DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Szoros eredménnyel indult az F1-es USA Nagydíj hétvégéje

Max Verstappen volt a leggyorsabb, de Charles Leclerc és Lewis Hamilton is ott volt a sarkában az egyetlen szabadedzésen.

Szikrázó napsütésben, nyári melegben rendezték az USA Nagydíj egyetlen szabadedzését – a sprintes formátum miatt ezen a hétvégén ez az egy óra állt csak a csapatok rendelkezésére arra, hogy felkészüljenek a két időmérőre, és a két futamra.

Éppen ezért volt igazán fájó Lance Stroll számára, hogy pár kör után a bokszba rendelte az Aston Martin egy bal első fékhiba miatt, de egy problémával minden csapat küzdött: minden autó pattogott a dobálós, rosszabb minőségű aszfalton – az egyenesekben is, de az egyes kanyar is elég „durvának tűnt” mindenki számára, és a pálya többi pontján is láthattuk a szemre túl keménynek tűnő autók mozgását.

F85uIJsXoAAvR45



Ezekből rengeteg kisebb-nagyobb vezetési hiba is kialakult, szinte mindenki bele-belehibázott, tiszta kört szinte egyáltalán nem futott senki. Az élen járt Max Verstappen, Lewis Hamilton, majd a közepes gumikon Lando Norris is, bő tíz perccel pedig Alexander Albon vette át az első helyet, amikor a Williams elsőként rakta fel a lágy abroncsokat.

Végül meglehetősen szoros kép rajzolódott ki: Verstappen futotta a leggyorsabb kört, de nem volt egyértelmű a fölénye, Charles Leclerc másfél tizedmásodpercre behozta a Ferrarit, Lewis Hamilton két lila szektor után szaladt kicsit forgalomba az utolsóban és szorult így vissza a harmadik helyre, és még Sergio Perez is csak három tizedet kapott a világbajnoktól.

A három autó elég közeli erőnek tűnt egymáshoz képest, a McLaren és az Aston Martin viszont nem tette fel a lágy gumikat, így nem futott összemérhető kört: sőt, Stroll szinte semmilyet, a műszaki hibája miatt gyakorlatilag vakon kell majd belemennie az időmérőbe.

 

Jól kezdett az új Haas és Ricciardo is

Szóljunk még a Haasról, amely egy teljesen, gyökeresen átalakított koncepciójú autóval gurult pályára, és Kevin Magnussen az ötödik, Nico Hülkenberg pedig a kilencedik helyre jött be vele, vagyis mindkét pilóta top tízben zárt, ami szintén biztató lehet nekik a folytatásra nézve.

Megtörtént Daniel Ricciardo visszatérése is, az ausztrál nagyobb gond nélkül vezette le ezt az egy órát a kéztörését követően, és egál időt tudott menni csapattársával, Yuki Tsunodával a lágy gumikon, úgyhogy összességében bizakodva várhatja a folytatást.

Az időmérő magyar idő szerint ma este 23 órakor kezdődik!

 

Az USA Nagydíj szabadedzésének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:35,912
2. Charles Leclerc Ferrari +0,156
3. Lewis Hamilton Mercedes +0,281
4. Sergio Perez Red Bull +0,300
5. Kevin Magnussen Haas +0,560
6. George Russell Mercedes +0,562
7. Alexander Albon Williams +0,580
8. Carlos Sainz Ferrari +0,621
9. Nico Hülkenberg Haas +0,790
10. Pierre Gasly Alpine +0,793
11. Logan Sargeant Williams +1,075
12. Esteban Ocon Alpine +1,154
13. Yuki Tsunoda AlphaTauri +1,192
14. Daniel Ricciardo AlphaTauri +1,240
15. Lando Norris McLaren +1,344
16. Guanyu Zhou Alfa Romeo +1,506
17. Valtteri Bottas Alfa Romeo +1,605
18. Fernando Alonso Aston Martin +1,928
19. Oscar Piastri McLaren +2,508
20. Lance Stroll Aston Martin +4,028
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: