DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
Élő cikkek

Így zajlott az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj harmadik edzése

Jön a bakui hétvége utolsó tét nélküli tréningje az időmérő előtt: kövessétek velünk az eseményeket!

Nagy szeretettel köszöntünk mindenkit, bő tíz perc múlva jön az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzése - tartsatok velünk!

Pénteken egy-egy szabadedzést húzott be Max Verstappen és Charles Leclerc, de közel volt a Mercedes is Lewis Hamiltonnal, míg a McLaren a szokotthoz képest haloványabban teljesített - a hosszú etapok alapján viszont mind a négy élcsapatnak lehet oka egyelőre bizakodni. Elemzésünk az első nap tanulságairól ide kattintva olvasható.

Mielőtt kezdődne az FP3, egy kis apró kitekintés két endurance-versenyre: a WEC japán futamán a Cadillac szerzett pole-t, az időmérő összefoglalója itt olvasható, míg a motorosoknál a Bol d'Oron a Superstock-kategória második (összesítésben a 11.) helyről rajtol majd délután 15 órakor a színmagyar csapat, a HERT by Moto-Jungle.

Egy kis időjárás-jelentés: a Red Bull jelentése szerint épp néhány csepp eső esik Bakuban. Amióta a pálya 2016-ban debütált, egyetlen esős edzést vagy futamot sem rendeztek itt...

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, jön tehát az utolsó tét nélküli 60 perc Bakuban!

Ahogy azt megszokhattuk, nem tolonganak az edzés elején a pályán a versenyzők: csupán a két Red Bull, a két Sauber és Tsunoda hajtott ki a bokszból. Perez jelenti is a rádión, hogy kissé nedvesnek érzi az aszfaltot az enyhe szemerkélés miatt.

Perez és Verstappen vissza is jött egyből a bokszba, cserébe viszont kimentek a pályára az Astonok. De vannak olyanok, mint például az eltiltott Magnussent helyettesítő Bearman, aki még be sem ült az autóba, annyira nem sietős neki...

Csak ismerkedő körökre járnak ki-be a pilóták, de legalább változatos a "gumistratégia": a Red Bullok a lágyon, az Astonok a keményen, a többiek közepesen jöttek ki - mármint összesen az a hét versenyző, akiket eddig említettünk...

Eltelt bő tíz perc, mért időt még senki nem futott, és jelenleg csak Ricciardo a pályán a Visa RB-vel. Azért nehéz lenne tagadni, hogy néhány ilyen nehezen beinduló FP3 alatt a legnagyobb kritikusok is elkezdik értékelni a sprinthétvégéket...

Talán lassan így negyed óra elteltével felébred a mezőny: Norris és a Ferrarik is kidugták az orrukat.

Ééééés piros zászló! Ocon alatt áll meg az Alpine, műszaki probléma miatt!

Ocon ki is szállt az autóból. A célegyenesre való kigyorsításnál állt le alatta az Alpine. Nem a franciák hétvégéje ez, hiszen Gaslynak a minap szintén technikai gondjai voltak...

Eltelt az edzés harmada, továbbra is piros zászló, és továbbra sincs mért idő az eredményjelzőn...

Még csak most tolták ki egy megnyitásnál Ocon Alpine-ját, de rövidesen talán újraindulhat a tréning.

Itthoni idő szerint 10:54-kor folytatódik az edzés, és most egy egész seregnyi autó sorakozott fel a kijáratnál: az első 15 percet ellazázták, de a piros zászló hatására hirtelen mindenkinek sürgős lett a munka, úgy fest!

Piastri néhány csepp esőszemerkélést jelentett a rádión, de a McLaren szerint ez nem lesz hatással igazából a pálya állapotára.

És pukkanhatnak a pezsgők, szólhatnak a fanfárok: 28 perc elteltével megszülettek az első mért idők! Piastri 1:45,4-es idővel kezdett, ezzel vezet Hamilton és Stroll előtt.

Piastrit századokkal-tizedekkel csak ugyan, de megelőzi a két Red Bull és a két Ferrari: most Verstappen az élen.

Na de nem sokáig, ugyanis Albon odapakol egy 1:44,3-as időt, Colapinto pedig feljön másodiknak - Williams 1-2 az edzés felénél!

Piastri és Hülkenberg választja el egymástól Albont és Colapintót, feljönnek második-harmadik helyre.

