DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
17:03

A Mercedes egy nagyban átalakított autóval érkezett erre a hétvégére, így nekik kifejezeten fontos lesz ez az edzés. Lewis Hamilton kifejezetten jól érezte magát az előző edzésen, amit Andrew Shovlin is megerősített, George Russell számára viszont bőven lesz munka, nem nagyon találta az egyensúlt az autóval. 

Jelentősen javult a Red Bull, egyúttal a McLaren is meglepetést okozott Lando Norris ötödik helyével. Verstappen volt tehát a leggyorsabb Leclerc, Sainz, Alonso, a már említett Norris, Hamilton, Perez, Bottas, Gasly és Ocon előtt, ami az első tízet illeti. A további eredmények alább olvashatók. A folytatás majd a harmadik szabadedzéssel következik szombaton 12:30-kor. Tartsanak velünk akkor is, de még ma is érdemes lesz átböngészni a Formula.hu weboldalát, hiszen jövünk a legfrissebb és legérdekesebb nyilatkozatokkal a helyszínről! Viszlát! 

Itt a vége! A második szabadedzést leintették, Tsunodának viszont még aggódnia kell, mert egy lehetséges bokszutcai gyorshajtás miatt vizsgálni fogják a nap további részében. 

Már csak egyetlen perc a leintésig. 

Már nincs hátra csak három perc a végéig, nagyon nagy javítások azonban nem történtek eddig. 

Illusztris vendég az Aston Martin csapatánál. Sebastian Vettel látogatott el ahhoz az istállóhoz, amelyiktől visszavonult az előző szezon végén. 

Szinte mindenki a pályán, jelenleg csak az autót törő Sainz, továbbá rajta kívül Norris és Tsunoda nincs kint. 

A piros zászló nem igazán segített így a Williamsnek. Albon biztosan más programot fut jelenleg, mint a többiek. Az érdekesség, hogy az egyik visszajátszás tanulsága szerint valami lerepült az autóról, amikor kijött bokszból. 

Belül az utolsó 10 percen. Ez a jelenlegi állás, de ez nyilvánvalóan változni fog a kövezkező percekben. Ami jó hír, hogy Albon végül kint van a pályán, de sok ideje neki sem maradt. 

Ebből végül nem lett gond, de az alagútból kifelé azért Yuki Tsunoda is találkozott a korláttal. 

Zöld! 

Ez ebből a szemszögből sem néz ki túl jól. 17:48-kor vált zöldre a bokszutca lámpája. 

14 perc van még vissza, ami jó hír, hogy az autó közel volt az egyik megnyitáshoz, tehát a sportbírók gyors munkájának hála hamar folytatódhat majd az edzés. Néhány kör így még beleférhet. 

Az eset fotón is. 

Piros zászló! Ezúttal nem Leclerc volt a balszerencsés, Sainz csapta oda. 

Leclerc csak 65 ezredre az élen álló Verstappentől. A holland 1:12.462-vel van az első helyen jelenleg. 

Elvileg készen állnak, mégsincs a pályán Albon egyelőre...

Leclerc ismét nincs rossz körön, nemsokára meglátjuk, ez mire lesz elég. Az biztos, hogy szinte teljesen tiszta előtte a pálya, elég sokan vannak a bokszban. 

Alonso elég paprikásan panaszkodott versenymérnökének a többi pilótára. Elég nagy forgalomba került a legutóbbi gyorskörén, de látszólag ez nem vetette vissza a teljesítményét. 

Eközben Alonso már csak 113 ezredre Sainztól, Albon versenygépe pedig kezd egy F1-es autóra hasonlítani. A versenyző már bent ül, vagyis hamarosan kint lehet a pályán, ha minden a tervek szerint megy. 

Megy lefelé a nap, ez pedig az aszfalt hőmérsékletén is meglátszik. Már csak 42 fokos, miközben a levegő továbbra is 27 fokos.

Sergio Perez is gyorsult, de csak az említett pilóták mögé az ötödik helyre tud feljönni.

Két tizednél is többet ad Leclerc-nek Verstappen így most a holland a harmadik. 

A monacói hazai pályán az időmérőkön eddig szerencsésnek bizonyult, a versenyen viszont mióta itt van az F1-ben, sosem jött ki neki a lépés. Ezen nyilván szeretne változtatni, kérdés erre ezen a hétvégén lesz-e lehetősége? 

Jó kört ment Charles Leclerc, igaz kissé forgalomba került az utolsó szektorban. Ezzel együtt is feljött azonban a harmadik helyre, 386 ezredes lemaradással.

Eljutottunk az edzés feléig. Ez az állás jelenleg. 

Carlos Sainz veszi át a vezetést, de még szinte biztosan jön ennél jobb idő. A spanyol 1:12.569-es idővel került az első helyre. Itt jegyezzük meg, a Ferrari nem tűnik rossznak ezen a pályán a mai napon látottak alapján. Vajon Charles Leclerc is képes lesz hasonló tempóra? 

Ez közel volt! A délutáni etapban még nem láttunk falazást hála az égnek, Lando Norris viszont elment addig, amíg lehetett. 

