DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
23:31

Verstappen elsőre 85 ezreddel előzi meg Piastrit, Russell és Hamilton 2,5 tizedet kap, Leclerc négyet.

Ezzel köszönjük a figyelmet, hozzuk az összefoglalót és a legfrissebb híreket, nyilatkozatokat a helyszínről!

CHARLES LECLERC SZERZI MEG AZ USA NAGYDÍJ POLE-POZÍCIÓJÁT!

Max Verstappen futotta a legjobb kört, 5 ezreddel megelőzte Leclerc-t, de ezt a pole-időt elvették négykerekes pályaelhagyás miatt, így a világbajnok csak a hatodik rajtkockát szerezte meg vasárnapra.

Lando Norris bravúrkörrel ért oda az első sorba, Hamilton a végén sem tudta összerakni az utolsó szektort, így harmadik lett, majd jön Sainz és Russell.

Verstappen mögött Gasly és Ocon a 7-8., Perez a 9., Piastri pedig csak a 10.

VERSTAPPEN IDEJÉT TÖRLIK PÁLYAELHAGYÁS MIATT!!!

VERSTAPPEN 5 EZREDDEL MEGELŐZI LECLERC-T EGY EGÉSZEN DÖBBENETES UTOLSÓ SZEKTORRAL!

Leclerc tovább javítja az idejét egy tizeddel!

Az élmezőnyben mindenki javított a Q2-höz képest, kivéve Verstappent, aki ugyanazt autózta meg. Két komoly kihívója is akadt, muszáj előhúzni valami extrát, ha pole-pozíciót szeretne.

Szóval a mindent eldöntő második Q3-as körök előtt:

Leclerc
Hamilton +0,05
Verstappen +0,25
Sainz +0,34
Gasly +0,43
Perez +0,7
Norris és Piastro +0,9
Ocon +1,1
Russell körét pedig törölték.

Hamilton is jobb Verstappennél, ő a második! Megint az utolsó szektorban bukott a túlkormányzott Mercedesszel, addig magabiztosan vezetett...

Elsőre Leclerc 2,5 tizeddel gyorsabb Verstappennél, a középső szektorban ezúttal is erősebb a Ferrari!

Rajtol a Q3, jön a lényeg!

Hamilton végül bejön harmadiknak, itt a Q2 vége: a két AlphaTauri, a két Alfa Romeo, és Magnussen esett ki!

Perez tizedikként ment tovább, 18 ezreddel előzte meg Tsunodát. A Ferrari és a Mercedes továbbra is veszélyesnek tűnik Verstappenre!

Verstappen javít, 4 ezreddel (!) lassabb Leclerc-nél!

Sainz a második, de három tizedet kap a csapattársától.

Leclerc nagy kört fut: 1:35,0, fél másodperccel gyorsabb Verstappennél, átveszi a vezetést!

Négy perc, Norris és Sainz egyelőre kieső helyen!

Közben Ocon és Gasly már a 3-4., alig egy tizeddel elmaradva Verstappentől, míg Perez csak ötödik. Norris köridejét viszont elveszik pályaelhagyás miatt.

Elindult a Q2, folytatódik a küzdelem!

A Q1 után tehát Hamilton az élen, Norris ezredekkel mögötte, majd jön Verstappen és Sainz, illetve a bravúrkört összerakó Tsunoda.

Az Aston dupla kiesése teljes sokk, főleg Alonso ideje érthetetlen, de Hülkenbergtől és Albontól sem ezt vártuk a Q1-ben.

ALONSO KIESIK A Q1-BEN! Csak 17. az Aston spanyolja, Stroll is kiesik, az új Haasszal Hülkenberg is búcsúzik, ahogy a két Williams is!

Ricciardo csúszott tovább a 15. helyen, Russell 14. lett a Q1-ben.

Hamilton válaszol! 2,5 tizedet ad még Verstappennek, övé a legjobb középső szektor, a lassú kanyarokban jól fordul a Mercedes. 

Verstappen rendet tesz: fél másodperccel gyorsabb Sainznál, újra övé az első hely.

Még három perc a Q1-ből.

Már Sainz vezet, méghozzá Leclerc előtt három tizeddel - jönni kell szinte mindenkinek, mert sok időt lehet találni a pályán.

Gasly áll az élre, Ocon pedig a negyedik helyre, a semmiből beköszönnek az Alpine-ok. Javul a pálya, gyorsul mindenki...

Wow! Nico Hülkenberg az élen, két tizedet ad Verstappennek az új Haasszal!

Megvannak az első körök, Verstappen az élen, Leclerc másfél tizeddel mögötte, Norris századokkal a Ferrari mögött. Hamilton vezetett még a második szektor végén, de a kissé túlkormányzott Mercedes elúszott a harmadikban, az ott elvesztett idő pedig csak ötödik helyet eredményezett.

Mindenki lágy gumikon jött ki egyébként, nem tartalékolnak vele.

Leclerc és Norris fut egy-egy kört, de elég lassan kezdődik az időmérő első szakasza.

Közben elkezdődött a Q1!

A McLaren és az Aston Martin egyébként rejtőzködött a gyakorláson, ők nem tették fel a lágy gumit, így nem volt reprezentatív a köridejük. Ezzel együtt a wokingiak esetében arra számíthatunk, hogy most nem lesznek olyan gyorsak, mint például Katarban.

Érdekes lesz látni a megújult Haas teljesítményét, hiszen Günther Steiner csapata teljesen átalakított autóval érkezett meg Austinba, és a szabadedzésen mindkét versenyző ott is volt a top tízben.

A szabadedzésen egyébként nagyon pattogtak a kissé túl keménynek tűnő autók, a dobálósabb aszfalt feladta a leckét, nehéz volt pontosan összerakni egy jó kört, most, az időmérőn pedig semmi más nem számít, csak ez, érdekes lesz látni, hogy kinek sikerül megoldani a feladatot.

Vajon megfogható egy körön a Red Bull?

A hétvége egyetlen szabadedzése néhány órával ezelőtt szoros eredményt hozott, Verstappen, Leclerc, Hamilton volt a top három sorrendje.

Az összefoglaló és az eredmény itt megtekinthető! 

Csak a tisztánlátás kedvéért: ez a kvalifikáció határozza meg a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét, a szombati nap teljesen különálló nap külön időmérővel és külön sprintfutammal.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, 23:00-kor megkezdődik az F1-es USA Nagydíj időmérő edzése!