DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
Élő cikkek

Ilyen volt az F1-es USA Nagydíj időmérője

Megszoríthatják-e Max Verstappent Austinban? Kiderül a vasárnapi rajtsorrendről döntő kvalifikáció során! Tartsatok velünk az F1-es USA Nagydíj időmérőjén!

Ezzel köszönjük a figyelmet, hozzuk az összefoglalót és a legfrissebb híreket, nyilatkozatokat a helyszínről!

CHARLES LECLERC SZERZI MEG AZ USA NAGYDÍJ POLE-POZÍCIÓJÁT!

Max Verstappen futotta a legjobb kört, 5 ezreddel megelőzte Leclerc-t, de ezt a pole-időt elvették négykerekes pályaelhagyás miatt, így a világbajnok csak a hatodik rajtkockát szerezte meg vasárnapra.

Lando Norris bravúrkörrel ért oda az első sorba, Hamilton a végén sem tudta összerakni az utolsó szektort, így harmadik lett, majd jön Sainz és Russell.

Verstappen mögött Gasly és Ocon a 7-8., Perez a 9., Piastri pedig csak a 10.

VERSTAPPEN IDEJÉT TÖRLIK PÁLYAELHAGYÁS MIATT!!!

VERSTAPPEN 5 EZREDDEL MEGELŐZI LECLERC-T EGY EGÉSZEN DÖBBENETES UTOLSÓ SZEKTORRAL!

Leclerc tovább javítja az idejét egy tizeddel!

Az élmezőnyben mindenki javított a Q2-höz képest, kivéve Verstappent, aki ugyanazt autózta meg. Két komoly kihívója is akadt, muszáj előhúzni valami extrát, ha pole-pozíciót szeretne.

Szóval a mindent eldöntő második Q3-as körök előtt:

Leclerc
Hamilton +0,05
Verstappen +0,25
Sainz +0,34
Gasly +0,43
Perez +0,7
Norris és Piastro +0,9
Ocon +1,1
Russell körét pedig törölték.

Hamilton is jobb Verstappennél, ő a második! Megint az utolsó szektorban bukott a túlkormányzott Mercedesszel, addig magabiztosan vezetett...

Elsőre Leclerc 2,5 tizeddel gyorsabb Verstappennél, a középső szektorban ezúttal is erősebb a Ferrari!

Rajtol a Q3, jön a lényeg!

Hamilton végül bejön harmadiknak, itt a Q2 vége: a két AlphaTauri, a két Alfa Romeo, és Magnussen esett ki!

Perez tizedikként ment tovább, 18 ezreddel előzte meg Tsunodát. A Ferrari és a Mercedes továbbra is veszélyesnek tűnik Verstappenre!

Verstappen javít, 4 ezreddel (!) lassabb Leclerc-nél!

Sainz a második, de három tizedet kap a csapattársától.

Leclerc nagy kört fut: 1:35,0, fél másodperccel gyorsabb Verstappennél, átveszi a vezetést!

Négy perc, Norris és Sainz egyelőre kieső helyen!

Közben Ocon és Gasly már a 3-4., alig egy tizeddel elmaradva Verstappentől, míg Perez csak ötödik. Norris köridejét viszont elveszik pályaelhagyás miatt.

Verstappen elsőre 85 ezreddel előzi meg Piastrit, Russell és Hamilton 2,5 tizedet kap, Leclerc négyet.

Elindult a Q2, folytatódik a küzdelem!

A Q1 után tehát Hamilton az élen, Norris ezredekkel mögötte, majd jön Verstappen és Sainz, illetve a bravúrkört összerakó Tsunoda.

Az Aston dupla kiesése teljes sokk, főleg Alonso ideje érthetetlen, de Hülkenbergtől és Albontól sem ezt vártuk a Q1-ben.

ALONSO KIESIK A Q1-BEN! Csak 17. az Aston spanyolja, Stroll is kiesik, az új Haasszal Hülkenberg is búcsúzik, ahogy a két Williams is!

Ricciardo csúszott tovább a 15. helyen, Russell 14. lett a Q1-ben.

Hamilton válaszol! 2,5 tizedet ad még Verstappennek, övé a legjobb középső szektor, a lassú kanyarokban jól fordul a Mercedes. 

Verstappen rendet tesz: fél másodperccel gyorsabb Sainznál, újra övé az első hely.

Még három perc a Q1-ből.

Már Sainz vezet, méghozzá Leclerc előtt három tizeddel - jönni kell szinte mindenkinek, mert sok időt lehet találni a pályán.

Gasly áll az élre, Ocon pedig a negyedik helyre, a semmiből beköszönnek az Alpine-ok. Javul a pálya, gyorsul mindenki...

Wow! Nico Hülkenberg az élen, két tizedet ad Verstappennek az új Haasszal!

Megvannak az első körök, Verstappen az élen, Leclerc másfél tizeddel mögötte, Norris századokkal a Ferrari mögött. Hamilton vezetett még a második szektor végén, de a kissé túlkormányzott Mercedes elúszott a harmadikban, az ott elvesztett idő pedig csak ötödik helyet eredményezett.

Mindenki lágy gumikon jött ki egyébként, nem tartalékolnak vele.

Leclerc és Norris fut egy-egy kört, de elég lassan kezdődik az időmérő első szakasza.

Közben elkezdődött a Q1!

A McLaren és az Aston Martin egyébként rejtőzködött a gyakorláson, ők nem tették fel a lágy gumit, így nem volt reprezentatív a köridejük. Ezzel együtt a wokingiak esetében arra számíthatunk, hogy most nem lesznek olyan gyorsak, mint például Katarban.

Érdekes lesz látni a megújult Haas teljesítményét, hiszen Günther Steiner csapata teljesen átalakított autóval érkezett meg Austinba, és a szabadedzésen mindkét versenyző ott is volt a top tízben.

A szabadedzésen egyébként nagyon pattogtak a kissé túl keménynek tűnő autók, a dobálósabb aszfalt feladta a leckét, nehéz volt pontosan összerakni egy jó kört, most, az időmérőn pedig semmi más nem számít, csak ez, érdekes lesz látni, hogy kinek sikerül megoldani a feladatot.

Vajon megfogható egy körön a Red Bull?

A hétvége egyetlen szabadedzése néhány órával ezelőtt szoros eredményt hozott, Verstappen, Leclerc, Hamilton volt a top három sorrendje.

Az összefoglaló és az eredmény itt megtekinthető! 

Csak a tisztánlátás kedvéért: ez a kvalifikáció határozza meg a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét, a szombati nap teljesen különálló nap külön időmérővel és külön sprintfutammal.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, 23:00-kor megkezdődik az F1-es USA Nagydíj időmérő edzése!