DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 8. hétfő
Élő cikkek

Ez volt az F1-es Brit Nagydíj első szabadedzése

Két új festés az autókon, négy fiatal tehetség az autókban, kezdődik a silverstone-i F1-es hétvége, kövesd velünk élőben az első szabadedzést!

Kezdődik a Brit Nagydíj hétvégéje! Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat az első szabadedzés élő közvetítésében!

Négy fiatal tehetség is autóba ül ma: a Red Bullban Perez helyén Isaac Hadjar, az Alpine-ban Gasly helyén Jack Doohan, a Williamsban Sargeant helyén Franco Colapinto, míg a Haasban Magnussen helyén a frissen bejelentett Oliver Bearman ül.

Elkezdődött az edzés, s az első percben a mezőny közel fele a pályára is hajtott!

Két perc után már csak ketten a bokszban Zhou és Hadjar személyében. Nagy buzgalommal vetették bele magukat a munkába a versenyzők.

Nem véletlen, hogy mindenki mielőbb munkához akart látni, hiszen 30 százalék esély van az esőre ezen az edzésen.

A többség a keményen körözget, néhányan a közepesen. Ebben a pillanatban Lewis Hamilton a leggyorsabb 1:29,035-tel, a Q3 végére természetesen  ennél jó néhány másodperccel gyorsabb körök várhatóak.

Tsunoda beesett a sóderágyba...

...és ez nem csak sárga, hanem piros is, hiszen nem tud kijönni.

A japán elsétál, az autót a Luffield külső ívén lévő kavicságyban hagyja. A második edzésen újra próbálkozhat.

Nem siették el, még mindig áll az időmérő... De most sikerült véfre kiemelni az autót.

Na végre. 44 perc van hátra a szabaedzésből.

Verstappen a 2. helyre jön fel, George Russell egy 1:28,1-es körrel áll a lista élén.

Hoppá, Norris is hibázott, szerencséjére ő aszfaltozott bukóteret talált és nem kavicságyat.

Bearmané az első lágygumis mért kör, a brit 1:28,660-at fut.

Igazi hamisítatlan angol időjárás fogadta a mezőnyt ma: a levegő hőmérséklete 16, a pályáé 25 fok, a páratartalom 76 százalék.

Zhou is panaszkodik rá, hogy pattog az autója. Korábbban Sainz is megtette, most viszont kemény gumin is fut egy lila első szektort.

Élre is áll a spanyol, 1:27,9 most a legjobb idő.

Bottas is feltette a lágyat, ő a 7. helyre jön fel, miközben Bearman már csak a tizedik helyen áll legjobb pirosoldalfalús körével. Kíváncsian várjuk, a nagyok közül mikor teszi fel valaki a lágyakat.

Bottas is feltette a lágyat, ő a 7. helyre jön fel, miközben Bearman már csak a tizedik helyen áll legjobb pirosoldalfalús körével. Kíváncsian várjuk, a nagyok közül mikor teszi fel valaki a lágyakat.

Hülkenberg és Ocon lesz a következő.

Verstappen élre áll a közepeseken: 1:27,7-es kört fut a holland.

Hülkenberg a 6., Ocon a hetedik helyen a lágyakon, de most jön az első igazi nagyágyú a pirosakon Piastri személyében.

Hadjar mindössze hat kört tett meg eddig, most viszont ismét a pályára küldik a Red Bull fiatal tehetségét. Colapinto és Doohan pedig megkapta a lágyakat, na nézzük, mire mennek vele.

Piastri egy gyenge utolsó szektorral is élre áll 1:27,6-os idővel. Ő az első a hétvégén, aki egy másodpercen belülre kerül a tavalyi pole-körhöz képest.

Dookhan ezredre ugyanazt hozza a lágyon, mint Zhou és egy hajszállal jobbat, mint Albon.

Norris feljön az élmezőnybe, két tizedet kap Piastritól, aki használt lágyakon is jobbat fut, mint bárki más – igaz, a mögötte lévő Verstappennek és Russellnek nem volt lágyas köre (még).

Hadjar ismét a bokszban, csak tíz kört futott eddig a francia – a legkevesebbet Tsunodán kívül. Nem tudni a hátteret, de aligha így tervezte.

Norris! Ő is használt lágyakon megy körbe, három zöld szektorral áll az élre 1:27,4-es idővel, mögé pedig Stroll jön fel egy bő tizedes lemaradással.

A leggyorsabb szektorok jelenleg Strollé, Verstappené és Russellé.

Esőcseppeket jelentenek.

Óh! Baj van Piastri autójával!

Az ausztrál lassú menetben döcög vissza a bokszba, épphogy gurul.

És nem ért oda. A McLaren megáll a bokszbejáratban.

Bezárják a bokszbejáratot, nem lehet visszajönni a bokszba. Így aztán kénytelenek körözgetni, legalább Hadjart sem tudják megint visszarendelni...

Stroll egészen elképesztő módon manőverezett lassú tempóban az M-B-C-kombinációban, aminek majdnem az lett a végre, hogy Leclerc felökleli hátulról.

Piastri autóját begurították, és időközben persze ki is nyitották a bookszbejáratot. Senki nem él a lehetőséggel, Tsunodán és rajta kívül mindenki a pályán tölti az edzésidő utolsó perceit.

Természetesen Tsunoda található a köridőlista alján, rajta kívül három fiatal, Doohan, Colapinto és Hadjar áll a tabella élén – Bearman kicsit fentebb, a 14. helyen.

Véget ért az első szabededzés...

...és majdnem egy óriási balesettel zárul, miután Hadjar abban a pillanatban húzódott le Norris elől, amikor a brit már eldöntötte, hogy merről kerüli ki őt. Nagyon veszélyes helyzet volt!

Íme, az edzés végeredménye:

És mielőtt elköszönnénk, emeljünk ki egy nagyon fontos dolgot: bár a tévében nem lesz látható, nálunk a második szabadedzést is élőben követhetitek végig!

Tartsatok velünk akkor is, addig pedig keressétek a Formula.hu felületeit a legfrissebb tartalmakért!