DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
13:54

Két meglepőbb név az élbolyban: Yuki Tsunoda ötödik a rengeteg fejlesztést kapó AlphaTaurival, Kevin Magnussen hetedik a Haasszal.

Ezzel vége tehát az FP1-nek, folytatás 17 órától a második gyakorlással.

Ez azt is jelenti tehát, hogy Sainzé az első edzés Alonso és Hamilton előtt. Perez a jobb Red Bull-os a negyedik helyen, a végig panaszkodó Verstappen a hatodik Leclerc mögött. A teljes végeredmény:

Ez utóbbit meg is erősítik: nem indítják már újra az edzést. A visszajátszások alapján már a kigyorsításon veszítette el a kontrollt és csapta oda az autó hátulját. Csúnya törés.

Piros zászló! Albon töri össze a Williamst az első kanyarnál! Ezzel gyakorlatilag vége is az edzésnek, mert már csak három perc maradt.

Sainz gyorsul, már 1:13,372-nél jár az etalon idő. Leclerc is jó részidőkkel jött, de neki is megbicsaklott az autója az Uszoda kijáratánál.

Alonso panaszkodik Perezre, aki feltartotta. "Ezentúl minden lassú körömben az íven fogok haladni" - mérgelődött a rádióban az astonos spanyol.

Verstappen továbbra is elégedetlen, az uszodai sikánnál ingott meg alatta a Red Bull. Jelenleg amúgy a hatodik a vb-éllovas.

Sainz közben az első helyen Alonso és Hamilton előtt, Perez negyedik helyre javít.

Némi súrlódás Hamilton és Verstappen között, a brit a sikánt átvágva akarta elengedni a hollandot, aki maga is átvágta a kombinációt, majd a Mercedes elé kerülve kicsit lassított. Közben pedig Magnussen látogatta meg az első kanyar bukóterét.

Perez is javít, feljön harmadiknak Alonso és Hamilton mögé.

Alonso veszi át a vezetést, megvan az első 1:13-as körünk. A versenyzők eddig egyébként csak a kemény és közepes keverékű gumikat használták, a lágyakat nem.

Hamilton, Sainz, Alonso, Verstappen, Norris az élen - azaz az első öt helyen öt különböző csapat jelenleg! A tízben pedig van még Williams, AlphaTauri és Alfa Romeo is.

Nem sokáig tartott szerencsére a megszakítás, máris újra zöldre váltott a boksz végi lámpa, így folytatódhat a munka. 18 perc még hátra az FP1-ből.

A bal hátsója lett defektes a németnek:

Itt az első baleset: Hülkenberg a sikánnál csapja falnak a Haast és forog meg utána félig. Piros zászló a törmelékek miatt.

Russellnek is gondjai vannak, ő arra panaszkodik, hogy nem tudja működésre bírni a gumikat. Közben Sargeant rosszul rögzített gumis ügyét megnézik majd a felügyelők.

"Picit jobb hátul, de még mindig ugyanazt csinálja, mint eddig. Nem túl jó" - így összegzett a pályára visszatérő Verstappen a beállítás-változtatásokról.

Így állunk valamivel túl a félidőn:

Miközben Russell a fékekre panaszkodott kicsit, Hamilton 1:14,035-ös idővel az élre áll.

Sargeant haladt vissza a bokszba csigatempóban, az amerikai újonc arra gyanakszik, hogy rosszul rögzíthették az egyik kereket.

20 perc elteltével Sainz 1:14,401-es idővel vezet Leclerc, Alonso, Verstappen és Stroll előtt, utóbbi nemrég finoman megpuszilta a falat az utolsó kanyarból kijövet. Hamilton 10., Russell 18. pillanatnyilag az átalakított Mercedesszel.

"Így nem tudok vezetni, inkább kiállok a bokszba, különben előbb-utóbb falnak csapom ezzel a beállítással" - jelezte Verstappen. Vissza is tért a bokszba a címvédő.

Verstappen még mindig panaszkodik az RB19-es vezethetőségére. Azért tempóból nincs nagy baj, negyedik a holland a Ferrarik és Alonso mögött. Igaz, eközben Perez utolsó a másik Red Bullban.

Leclerc átveszi a vezetést, Norris pedig visszakeveredik a negyedik helyre az élcsapatok közé - ez pedig jó alkalom arra, hogy mutassunk egy fotót a McLaren speciális monacói festéséről:

Már 1:15-ös tartományban a legjobbak: Sainz vezet Alonso, Verstappen, Leclerc és Hamilton előtt.

Megvan az első falérintés: Sainz súrolta a korlátot, de megúszta a Ferrarija. Verstappen közben pedig folyamatosan panaszkodik, elmondása szerint sokszor leér a Red Bull alja.

Érkeznek közben az első körök, de Lando Norris 1:16-os éllovas ideje még messze van a várható legjobbaktól.

Charles Leclerc egyedi overallban versenyez a hazai hétvégéjén:

Elindult az egyórás gyakorlás, néhányan máris kigurultak a pályára, élükön a tavalyi győztes Sergio Perezzel.

Kifejezetten szép az idő pillanatnyilag Monacóban:

Amelyen először láthatjuk majd élesben is a Mercedes átalakított W14-esét - de persze nem csak ők készültek fejlesztésekkel: ezeket itt gyűjtöttük össze.

Nagy szeretettel köszöntünk mindenkit! Az imolai futamtörlés miatt a szokottnál többet kellett várnunk az újabb F1-es akcióra, de elérkezett az idő: rövidesen indul az első szabadedzés Monacóban!