DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
Élő cikkek

Ez volt az F1-es Holland Nagydíj első szabadedzése

Visszatért az F1 a nyári szünetről, méghozzá meglehetősen mostoha időjárási körülmények között. Kövesd velünk élőben a Holland Nagydíj első szabadedzését!

Véget ért a nyár, Hollandiában legalábbis mindenképpen. Iszonyatos időjárás fogadta a mezőnyt Zandvoortban!

Szeretettel köszöntünk mindenkit a szünet utáni első élő közvetítésünkben, jó kérdés, hogy mikor látunk versenyzőt a pályán, ha egyáltalán látunk.

Elkezdődött az edzés, és Pierre Gasly már is rácáfol pesszimizmusunkra, hiszen kimerészkedik a vizes pályára.

Szóval az idő rettenetes, méghozzá nemcsak az eső miatt, hanem azért is, mert hatalmas szél fúj, a széllökések akár 70-80 kilométer per órásak is lehetnek.

Nico Hülkenberg volt az első, aki elhagyta a pályát, de ha ilyen buzgón próbálkoznak majd a versenyzők az esőben, gyanús, hogy nem ő lesz az utolsó.

Idén először pályán F1-es hétvégén Robert Svarcman! Az izraeli-orosz versenyző az ezen a héten éppen Kick névre hallgató Sauber színeiben vesz részt az első edzésen.

Összesen hat versenyző merészkedett ki a pályára eddig, de most ismét a bokszban mindenki.

Fernando Alonso a nyári szünetben betöltötte a 43-at, ezzel 1976 óta mindössze a második versenyző lesz Michael Schumacher után, aki ebben az életkorban is rajthoz áll még az F1-ben!

Három újabb bátor férfi: Sargeant, Leclerc és Albon a pályán!

Kevin Magnussen azzal tölti az idejét, hogy a vendégeknek mutogatja a kormány működését. De nagyon ráérünk egy szabadedzés közben...

Meg mernénk esküdni, hogy az imént egy magán könnyítő rajongót mutattak a közvetítésben. A rendező is ráér...!

És megvan az első gyorskör! Leclerc 1:26,530-at fut a kék oldalfalú Pirelliken.

Hülkenberg egy újabb kavicságyba kukkantott be, barátkozik a körülményekkel. Jól is teszi, hiszen az időmérőn is könnyen lehet hasonló a helyzet...

Miközben a hihetetlen Hülk egy harmadik kirándulást is tett a pálya szélére, egyre többen bátorkodnak kihajtani a bokszból, így például Russell és Norris is.

Most viszont a német nem kolbászol, hanem gyorskört fut, és megközelíti Leclerc-t.

Továbbra is a teljes esős gumin mindenki, túl vizes a pálya az interekhez. Legalább látjuk munkában ezeket a gumikat is, hiszen ismerjük be, erre ritkán van példa...

Kisüt a nap, Sergio Perez pedig először visz pályára egy Red Bullt a hétvégén!

A legbátrabb (vagy legvakmerőbb?) férfit Max Verstappennek hívják: ő az első, aki felteszi az intereket.

Régi barátja, Ocon követi a példáját.

Verstappen nagyon gyors volt az intereken, másodperceket vert Leclerc-re – aztán viszont megforgott.

Verstappen másodjára már az élre állt bő 3 másodperces előnnyel, Russell pedig az övére is rápakolt. Ez már egyértelműen az interek "birodalma".

Tsunoda is teljesített egy installációs kört, ezzel már mind a 20-an aktívan részt vettek a szabadedzésen. 24 perc van még hátra.

Hülkenberg valószínűleg mesélt Gaslynak a kiváló zandvoorti menekülőutakról, így aztán a francia is kipróbált egyet.

Perez, Sainz is követik a jó példát a célegyenes végi féktávon, a Tarzan kanyarban. Szubjektív vélemény, de aligha van menőbb kanyarnév az F1-es naptárban!

Igen. Ez a Tarzan:

Folyamatosan javulnak a körülmények, Robert Svarcman jön fel a harmadik helyre a Stake-kel. Kickkel. Sauberrel.

És ennek is eljött az ideje: a két McLaren 12 perccel a vége előtt a pályán slickeken.

Alonso és Russell is slickeken. És működnek azok a slickek, Norris és Piastri az első szektorban egy másodpercet javít az eddigi legjobb időn. A másodikban Norris még egyet.

Folyamatosan javulnak az idők, az ítéletidőt átvészelő nézők most legalább kapnak némi látványosságot.

Egyelőre a McLarenek és a Mercedesek diktálják a tempót, Verstappen ott van a környéken, Perez viszont sehol.

A tavaly a második sorból rajtoló Albon ismét remekel, a szárazpályás körei partiban vannak a Mercedesszel és a McLarennel.

És itt a kockás zászló, de a köröket még be lehet fejezni, és nagyon úgy fest, hogy Verstappen és Norris is megjavítja az eddigi legjobb kört.

Így is van, Verstappen pár másodpercig az élre áll, de Norris gyorsan odavág még két tizedet, és ezzel itt a vége. Mutatjuk a végeredményt.

Ezzel átmenetileg megköszönjük a figyelmet, de délután ismét élőzünk majd a második edzésről, addig pedig olvassátok a hétvége legfontosabb híreit a Formulán!