DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Élő cikkek

Ez volt az F1-es Belga Nagydíj időmérő edzése

Egyetlen szabadedzés után máris jön a kvalifikáció Spában, legalábbis amennyiben az eső ezt lehetővé teszi: kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntünk ismét mindenkit, negyed órán belül jön az F1-es Belga Nagydíj időmérője - igen, jól olvastátok: máris a kvalifikáció következik, hiszen sprinthétvégét rendeznek Spa-Francorchamps-ban!

Aztán az majd kiderül, hogyan is zajlik le majd ez a hétvége, hiszen jelenleg is szakad az eső a helyszínen... A Formula-3 és a Formula-2 kvalifikációját mindenesetre meg tudták rendezni, még ha nem is volt túl nagy aktivitás.

Ami egészen biztos, mivel erről már kommunikált az FIA: ha az eső miatt nem tudnák most megrendezni az időmérőt, akkor szombaton ennek a bepótlása lesz a prioritás, emiatt pedig akár egyéb eseményeket is átütemezhetnek vagy törölhetnek. Ha pedig egyáltalán nem lehetne kvalit rendezni a vasárnapi nagydíjig, akkor sem a szabadedzés, hanem a világbajnokság állása határozná meg a rajtsorrendet.

Amiről még nincs hivatalos információ, az Max Verstappen állítólagos váltócserés rajthelybüntetése: sajtóhírek szerint bekerül a címvédő Red Bulljába az ötödik váltó a hétvégén, ám ennek egyelőre nincs nyoma az FIA hivatalos dokumentumaiban, azaz az öthelyes hátrasorolását is kezeljük feltételes módban.

Apa, kezdődik: tíz perccel elhalasztották a kezdést. Pedig a bejövő képek alapján helyenként már a kék ég is látszik...

A gondot vélhetően az F2-esek időmérőjének végén és az azután leszakadt víz mennyisége okozza, takarítják is kicsit a pályát. Viszont legalább tényleg biztató lehet, hogy oszlani látszanak a felhők.

A szabadedzésen amúgy Sainz volt a leggyorsabb, de a körülmények miatt az eredményeknek nem sok relevanciája volt - ha mégis kíváncsi valaki, mi történt, itt olvashatja el.

Ha pedig valaki lemaradt volna róla, zajlottak az események a pályán kívül is: Otmar Szafnauer távozik az Alpine csapatvezetői posztjáról, ahogy Alan Permane sportigazgató is, míg Pat Fry technikai igazgatóként való szerződtetését pedig a Williams jelentette be.

Érdekes: a Mercedesek és az Alfa Romeók már hat-hét perccel a 17:10-re tolt kezdés előtt felsorakoztak a bokszutca végére. Közben már a Nap is előbújt Spában.

De lehet, hogy nem sokáig lesz vendég a napsütés, a sor elején álló Russell-lel azt közölték az imént, hogy öt perc múlva újabb eső érkezik.

És akkor kinyitott a bokszutca, indul a 18 perces Q1 - mindenki intermediate gumikon.

Elég sok vizet vernek még fel az autók, de gyorsan száradhat a pálya: süt a Nap, a mezőny nagy része kint - Sargeantet leszámítva, akinek szét van még kapva a Williamse, amelyet megtört a néhány órával ezelőtti szabadedzésen.

Az első mért körök: 2:02-es körrel Hamilton vezet.

Norris állt az élre rövid ideig, de Russell a következő körével négy tizeddel a mclarenes honfitárs elé ugrik.

Verstappen az első körével bejön másodiknak Russell és Hamilton közé, mögöttük Norris, Perez, Alonso és Piastri - de mire lenyomtam volna az entert, Piastri az első.

Norris alatt bicsaklott meg a McLaren az utolsó szektor elején, átnyargalt a kavicságyon a brit: a rádión azt jelentették neki, hogy megsérülhetett az első szránya. Közben pedig Sainz vezet 19 ezreddel Verstappen előtt - de mivel folyamatosan javul a pálya, ez még semmit nem jelent.

Norris a pályán maradt, pedig így nézett ki az említett jelenet:

Na most jött a bokszba a brit, be is tolták a garázsba - miközben Sargeant autójának szerelésével végeztek a Williamsnél, már az amerikai is a pályán.

Öt perc még a Q1-ből, Sainz vezet Verstappen és Leclerc előtt. Kiesőzónában Magnussen, Hülkenberg, Bottas, Zhou és Sargeant.

Bementek két perc alá a legjobbak: Verstappen adott kilenc tizedet az addigi éllovasnak, de Hamilton egy szűk tizeddel nála is gyorsabb.

Jön az utolsó két perc, Hülkenberg egyedül a bokszban, ő így már tuti ki is esett, hiszen utolsó. Ricciardo, Albon, Sargeant és Magnussen még mellette.

Órási tűzijáték lesz itt a végén, bizonyos részeken már kezd kirajzolódni a száraz ív is.

Magnussen beugrik a kilencedik, Albon a 11. helyre!

Tsunoda is megmenekül, negyedik a japán. Bottas a hatodik.

Leclerc és Alonso kieső helyen, de még gyors körön mindketten!

Megússzák mindketten, sőt Leclerc az élen zár Verstappen és Hamilton előtt! Albon, Zhou, Sargeant, Ricciardo és Hülkenberg az öt búcsúzó - Ricciardo azok után, hogy törölték a körét.

