DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
14:23

Alonso panaszkodik Perezre, aki feltartotta. "Ezentúl minden lassú körömben az íven fogok haladni" - mérgelődött a rádióban az astonos spanyol.

Ezzel vége tehát az FP1-nek, folytatás 17 órától a második gyakorlással.

Ez azt is jelenti tehát, hogy Sainzé az első edzés Alonso és Hamilton előtt. Perez a jobb Red Bull-os a negyedik helyen, a végig panaszkodó Verstappen a hatodik Leclerc mögött. A teljes végeredmény:

Ez utóbbit meg is erősítik: nem indítják már újra az edzést. A visszajátszások alapján már a kigyorsításon veszítette el a kontrollt és csapta oda az autó hátulját. Csúnya törés.

Piros zászló! Albon töri össze a Williamst az első kanyarnál! Ezzel gyakorlatilag vége is az edzésnek, mert már csak három perc maradt.

Sainz gyorsul, már 1:13,372-nél jár az etalon idő. Leclerc is jó részidőkkel jött, de neki is megbicsaklott az autója az Uszoda kijáratánál.

Verstappen továbbra is elégedetlen, az uszodai sikánnál ingott meg alatta a Red Bull. Jelenleg amúgy a hatodik a vb-éllovas.

Sainz közben az első helyen Alonso és Hamilton előtt, Perez negyedik helyre javít.

Némi súrlódás Hamilton és Verstappen között, a brit a sikánt átvágva akarta elengedni a hollandot, aki maga is átvágta a kombinációt, majd a Mercedes elé kerülve kicsit lassított. Közben pedig Magnussen látogatta meg az első kanyar bukóterét.

Perez is javít, feljön harmadiknak Alonso és Hamilton mögé.

Alonso veszi át a vezetést, megvan az első 1:13-as körünk. A versenyzők eddig egyébként csak a kemény és közepes keverékű gumikat használták, a lágyakat nem.

Hamilton, Sainz, Alonso, Verstappen, Norris az élen - azaz az első öt helyen öt különböző csapat jelenleg! A tízben pedig van még Williams, AlphaTauri és Alfa Romeo is.

Nem sokáig tartott szerencsére a megszakítás, máris újra zöldre váltott a boksz végi lámpa, így folytatódhat a munka. 18 perc még hátra az FP1-ből.

A bal hátsója lett defektes a németnek:

Itt az első baleset: Hülkenberg a sikánnál csapja falnak a Haast és forog meg utána félig. Piros zászló a törmelékek miatt.

Russellnek is gondjai vannak, ő arra panaszkodik, hogy nem tudja működésre bírni a gumikat. Közben Sargeant rosszul rögzített gumis ügyét megnézik majd a felügyelők.

"Picit jobb hátul, de még mindig ugyanazt csinálja, mint eddig. Nem túl jó" - így összegzett a pályára visszatérő Verstappen a beállítás-változtatásokról.

Így állunk valamivel túl a félidőn:

Miközben Russell a fékekre panaszkodott kicsit, Hamilton 1:14,035-ös idővel az élre áll.

Sargeant haladt vissza a bokszba csigatempóban, az amerikai újonc arra gyanakszik, hogy rosszul rögzíthették az egyik kereket.

Két meglepőbb név az élbolyban: Yuki Tsunoda ötödik a rengeteg fejlesztést kapó AlphaTaurival, Kevin Magnussen hetedik a Haasszal.

20 perc elteltével Sainz 1:14,401-es idővel vezet Leclerc, Alonso, Verstappen és Stroll előtt, utóbbi nemrég finoman megpuszilta a falat az utolsó kanyarból kijövet. Hamilton 10., Russell 18. pillanatnyilag az átalakított Mercedesszel.

"Így nem tudok vezetni, inkább kiállok a bokszba, különben előbb-utóbb falnak csapom ezzel a beállítással" - jelezte Verstappen. Vissza is tért a bokszba a címvédő.

Verstappen még mindig panaszkodik az RB19-es vezethetőségére. Azért tempóból nincs nagy baj, negyedik a holland a Ferrarik és Alonso mögött. Igaz, eközben Perez utolsó a másik Red Bullban.

Leclerc átveszi a vezetést, Norris pedig visszakeveredik a negyedik helyre az élcsapatok közé - ez pedig jó alkalom arra, hogy mutassunk egy fotót a McLaren speciális monacói festéséről:

Már 1:15-ös tartományban a legjobbak: Sainz vezet Alonso, Verstappen, Leclerc és Hamilton előtt.

Megvan az első falérintés: Sainz súrolta a korlátot, de megúszta a Ferrarija. Verstappen közben pedig folyamatosan panaszkodik, elmondása szerint sokszor leér a Red Bull alja.

Érkeznek közben az első körök, de Lando Norris 1:16-os éllovas ideje még messze van a várható legjobbaktól.

Charles Leclerc egyedi overallban versenyez a hazai hétvégéjén:

Elindult az egyórás gyakorlás, néhányan máris kigurultak a pályára, élükön a tavalyi győztes Sergio Perezzel.

Kifejezetten szép az idő pillanatnyilag Monacóban:

Amelyen először láthatjuk majd élesben is a Mercedes átalakított W14-esét - de persze nem csak ők készültek fejlesztésekkel: ezeket itt gyűjtöttük össze.

Nagy szeretettel köszöntünk mindenkit! Az imolai futamtörlés miatt a szokottnál többet kellett várnunk az újabb F1-es akcióra, de elérkezett az idő: rövidesen indul az első szabadedzés Monacóban!