DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Pedrosa lehajrázta a Yamahákat, Rossi növelte az előnyét

Fordulatos versenyt hozott a királykategória Japán Nagydíja: Jorge Lorenzo sokáig magabiztosan vezetett, ám végül az abroncsaival jobban bánó Dani Pedrosa mindkét Yamahát megelőzve megszerezte idei első győzelmét. Az összetett második helyezettjét ráadásul Valentino Rossi is maga mögé utasította, aki így 18 pontra növelte az előnyét vele szemben.

A két kisebb kategóriával ellentétben a MotoGP Japán Nagydíja az eredetileg tervezett időpontban rajtolt el. A pole-ból Jorge Lorenzo vághatott neki a 24 körös viadalnak a továbbra is vizes aszfalton, de közvetlenül mellette ott volt bajnoki riválisa, a pontversenyben élen álló Valentino Rossi. A start az olasznak sikerült jobban, ám a spanyol gyorsan visszavette a vezetést, míg mögéjük Andrea Dovizioso zárkózott fel a Ducatival.

Lorenzo pillanatok alatt tetemes előnyre tett szert üldözőivel szemben, akiket Dani Pedrosa követett a sorban, míg eggyel hátrébb Marc Marquez és Aleix Espargaro is szép csatában gyűrte le Andrea Iannonét – igaz, a suzukis ezt követően nem sokkal a sóderágyat is meglátogatta, így alaposan visszaesett az eredménylistán.

Pedrosa_Motegi



Lorenzo kényelmesen tartotta bő három másodperces fórját Rossival szemben, a honfitársáról leszakadó Doviziosóra azonban komoly tempóban közeledett Pedrosa, aki könnyedén el is ment a ducatis mellett. A bolognai gyártó számára kezdtek nagyon rosszul alakulni a dolgok, hiszen Petrucci már korábban kicsúszott, Iannone pedig műszaki probléma okán kényszerült kiállni a versenyből.

Pedrosa elképesztő tempót diktált: nagyon úgy tűnt, hogy az ő Hondáján jóval kevésbé koptak a gumik, mint a Yamahákon. A táv kétharmadánál át is vette Rossitól a második helyet, de két körrel később Lorenzót is bedarálta, így a spanyol az élre állt! A korábbi éllovas abroncsai vélhetően teljesen elfogytak az egyre száradó pályán, ugyanis Rossi is megérkezett rá, sőt egy hibát követően meg is előzte bajnoki riválisát!

Több változás már nem történt a közvetlen élmezőnyben, így Dani Pedrosa megszerezte idei első győzelmét, ezzel továbbra is elmondhatja magáról, hogy 2002 óta minden évben nyert legalább egy futamot – ez zsinórban 14 szezont jelent! Rossi második helyével négy egységgel növelte az előnyét Lorenzóval szemben: három fordulóval a vége előtt 18 pont a különbség a yamahások között. A negyedik helyet Marquez szerezte meg, miután megelőzte Doviziosót, majd jött a Smith-t lehajrázó Crutchlow, a top10-be pedig a szabadkártyás Nakasuga, a legjobb openes Barbera és Scott Redding fért még be.

A gyorsasági motoros világbajnokság küzdelmei egy hét múlva folytatódnak a Phillip Islanden megrendezésre kerülő Ausztrál Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 46'50.767
2. Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +8.573
3. Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +12.127
4. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +27.841
5. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +35.085
6. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +37.263
7. Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +37.667
8. Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamaha Factory Racing Team Yamaha +44.654
9. Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati +48.572
10. Scott REDDING GBR EG 0,0 Marc VDS Honda +50.121
11. Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'00.535
12. Takumi TAKAHASHI JPN Team HRC with Nissin Honda +1'01.211
13. Nicky HAYDEN USA Aspar MotoGP Team Honda +1'11.261
14. Yonny HERNANDEZ COL Octo Pramac Racing Ducati +1'13.896
15. Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Ducati +1'15.421
16. Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'20.507
17. Eugene LAVERTY IRL Aspar MotoGP Team Honda +1'31.224
18. Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'46.833
19. Kousuke AKIYOSHI JPN AB Motoracing Honda +2'00.072
20. Toni ELIAS SPA Forward Racing Yamaha Forward + 1 kör
Nem ért célba:        
  Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha  
  Jack MILLER AUS LCR Honda Honda  
  Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Loris BAZ FRA Forward Racing Yamaha Forward  
  Andrea IANNONE ITA Ducati Team Ducati  
  Danilo PETRUCCI ITA Octo Pramac Racing Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: