DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
11:33

Ezzel pedig meg is köszönjük a figyelmet, délután 14 órakor jövünk a második szabadedzéssel, tartsatok akkor és addig is velünk!

Itt a teljes végeredménye:

Közben pedig letelt az edzés: Russell zár az élen, megelőzve Drugovichot és Ricciardót. Bottas, Stroll, Piastri, Sainz, Svarcman, Gasly, Tsunoda még a top 10-ben - szokatlan egy sorrend, maradjunk annyiban!

Vesti és Stroll kapcsán is lesz majd egy vizsgálat, szintén kiszámíthatatlan vezetés miatt - a közvetítésben ezt egyelőre nem láthattuk...

Drugovich messze a legjobb a beugró versenyzők közül, három tizeden belül az éllovas Russellhez képest. Jön az utolsó három perc.

Az utolsó kanyaros megcsúszások mellett a 3-as kanyarban történő padlólemez-leérések fognak ki a legtöbb pilótán: most épp Svarcman jelentette rádión, hogy volt egy nagyon komoly megbicsaklása a Ferrarival.

Érkeznek egyre többen lágy gumin, Drugovich feljön a második helyre, Bottas a harmadik, Ricciardo a negyedik.

Russell, Piastri, Gasly, Tsunoda, Sargeant, Vesti, Bottas, Pourchaire, O'Ward, Dennis a top 10 az utolsó tíz perchez közelítve.

Az utolsó kanyarban egyébként több beugró versenyző is szépen megcsúsztatta az autó hátulját az eddigi háromnegyed órában...

Piastri zárkózik fel a második helyre, de Russellt egyelőre senki nem igazán tudja megközelíteni ezen az edzésen, az ausztrál mclarenes lemaradása is csaknem hat tizedmásodperc.

Húsz perccel a vége előtt Vesti mellett még két beugró a top 10-ben: O'Ward hetedik a McLarennel, Drugovich tizedik az Aston Martinnal. Ellenben a Red Bull két újonca, Dennis és Hadjar csak a 18. és 20. helyeken.

Russell javít 1:26,072-re, miközben mögötte már Gasly a második, Vesti pedig a harmadik - jól megy a Mercedes, ami a Ferrari elleni csata szempontjából kulcsfontosságú lehet!

A Sargeant-Doohan esetet vizsgálják majd az edzés után. Közben Vesti felugrott negyedik helyre a Mercedesszel, ezzel most kiemelkedik az újoncok közül.

Letelt az FP1 fele, mutatunk egy állást:

Doohan öklelte fel kis híján Sargeantet, aki az utolsó pillanatban próbált félreállni az ausztrál elől az utolsó kanyar előtt, de majdnem ebből lett a gond.

A hétvégén az F2-es bajnoki címért is harcoló Pourchaire jelezte rádión, hogy "őrült módon" leér az autója bizonyos szakaszokon, ami miatt majdnem elveszítette az irányítását.

Nyilván a mostani edzésből még kevésbé lehet kiindulni, mint általában, de érdemes megjegyezni, hogy az AlphaTaurik a 2-3. helyen jelenleg: a legkomolyabb fejlesztéseket ők hozták az évadzáróra.

O'Ward közben a hatodik, ő a legjobb újonc: 2024-ben a mexikói már a McLaren hivatalos F1-es tartalékja is lesz az IndyCar-szereplése mellett.

Sainz ugrott fel a harmadik helyre, de ő már lágy gumikon, míg gyakorlatilag mindenki más a közepes keveréken.

12 perc elteltével gyors pillantás az eredményjelzőre: Russell 1:26,9-es idővel vezet Tsunoda és Sargeant előtt, az újoncok közül egyelőre O'Sullivan a legjobb a Williamsszel.

Természetesen ismét többen különleges sisakdizájnnal készültek a hétvégére, de talán Tsunodáét érdemes kiemelni, aki az AlphaTauri csapatfőnöki pozíciójáról távozó Franz Tost előtt tiszteleg:

Jake Dennisnek máris kisebb gondja van: a rádión arról beszélt, hogy nem elég szoros a sisakja. Ki is állt a regnáló Formula-E-világbajnok (akinek köszönhetően először kiírták az Andretti nevét egy F1-közvetítésben, hiszen náluk nyerte a címét!).

Az újoncok szerepeltetése egyébként azt is jelenti, hogy egyetlen világbajnok sem gurul pályára az első szabadedzésen: Verstappen, Hamilton és Alonso is átadta az autóját.

Néhány autót látványos aerorácsokkal is felszerelték: a McLarent, a Ferrarit és az Astont is "feldíszítve" küldték pályára.

Többen máris a pályán, több beugró újonc is: Drugovich, Hadjar, O'Ward, Bearman, Svarcman, Pourchaire, Doohan és O'Sullivan is már kigurult.

Indul az első szabadedzés, szokás szerint még nappali fény mellett: majd az FP2-t, az időmérőt és a futamot rendezik alkonyati-villanyfényes körülmények között.

A cikk nyitóképén pedig az új dobogó látható, ami erősen Monzát idézi:

Na de térjünk rá az első edzésre, hiszen az előttünk álló egy óra érdekessége, hogy a mezőny fele helyett újoncok ülnek majd autóba, hogy a csapatok teljesítsék a kötelezően előírt két szerepeltetést. Íme, a konkrét lista:

Red Bull: Isack Hadjar, Jake Dennis

Mercedes: Frederik Vesti

Ferrari: Robert Svarcman

McLaren: Pato O’Ward

Aston Martin: Felipe Drugovich

Alpine: Jack Doohan

Williams: Zak O’Sullivan

Alfa Romeo: Theo Pourchaire

Haas: Oliver Bearman

Mielőtt azonban rátérnénk konkrétan az FP1-re, néhány perccel ezelőtt történt egy fontos bejelentés: a McLaren 2030 végéig Mercedes-motorokkal fog versenyezni a Formula-1-ben. Rövidesen jövünk a részletekkel!

Köszöntünk mindenkit, alig tíz perc múlva kezdetét veszi a szezonzáró F1-es Abu Dhabi Nagydíj első szabadedzése - tartsatok velünk a következő bő egy órában!