte a saját felkészüléseket és katari esélyeiket is, nem túl bizakodóan: „Idén nem volt egyszerű előszezonunk, ahogy az az eredményekből is látszik, mindenesetre konstans tempóra voltunk képesek, s az utolsó, itteni tesztünkön sikerült egy nagyot előrelépnünk, így már közelebb vagyunk. Ugyanakkor tudjuk, hogy szenvedni fogunk ezen a pályán, mivel ez fekszik az egyik legkevésbé számunkra, a versenyen viszont történhetnek váratlan események, és azon leszünk, hogy megtaláljuk a megfelelő tempót.”

Honfitársa, a yamahás Jorge Lorenzo ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy Marquezék már most hétvégén is harcban legyenek a legjobb helyekért – igaz, a tesztek alapján ő sem a Repsolt emelte ki: „Úgy nézem, a Ducati elég erős. Ráadásul közülük elég sok van az élmezőnyben. Az egyik tesztnap során négy ducatis volt a legjobb hat között, ami azt jelenti, hogy a motor működik. De a Honda is oda fog érni. Talán már ezen a hétvégén, és akár a győzelemért is csatázhatnak. Biztos vagyok benne, hogy Marquez ott lesz az elejében. Úgy tűnik, Daninak több problémája van egyelőre” – fogalmazott a regnáló világbajnok.

nyilatkozatok-2

Ezt maga Dani Pedrosa sem tagadta, aki elárulta: a hétvégén megpróbálják lekövetni azokat a változtatásokat, amelyeket csapattársa eszközölt az utolsó, katari teszten, amely után Marquez már úgy nyilatkozott, hogy látják a fényt az alagút végén. „Természetesen a beállításaink és a stílusunk nem egyforma, de abban a tekintetben elmehetünk azonos irányba, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a gumikat és az elektronikát is jobban összhangba hozzuk a motorral” – mondta Pedrosa.

Visszatérve a szezon esélyeire: Rossi is egyetért abban kollégáival, hogy rendkívül szoros versenyek következhetnek: „Papíron az új gumik és az elektronika közelebb hozhatják egymáshoz a motorokat és a versenyzőket. Ha ez megtörténik, azt jelenti, hogy még a tavalyinál is jobb bajnokságot láthatunk. A teszten ez volt a helyzet, öt-hat versenyző is nagyon erős tempót mutatott, de meg kell várnunk az első versenyt” – vélekedett a „Doktor”.

nyilatkozatok-3

Az olasz azt is elmondta, hogy eleinte voltak aggodalmai a Michelin abroncsaival kapcsolatban, hiszen a tavalyi gyakorlások alkalmával sokat szenvedtek velük, ami nem egyszer bukás formájában is megmutatkozott, ám mostanra már magabiztosan érzi magát velük. Rossi beszélt Luca Cadaloráról is, akivel a Phillip Island-i teszten dolgozott először együtt, s mint az most kiderült, a korábbi háromszoros világbajnok az idény során is segíteni fogja a 37 éves pilóta munkáját: „Mindig érdekes egy olyan nagy tapasztalattal rendelkező korábbi versenyzővel együtt dolgozni, mint Luca, aki remekül lát a pályán. A teszt során találtunk hasznos dolgokat, és a szezon során is folytatjuk a közös munkát” – nyilatkozta Rossi.

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Iannone tavaly ezen a helyszínen állhatott először dobogóra a királykategóriában, elmondása szerint pedig a 2016-os szezonra nézve az a fő célkitűzése, hogy annak legfelső fokára is feljusson: „Szeretném megszerezni az első győzelmemet a MotoGP-ben. Egyértelműen ez az elsőszámú célom” – jelentette ki a ducatis.

nyilatkozatok-4

A tesztszezon egyik meglepetésembere, Vinales is érdekes információkat közölt szerda délután, a spanyol ugyanis elárulta, hogy csak a szabadedzések után döntik el, hogy a Suzuki beveti-e a versenyen is a teljesen seamless váltóját, vagy azt a korábbi verziót használják, amely csak a felfelé váltásoknál könnyíti meg a motorosok dolgát: „Ha az újabb verziót tudnánk használni, az egyértelműen jobb lenne, de ehhez még le kell ellenőriznünk pár dolgot” – fogalmazott a 2015-ben legjobb újoncként záró spanyol, hozzátéve, hogy miután mindkét változat rendelkezésükre áll Katarban, csak az utolsó pillanatban hozzák meg a döntést.

Végezetül a Pramac Racing jóvoltából nézzünk néhány képet arról, milyen időjárás fogadta a versenyzőket és a csapatokat a hétvégi nyitány helyszínén – a legfelső fotó alapján az is nyilvánvalóvá válik, miért nem versenyezhetnek esőben villanyfényes körülmények között:

eső-1

eső-2

eső-3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: