DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Élő cikkek

ÉLŐ: Az F1-es Las Vegas-i Nagydíj időmérője

Két ferraris és egy mercedeses elsőséget hozó szabadedzés után jön a kvalifikáció az F1 legújabb helyszínén: kövessétek velünk az eseményeket!

És ezzel vége is az időmérőnek, köszönjük a figyelmet - futam vasárnap reggel 7-kor, tartsatok akkor és addig is velünk!

De más már nem veszélyes: Leclerc a pole-ban! Sainz második, de ő ugye büntetést kap, így Verstappen állhat majd fel mellé az első sorba. Russell negyedik, Gasly ötödik, Albon és Sargeant révén hatodik-hetedik helyen a Williamsek, az harmadik sort fog nekik érni - itt a teljes Q3:

És csak 44 ezreddel marad el Leclerc-től Sainz!

Leclerc 1:32,726-ra javít, elég lesz-e ez a pole-ra? Sainz közel a második szektorban, Verstappen viszont lassú.

Most már jönnek az utolsó körök: Leclerc lassú az első szektorban, de a másodikban már lilul!

Jönnek a második gumimelegítő körön Sainzék, ahogy a Williamsek is egyetlen lövésre gyúrnak. Két percen belül járunk már.

Russell jön be ötödiknek, ezredekkel Alonso mögé. Jönnek az utolsó percek és az utolsó próbálkozások, és nagyon szoros az első három: 83 ezreden belül Leclerc, Sainz és Verstappen!

Az első hármas mögött Alonso a negyedik fél másodperces hátránnyal, majd jön Gasly és Magnussen, a többiek még érdemi mért idő nélkül.

A Ferrarik az elsők között érkeznek a gyorskörükkel, Leclerc 22 ezredmásodperccel Sainz előtt - és Verstappen is csak 83 ezredre az éllovastól!

Kezdődik a Q3, 12 perc múlva eldől, kié lesz a pole - pontosabban ki állhat fel Leclerc mellé az első sorba, mert egyelőre verhetetlennek érződik a monacói.

Nem teljesen érthető, Perezt miért nem küldték ki a végén a pályára, de erre most nagy ráfázott... Itt a Q2 teljes végeredménye:

És Perez kiesik - ahogy Hamilton is! Elképesztő finálé! Hülkenberg, Stroll és Ricciardo még a búcsúzók között - top 10-ben viszont mindkét Williams, valamint Bottas és Magnussen is!

Egyedül Perez a bokszban az utolsó másfél percben, a mexikói a hatodik helyen áll. Jönnek az utolsó próbálkozások.

Jön az utolsó három perc, kieső helyen Albon, Gasly, Sargeant, Stroll és Ricciardo.

Leclerc oda is durrant: 1:32,834 az új legjobb idő! Sainz is fél másodpercet kap tőle a második helyen, Verstappen és a meglepetésember Magnussen már hét-nyolc tizedre.

Verstappen 1:33,607-es idővel az élre áll, mögötte a Mercedesek, de a Ferrarik még csak most érkeznek majd friss gumikon.

Alonso az új éllovas 1:33,880-as idővel. Perez, Leclerc, Sainz, Albon a sorrend mögötte.

Öt perc után Perez egyetlen ezreddel vezet Leclerc előtt, de a mezőny nagy részének még nincs mért köre.

Megy már közben a Q2, itt a top 10-be jutás a tét.

Hamilton, Russell, Albon, Zhou, Gasly és Bottas kapcsán is jegyezték, hogy nem tartották magukat az előírt minimumidőhöz - de az előző hétvégéken láthattuk, hogy ebből soha nem volt büntetés, legfeljebb figyelmeztetés, mivel rendszerint feltartás elkerülése érdekében mentek lassabban a pilóták. Strollt pedig amiatt vizsgálják majd, mert nem lassított eléggé sárga zászló hatálya alatt - neki ugye már van egy öthelyes rajtbüntetése az FP3-ról...

Itt a teljes Q1 végeredménye, a Ferrarik az élen Russell, Verstappen és Hülkenberg előtt:

Ocon és Verstappen összeértek az utolsó körökben, az 1-es kanyarban vetődött be a holland - szokatlan jelenetek egy időmérőn...