Itt a Q1 teljes végeredménye - Ricciardo az Eau Rouge tetején hagyta el négy kerékkel a pályát, Albon pedig belehibázott a középső szektorban.

A Haas közben közölte, hogy hidraulikus szivárgással küzdött a Q1-ben Hülkenberg, ezért késlekedtek vele a garázsban.

El is indult közben a Q2. Még mindig sok a víz néhány helyen, de könnyen lehet, hogy ha nem tér vissza az eső, az etap végére előkerülhetnek a slick abroncsok is...

Hamilton és Piastri is azt közölte a rádión, hogy nincsenek messze attól, hogy slickre váltsanak.

Hamilton 1:58,0-s körrel nyit, Bottas viszont megelőzi őt 1:57,7-es idővel az Alfa Romeóval. Magnussen 1:57,4 már, Piastri pedig 1:56,3 - ad egy másodpercet a dánnak!

Ocon jön be másodiknak, két ezreddel Piastri mögé. Aztán Perez már az élen Leclerc előtt - Verstappen pedig nekik is ad négy és fél tizedet.

Hamilton körét elvették idő közben. Verstappen, Perez, Leclerc, Piastri, Ocon az első öt.

És akkor eljött a pillanat: a többség Bottas vezetésével elkezdte felrakni a lágy slick gumikat!

Az első szektor még lassabb Bottasnál, de van még öt perc, a legvége fog dönteni.

Russell csúszott meg keményen az 1-es kanyarban. Egyelőre még lassabbak a slicken a versenyzők, de még mindig van négy perc. Mindenesetre kieső helyen Sainz, Hamilton, Russell, Stroll és Norris - ez meglepő sorrend lenne!

Ocon első szárnya megsérült, a rádiózása alapján eltalálta a falat a francia.

Bizony, a középső szektorban szánkázott neki a reklámtáblának az Alpine pilótája.

Megvan az első lila szektoridő a slickeken: Piastri villantja meg. Másfél perc még a Q2-ből, jönnek az utolsó körök lassan.

Hamilton felugrik a negyedik helyre - most már jobb a slick!

Még a Q1-nál is nagyobb tűzijáték lesz itt az utolsó percben: Perez, Russell, majd Norris az élen!

Lejárt az idő, Ocon, Tsunoda, Magnussen, Alonso és Bottas az alsó ötös, de még mindenki körön.

Tsunoda az élen - de csak eddig, mert már Piastri! Hamilton második mögötte.

Stroll a második, Perez a negyedik. Verstappen közben már csak tizedik, de gyorskörön ő is.

Verstappen gyorsul, de csak kilencedik - és még mindig sokan körön!

De Verstappen megúszta, a tizedik helyen ment csak tovább! Piastri zárt az élen Sainz és Leclerc előtt. Tsunoda, Gasly, Magnussen, Bottas és Ocon búcsúztak.

Magnussen hibázott hatalmasat a végén, eltalálta ugyanott a falat, ahol előtte Ocon - majd pedig fel is tartotta Leclerc-t, ezt lehet, hogy vizsgálni fogják.

Itt a teljes végeredménye a Q2-nek:

Verstappen eléggé ideges volt a rádión, ő kért gyorskört akart menni a hajrában. Hát necces volt a vége...

Közben a Q3 kezdete csúszik kicsit, javítani kell a falat Ocon és Magnussen becsapódásánál.

18:03-kor indul a Q3, szóval még négy perc.

És akkor indul a Q3, elvileg nagyjából 12 perc múlva eldől, kié lesz a pole a vasárnapi nagydíjon!

Engedélyezték közben a DRS-t, ez a korábban látottak alapján a Red Bullnak kedvezhet. Jönnek közben az első gyorskörök.

Alonso 1:49,1-es idővel nyit, de Norris rögtön 1:48,7-re javít, Piastri pedig 1:48,5-re.

Verstappen 1:48,059-es idővel átveszi a vezetést, de Leclerc nála is gyorsabb bő egy tizeddel. Perez csak a hatodik helyen, Sainz pedig két lila szektorral a harmadik.

Hamilton a hatodik, Russell csak a kilencedik helyre jön az első érdemi köre után. Öt perc még hátra a Q3-ból, az első menet után Leclerc, Verstappen, Sainz, Piastri, Norris az első öt.

És jönnek sorban az autók az utolsó gyorskörökre...

Elindult az utolsó perc. Na lássuk!

Leclerc lila első szektorral kezd, de Sainz is javítófélben.

Leclerc előnye már kilenc tizedmásodperc a második szektor után a saját idejéhez képest!

Piastri viszont még nála is néhány századdal gyorsabb!

Leclerc 1:46,988, de mindenki jön még. Sainz csak a második, de nem messze. Piastri is elmarad a Ferrariktól, Norris Piastritól is.

Verstappen 1:46,168, ad nyolc tizedet még Leclerc-nek is.

Verstappen agyonverte a mezőnyt - de a címvédő büntetése révén így Leclerc-é a rajtelsőség vasárnapra!

A Q3 végeredménye:

Ez volt tehát az időmérő a vasárnapi versenyre - de előbb szombaton jön majd a sprintnap a külön időmérővel együtt.