És megint piros zászló! Előtte hosszú másodpercekig sárga volt az első szektorban - és Bearman a ludas, ő csapta oda a Haast az első kanyarban!

Túl sok volt a tempó a brittől, és már nem tudta visszakormányozni a bukótérbe a Haast, így odacsapta a bal elejét a Haasnak.

"Idióta vagyok" - mondta a rádión Bearman.

Nem tartott sokáig a megszakítás, az utolsó 22 perc újra is indították az edzést. Albon, Piastri, Hülkenberg, Colapinto, Verstappen, Sainz, Perez, Leclerc, Alonso, Bottas a sorrend amúgy, de többen is lila szektoridőkkel jöttek, amikor belengették a pirosat.

Pár másodpercig megint sárga zászló volt, de most megúsztuk ennyivel. Közben pedig Norris az új éllovas, másfél tizeddel szorítja le onnan Albont.

De Albon reagál, visszaveszi a vezetést - de csak pillanatokra, mert már Leclerc az első 1:43,4-es körrel.

Verstappen lila középső szektorral bejön Leclerc mögé, Perez viszont 66 ezredmásodperccel átveszi a vezetést is. Egyelőre igazolja a mexikói, hogy tényleg nagyon érzi ezt a pályát.

Piastri megvillan a McLarennel: 1:42,749 az új etalon idő a harmadik edzésen!

Russell kérte, hogy nézzék meg a motorjának az adatait, mert valami "mókásan" hangzik. Ennek ellenére kijött a pályára a Mercedesszel.

A sorrend amúgy 12 perccel a vége előtt: Piastri, Perez, Leclerc, Verstappen, Albon, Alonso, Sainz, Russell, Norris, Hamilton.

Russell rontott, kirongyolt a bukótérbe - ahogy amúgy néhány perccel ezelőtt Hamilton is a másik Mercedesszel. Nincs törés egyiküknél sem.

Megint jó ideje sárga zászló az első szektorban - de most nincs belőle piros. Hamiltonnak így most szerencséje van, be tudja fejezni a körét, be is jön másodiknak Piastri mögé, de fél másodperc a hátránya.

Leclerc megelőzi Piastrit: 1:42,564 a monacói ferraristól. Piastri mögé pedig bejött Perez harmadiknak.

Gasly is meglátogatta az egyik bukóteret - nagyon sok a hiba a pilótáktól, még mindig eléggé csúszós a pálya, ez így izgalmas időmérőnek ígérkezik!

Közben Leclerc és Piastri mögé bejön Russell harmadiknak, Perezt pedig újra Albon követi az ötödik helyen a Williamsszel. Már csak bő öt perc van hátra az edzésből.

Verstappen a harmadik helyre jön be, kereken három tizedre Leclerc-től a világbajnok. És a Williams nem csak Albon alatt biztató, hiszen Colapinto alig néhány századra megközelíti őt a hetedik helyen.

Norris ugrik be a második pozícióba, 173 ezred a hátránya Leclerc mögött. Élen a Ferrari, mögötte 2-3-ban a McLarenek.

Sainzot pedig közben csúnyán feltartotta Perez - "visszavágó" a tegnapi fordított incidensért

Russell lila utolsó szektorral átveszi a vezetést, öt századdal előzi Leclerc-t! Utolsó két percben járunk már.

Leclerc javít, de nem tudja visszaelőzni Russellt: 13 ezred közöttük a különbség.

Lepörgött az óra, még mindenki befejezheti az utolsó körét. Sainz a hatodik helyre jön fel.

Hülkenbergnek volt még az imént egy sárga zászlót előidéző bukótér-látogatása.

Közben pedig jelzik, hogy a Sainz-Perez esetet vizsgálni fogják majd.

Verstappen javít, de csak időt, marad az ötödik helyen.

Ez tehát a vége: Russell az élen Leclerc, Norris, Piastri és Verstappen előtt, a Williamsek pedig a top 10-ben a négy nagycsapat pilótái mellett. A teljes végeredmény:

Ennyi volt tehát a harmadik szabadedzés Bakuban, folytatás magyar idő szerint 14 órától immár az időmérővel, amely igencsak eseménydúsnak és szorosnak ígérkezik az eddigiek alapján - tartsatok akkor és addig is velünk!