DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Élő cikkek

Ez volt az F1-es Abu Dhabi Nagydíj első edzése

Kezdődik a szezon utolsó F1-es hétvégéje, méghozzá a nyitó tréningen tíz fiatal újonccal az autókban: kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntünk mindenkit, alig tíz perc múlva kezdetét veszi a szezonzáró F1-es Abu Dhabi Nagydíj első szabadedzése - tartsatok velünk a következő bő egy órában!

Mielőtt azonban rátérnénk konkrétan az FP1-re, néhány perccel ezelőtt történt egy fontos bejelentés: a McLaren 2030 végéig Mercedes-motorokkal fog versenyezni a Formula-1-ben. Rövidesen jövünk a részletekkel!

Na de térjünk rá az első edzésre, hiszen az előttünk álló egy óra érdekessége, hogy a mezőny fele helyett újoncok ülnek majd autóba, hogy a csapatok teljesítsék a kötelezően előírt két szerepeltetést. Íme, a konkrét lista:

Red Bull: Isack Hadjar, Jake Dennis

Mercedes: Frederik Vesti

Ferrari: Robert Svarcman

McLaren: Pato O’Ward

Aston Martin: Felipe Drugovich

Alpine: Jack Doohan

Williams: Zak O’Sullivan

Alfa Romeo: Theo Pourchaire

Haas: Oliver Bearman

A cikk nyitóképén pedig az új dobogó látható, ami erősen Monzát idézi:

Indul az első szabadedzés, szokás szerint még nappali fény mellett: majd az FP2-t, az időmérőt és a futamot rendezik alkonyati-villanyfényes körülmények között.

Többen máris a pályán, több beugró újonc is: Drugovich, Hadjar, O'Ward, Bearman, Svarcman, Pourchaire, Doohan és O'Sullivan is már kigurult.

Néhány autót látványos aerorácsokkal is felszerelték: a McLarent, a Ferrarit és az Astont is "feldíszítve" küldték pályára.

Az újoncok szerepeltetése egyébként azt is jelenti, hogy egyetlen világbajnok sem gurul pályára az első szabadedzésen: Verstappen, Hamilton és Alonso is átadta az autóját.

Jake Dennisnek máris kisebb gondja van: a rádión arról beszélt, hogy nem elég szoros a sisakja. Ki is állt a regnáló Formula-E-világbajnok (akinek köszönhetően először kiírták az Andretti nevét egy F1-közvetítésben, hiszen náluk nyerte a címét!).

Természetesen ismét többen különleges sisakdizájnnal készültek a hétvégére, de talán Tsunodáét érdemes kiemelni, aki az AlphaTauri csapatfőnöki pozíciójáról távozó Franz Tost előtt tiszteleg:

12 perc elteltével gyors pillantás az eredményjelzőre: Russell 1:26,9-es idővel vezet Tsunoda és Sargeant előtt, az újoncok közül egyelőre O'Sullivan a legjobb a Williamsszel.

Sainz ugrott fel a harmadik helyre, de ő már lágy gumikon, míg gyakorlatilag mindenki más a közepes keveréken.

O'Ward közben a hatodik, ő a legjobb újonc: 2024-ben a mexikói már a McLaren hivatalos F1-es tartalékja is lesz az IndyCar-szereplése mellett.

Nyilván a mostani edzésből még kevésbé lehet kiindulni, mint általában, de érdemes megjegyezni, hogy az AlphaTaurik a 2-3. helyen jelenleg: a legkomolyabb fejlesztéseket ők hozták az évadzáróra.

A hétvégén az F2-es bajnoki címért is harcoló Pourchaire jelezte rádión, hogy "őrült módon" leér az autója bizonyos szakaszokon, ami miatt majdnem elveszítette az irányítását.

Doohan öklelte fel kis híján Sargeantet, aki az utolsó pillanatban próbált félreállni az ausztrál elől az utolsó kanyar előtt, de majdnem ebből lett a gond.

Letelt az FP1 fele, mutatunk egy állást:

A Sargeant-Doohan esetet vizsgálják majd az edzés után. Közben Vesti felugrott negyedik helyre a Mercedesszel, ezzel most kiemelkedik az újoncok közül.

Russell javít 1:26,072-re, miközben mögötte már Gasly a második, Vesti pedig a harmadik - jól megy a Mercedes, ami a Ferrari elleni csata szempontjából kulcsfontosságú lehet!

Húsz perccel a vége előtt Vesti mellett még két beugró a top 10-ben: O'Ward hetedik a McLarennel, Drugovich tizedik az Aston Martinnal. Ellenben a Red Bull két újonca, Dennis és Hadjar csak a 18. és 20. helyeken.

Piastri zárkózik fel a második helyre, de Russellt egyelőre senki nem igazán tudja megközelíteni ezen az edzésen, az ausztrál mclarenes lemaradása is csaknem hat tizedmásodperc.

Az utolsó kanyarban egyébként több beugró versenyző is szépen megcsúsztatta az autó hátulját az eddigi háromnegyed órában...

Russell, Piastri, Gasly, Tsunoda, Sargeant, Vesti, Bottas, Pourchaire, O'Ward, Dennis a top 10 az utolsó tíz perchez közelítve.

Érkeznek egyre többen lágy gumin, Drugovich feljön a második helyre, Bottas a harmadik, Ricciardo a negyedik.

Az utolsó kanyaros megcsúszások mellett a 3-as kanyarban történő padlólemez-leérések fognak ki a legtöbb pilótán: most épp Svarcman jelentette rádión, hogy volt egy nagyon komoly megbicsaklása a Ferrarival.

Drugovich messze a legjobb a beugró versenyzők közül, három tizeden belül az éllovas Russellhez képest. Jön az utolsó három perc.

Vesti és Stroll kapcsán is lesz majd egy vizsgálat, szintén kiszámíthatatlan vezetés miatt - a közvetítésben ezt egyelőre nem láthattuk...

Közben pedig letelt az edzés: Russell zár az élen, megelőzve Drugovichot és Ricciardót. Bottas, Stroll, Piastri, Sainz, Svarcman, Gasly, Tsunoda még a top 10-ben - szokatlan egy sorrend, maradjunk annyiban!

Itt a teljes végeredménye:

Ezzel pedig meg is köszönjük a figyelmet, délután 14 órakor jövünk a második szabadedzéssel, tartsatok akkor és addig is velünk!