Ehhez tegyük hozzá, hogy a Pirelli erre a hétvégére a három leglágyabb gumit hozta el, vagyis a 3-as, a 4-es, illetőleg az 5-ös számú keverékeket. 

Nagy a különbség a lágy gumis idők és azok között, amelyeket közepeseken futottak. Nyck de Vries a hetedik, Guanyu Zhou pedig a nyolcadik helyen már azóta. 

Előkerültek a lágy keverékű gumik, ez pedig a listán is változtatott. Alonso került az élre 1:12.786-os idővel de ennél is meglepőbb Valtteri Bottas 1:13.351-es ideje, amivel a harmadik a szintén javító Stroll előtt. 

Úgy látszik, Sainz elég fura helyzetekbe keveredik ma. Ezúttal Perezzel akadt gondja, aki Hülkenberg útjából tért ki, de így csak a Ferrarit tartotta fel. 

Leclerc is gyorsul, már a negyedik öt tizedes lemaradással. Így állunk 37 perccel a leintés előtt. 

Perez felugrik a második helyre. 81 ezreddel maradt le Verstappentől. Érdekesség, hogy mindkét Ferrari a kemény gumikon dolgozik. Leclerc jelenleg a hetedik helyen van, de ugyanazon az abroncson van kint, mint korábban a csapattársa. 

Russell nagyon szenvedett korábban, most azonban az időeredmények alapján sikerült előrébb jutnia. Jelenleg a negyedik három tizedes hátrányban. 

Javulnak az idők, Verstappen már 1:13.567-nél jár. Tőle 241 ezredre van Sainz, aki felugrott a második helyre, Alonso pedig a harmadik. Érdekesség, hogy szinte mindenki a közepeseken van, a Ferrari spanyolja viszont kemény gumikon futotta meg 1:13.808-as idejét. 

Ezt mindenképp érdemes megnézni: a Ferrari kettőse majdnem összeütközött néhány perccel ezelőtt. Nagy a forgalom, de a figyelmetlenség itt duplán büntet ezen a helyszínen. 

Idő nélkül eddig csak Norris és Albon állnak. A McLaren pilótája már gyorskörön, Albon viszont még továbbra sem tudott kihajtani a pályára. 

De az állás máris változik... Alonso már csak 15 ezredre Verstappentől, aki visszavette a vezetést 

Így állunk 12 perc után. 

Alonso is javított, de a spanyolok kétszeres bajnoka már bő három tizedes lemaradással áll a harmadik helyen, Perez négy tizedre. 

Jönnek viszont a javítások elég gyorsan. Hamilton veszi át a vezetést egyetlen ezreddel!

Javul Perez is. A mexikói a második, de a rend kedvéért. 1:13.985-ös idővel áll az élen Verstappen. 

A holland három lila szektort dobott, de még az elején járunk. Beszédes ugyanakkor, hogy Max Verstappen eléggé szenvedett az energiaitalosok autójával az első edzésen, így kérdéses, mennyit tudtak változtatni a problémás területeken. 

Jönnek az első komolyabb próbálkozások, gyorsan benépesült a pálya. Egy ideig a két Aston Martin volt az élen, jelenleg azonban Verstappen az élen Alonso és Hamilton előtt. 

Eközben korábbi F1-es pilóta, Anthony Davidson, a Sky Sports F1 adásában mondta a következőket a Red Bull helyzetével kapcsolatban: „Christian Horner tudja, hogy ha a Red Bull idén minden egyes futamot meg akar nyerni, akkor ez lesz a legkeményebb kihívásuk. Nem játszik az RB19 erősségeire, vagy inkább nem tudják megmutatni azokat. Inkább a hosszú egyenesek és a gyors kanyarok a barátaik”

Zöldre váltott a bokszutca lámpája, megkezdődhet tehát a körözés. 

Albon autóját folyamatosan szerelik. Bőven van munkájuk a Williams szerelőinek. Bár könnyű hibázni, nem igazán éri meg ezen a pályán, hiszen ha valahol, akkor itt kifejezetten fontos minden egyes pályán megtett kör. 

Bár a meteorológusok szerint van esély a csapadékra erre a hétvégén is, eddig ennek nyoma sincsen Monte-Carlo körül. A helyszínen kellemesen meleg van, 27 fok a levegő, 46 fok az aszfalt hőmérséklete. 

Eddig egyik esemény sem volt unalmas, ha onnan nézzük, hogy az utánpótlás szériák esetében, illetőleg az F1 első edzésén mindig hibázott valaki. Ami a Formula-1-et illeti, az FP1 során előbb Nico Hülkenberg csapta falnak az autóját, majd a gyakorlás vége felé Alexander Albon törte össze rendesen a Williamst. 

Az első gyakorláson Carlos Sainz bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve Fernando Alonsót, valamint Lewis Hamiltont. Az edzésen két ember is eltalálta a falat, így a piros zászlókat sem úsztuk meg. A korábbi eseményről készült összefoglalónkat ide kattintva olvashatják. 

Köszöntünk minden kedves olvasót! Perceken belül megkeződődik az F1-es Monacói Nagydíj második szabadedzése.