DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. május 28. vasárnap
Élő cikkek

Ez volt a Monacói Nagydíj első edzése

Indul az első európai hétvége Monte-Carlóban: vajon itt is a Red Bull fog dominálni vagy meglepetés várható? Tartsatok velünk az első szabadedzésen!

Nagy szeretettel köszöntünk mindenkit! Az imolai futamtörlés miatt a szokottnál többet kellett várnunk az újabb F1-es akcióra, de elérkezett az idő: rövidesen indul az első szabadedzés Monacóban!

Amelyen először láthatjuk majd élesben is a Mercedes átalakított W14-esét - de persze nem csak ők készültek fejlesztésekkel: ezeket itt gyűjtöttük össze.

Kifejezetten szép az idő pillanatnyilag Monacóban:

Elindult az egyórás gyakorlás, néhányan máris kigurultak a pályára, élükön a tavalyi győztes Sergio Perezzel.

Charles Leclerc egyedi overallban versenyez a hazai hétvégéjén:

Érkeznek közben az első körök, de Lando Norris 1:16-os éllovas ideje még messze van a várható legjobbaktól.

Megvan az első falérintés: Sainz súrolta a korlátot, de megúszta a Ferrarija. Verstappen közben pedig folyamatosan panaszkodik, elmondása szerint sokszor leér a Red Bull alja.

Már 1:15-ös tartományban a legjobbak: Sainz vezet Alonso, Verstappen, Leclerc és Hamilton előtt.

Leclerc átveszi a vezetést, Norris pedig visszakeveredik a negyedik helyre az élcsapatok közé - ez pedig jó alkalom arra, hogy mutassunk egy fotót a McLaren speciális monacói festéséről:

Verstappen még mindig panaszkodik az RB19-es vezethetőségére. Azért tempóból nincs nagy baj, negyedik a holland a Ferrarik és Alonso mögött. Igaz, eközben Perez utolsó a másik Red Bullban.

"Így nem tudok vezetni, inkább kiállok a bokszba, különben előbb-utóbb falnak csapom ezzel a beállítással" - jelezte Verstappen. Vissza is tért a bokszba a címvédő.

20 perc elteltével Sainz 1:14,401-es idővel vezet Leclerc, Alonso, Verstappen és Stroll előtt, utóbbi nemrég finoman megpuszilta a falat az utolsó kanyarból kijövet. Hamilton 10., Russell 18. pillanatnyilag az átalakított Mercedesszel.

Két meglepőbb név az élbolyban: Yuki Tsunoda ötödik a rengeteg fejlesztést kapó AlphaTaurival, Kevin Magnussen hetedik a Haasszal.

Sargeant haladt vissza a bokszba csigatempóban, az amerikai újonc arra gyanakszik, hogy rosszul rögzíthették az egyik kereket.

Miközben Russell a fékekre panaszkodott kicsit, Hamilton 1:14,035-ös idővel az élre áll.

Így állunk valamivel túl a félidőn:

"Picit jobb hátul, de még mindig ugyanazt csinálja, mint eddig. Nem túl jó" - így összegzett a pályára visszatérő Verstappen a beállítás-változtatásokról.

Russellnek is gondjai vannak, ő arra panaszkodik, hogy nem tudja működésre bírni a gumikat. Közben Sargeant rosszul rögzített gumis ügyét megnézik majd a felügyelők.

Itt az első baleset: Hülkenberg a sikánnál csapja falnak a Haast és forog meg utána félig. Piros zászló a törmelékek miatt.

A bal hátsója lett defektes a németnek:

Nem sokáig tartott szerencsére a megszakítás, máris újra zöldre váltott a boksz végi lámpa, így folytatódhat a munka. 18 perc még hátra az FP1-ből.

Hamilton, Sainz, Alonso, Verstappen, Norris az élen - azaz az első öt helyen öt különböző csapat jelenleg! A tízben pedig van még Williams, AlphaTauri és Alfa Romeo is.

Alonso veszi át a vezetést, megvan az első 1:13-as körünk. A versenyzők eddig egyébként csak a kemény és közepes keverékű gumikat használták, a lágyakat nem.

Perez is javít, feljön harmadiknak Alonso és Hamilton mögé.

Némi súrlódás Hamilton és Verstappen között, a brit a sikánt átvágva akarta elengedni a hollandot, aki maga is átvágta a kombinációt, majd a Mercedes elé kerülve kicsit lassított. Közben pedig Magnussen látogatta meg az első kanyar bukóterét.

Sainz közben az első helyen Alonso és Hamilton előtt, Perez negyedik helyre javít.

Verstappen továbbra is elégedetlen, az uszodai sikánnál ingott meg alatta a Red Bull. Jelenleg amúgy a hatodik a vb-éllovas.

Alonso panaszkodik Perezre, aki feltartotta. "Ezentúl minden lassú körömben az íven fogok haladni" - mérgelődött a rádióban az astonos spanyol.

Sainz gyorsul, már 1:13,372-nél jár az etalon idő. Leclerc is jó részidőkkel jött, de neki is megbicsaklott az autója az Uszoda kijáratánál.

Piros zászló! Albon töri össze a Williamst az első kanyarnál! Ezzel gyakorlatilag vége is az edzésnek, mert már csak három perc maradt.

Ez utóbbit meg is erősítik: nem indítják már újra az edzést. A visszajátszások alapján már a kigyorsításon veszítette el a kontrollt és csapta oda az autó hátulját. Csúnya törés.

Ez azt is jelenti tehát, hogy Sainzé az első edzés Alonso és Hamilton előtt. Perez a jobb Red Bull-os a negyedik helyen, a végig panaszkodó Verstappen a hatodik Leclerc mögött. A teljes végeredmény:

Ezzel vége tehát az FP1-nek, folytatás 17 órától a második gyakorlással.