És kiesik a másik McLaren is! Norris, Ocon, Zhou, Piastri és Tsunoda az utolsó ötös!

Lepörög az óra, Piastri nem tud javítani, az egyik McLaren már biztosan búcsúzik!

Két perc még, Zhou, Piastri, Stroll, Ricciardo és Tsunoda a kiesők között.

Jönnek az első 1:33-as körök: Sainz, majd Leclerc futja meg, ismét a két Ferrari vezet. Verstappen a harmadik, megelőzve Gaslyt, Bottast, a Haasokat és Sargeantet. Jönnek az utolsó percek a Q1-ben!

Verstappen most megközelíti bő egy tizedre Leclerc-t, Russell pedig elmenekül a kiesőzónából, ahol most így Zhou vette át a helyét.

Leclerc egyelőre egy lépéssel a mezőny előtt: fél másodperc az előnye Perezzel szemben. Még szűk hat perc a Q1-ből, kieső helyen Ricciardo, Hülkenberg, Gasly, Tsunoda és Russell.

A Williamsek ellenben nagyon jól teljesítenek eddig, ahogy arra az egyenesek okán számítani is lehetett: Albon és Sargeant is a tízben. Az élen Leclerc, Perez, Hamilton, Norris, Sainz és Verstappen.

Nincs jó edzésük egyelőre a McLareneknek: Piastri a falat is megsimította, Norrist pedig Verstappen tartotta fel kissé. Csak a 7. és 11. helyeken állnak.

Nagyon élnek a Ferrarik: pár másodpercig Sainz az élre állt, de aztán jött Leclerc, méghozzá immár a hétvége legjobb idejével (1:34,072).

Verstappen megérkezik, de szűk egy tizeddel Leclerc mögé jön csak. Sargeant viszont harmadik a Williamsszel, Magnussen pedig negyedik a Haasszal jelenleg.

Öt perc után Leclerc az élen a Ferrarival, mögötte Perez és a két McLaren, de nincs még ideje Verstappennek, Alonsónak és a két Mercedesnek sem.

Indulnak az első gyorskörök, a Haasok az elsők között a pályán.

És akkor el is indult a Q1. Helyi idő szerint egyébként pontban éjfél van, szóval hivatalosan Las Vegas-i szempontból is szombati a kvalifikáció (azaz olyan ritka helyzet áll elő, hogy azonos napon rendezik az időmérőt és a futamot!).

Az FIA hivatalos időjárás-előrejelzése szerint 30 százalék az esély az esőre az időmérő alatt. A helyszíni jelentések szerint viszont a radarképek nem igazán mutatnak jelentősebb felhőket vagy csapadékzónát.

A legjobb hír: aki ma látogatott ki a pályára, az F1-es autókat is fog látni, nemcsak egy 200 dolláros voucher-t!

És közben épp most érkezett hír egy büntetésről: Lance Strollt sorolják majd hátra öt hellyel a rajtrácson. A kanadai ugyanis dupla sárga zászlós jelzés mellett előzte meg Carlos Sainzt a harmadik szabadedzés során, és bár a felvételek alapján a sárga LED-ek még nem villogtak a manőver pillanatában, a stewardok szerint maguk a zászlók is elegendők ehhez, így az éppen a kijelzőjét néző Aston Martin-pilóta vétkesnek találták.

Stroll amúgy a második büntetett a hétvégén: épp Sainz a másik, aki a csatornafedeles incidens miatti akkumulátorcsere okán kapott tízhelyes hátrasorolást.

Az első szabadedzés problémái és a második tréning jókora csúszása óta zavartalanul halad a hétvége, viszont az erőviszonyok kevésbé egyértelműek, mint máskor. Csütörtök éjjel a Ferrari volt a leggyorsabb egy körön, a néhány órával ezelőtti utolsó tréningen viszont George Russell végzett az élen a Mercedesszel, de Charles Leclerc-ék nem is futottak lágy gumis kört a hajrában Alexander Albon falazása miatti piros zászlónak köszönhetően. Az előző napról készült elemzésünk itt, a harmadik gyakorlás beszámolója itt olvasható.

Köszöntünk mindenkit, negyed órán belül indul az F1-es Las Vegas-i Nagydíj időmérő edzése - tartsatok velünk az elkövetkezendő bő egy órában!