DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így zajlott a harmadik Szaúd-arábiai Nagydíj

Az első két helyről rajtoló Perez és Alonso közé Verstappen zárkózott fel a harmadik dzsiddai futamon – egyetlen pont a különbség a két Red Bull között a tabellán.

Szeretettel köszöntünk mindenkit a Szaúd-arábiai Nagydíj élő közvetítésében!

Az időmérő eredményéhez képest Charles Leclerc büntetése miatt módosult rajtsorrend itt látható:

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Max Verstappen autójában a hétvége során másodszor is váltót kellett cserélni, de a szabályok értelmében ezt büntetés nélkül megtehették.

Aki esetleg a rajtig még valami olvasnivalót keresne magának, ide kattintva megtalálja élő hírfolyamunkat a hétvége minden fontos eseményével!

Tíz percen belül járunk, a versenyzők öltözködnek, Gasly még egy utolsó reflexgyakorlatot végzett a trénerével.

A néhány órával ezelőtt lefutott F2-es főversenyen az első kört nagyobb galibák nélkül megúszta a mezőny, később viszont többen is hibáztak – köztük az egy ideig a győzelemért csatázó Martins és Bearman is. Vajon az F1-eseknél hány hibát látunk majd...?

Négy különböző csapat az első két sorban, az egyik pilóta 10 éve vár egy újabb győzelemre, a másik háromnak összesen hat futamsikere van, két rutinos róka az élen, két nagyágyú a 6. és a 8. sorban... Adjunk ehhez hozzá egy szélvészgyors őrült pályát: minden adott ahhoz, hogy egy igazi klasszikust lássunk ma.

Hamilton és Sargeant a keményeken rajtol a 4., illetve a 10. sorból, Leclerc és Norris lágyakon a 6. és a 10. sorból – mindenki más közepeseken kezdi a versenyt.

Az idő természetesen száraz, eső természetetesen nem várható.

A felvezető körre gond nélkül elindult a mezőny, közeleg a rajt...

A célegyenesben a mezőny, pillanatokon belül elrajtol a szezon második versenye Dzsiddában!

Alonso átvette a vezetést a rajtnál!

Húha! Fernando Alonso bajba kerülhet: úgy tűnik, nem jól állt be a rajtkockába!

Piastri autója megsérült, egy elem le is repült róla, kénytelen volt az 1. kör végén a bokszba állni a tegnap remeklő újonc.

5 másodpercre büntetik Alonsót ugyanazért a hibáért. amit két hete Ocon elkövetett!

Verstappen csak két helyet tudott eddig javítani, Leclerc pedig hármat – ebből egyet Piastri problémájának köszönhettek mindketten.

Perez visszaveszi a vezetést!

A visszajátszásokból kiderült, hogy Piastri Gaslyval ért össze az első kanyarkombináció után – a két McLaren a két utolsó helyen...

Alonso Perez nyomában maradt, semennyire sem szakad le, miközben a kemény gumikon haladó Hamiltont Gasly és Leclerc nyúzza.

Sargeant szépen jön a kemény keveréken a Williamsszel: Norrist és De Vriest megelőzte, és csak másfél másodpercre van gumielőnyben lévő csapattársától.

Leclerc! Bravúros előzés a Hamiltont kergető Gaslyval szemben! Egyelőre még szépen működik a lágy keverék, de valószínűleg nem sokáig...

Hiába Perezé a leggyorsabb kör, Alonso még mindig DRS-távolságon belül van hozzá képest, így a spanyol lassan kiautózza a szükséges öt másodpercet Russell előtt.

Verstappen a pontszerzők között Zhou megelőzését követően.

Hamiltont is vizsgálják egyenesbeli cikázásért.

Leclerc megfogja Hamiltont és Ocon után eredhet, közben a 4. helyen haladó Stroll kicsit leszakadt Russellről és immár Sainz ellenében kell védekeznie.

Verstappen Gaslyt is megfogja és már Hamilton van előtte.

Lehet, hogy utoljára szólunk ma a McLarenről: Norrisnál is szárnyat kellett cserélni, a 19. Piastri, a 20. a brit ebben a pillanatban.

A verseny ötödéig se jutottunk el, és megkezdődtek a kiállások: Magnussen és Bottas is keményet kapott a közepes helyett.

Alonso mostanra valamelyest leszakadt Perezről, de ha nem lesz semmilyen káosz, a legfontosabb cél Russell maga mögött tartása lehet.

Verstappen megelőzte Hamiltont, most érdekes lesz, hogy milyen tempóban tud felzárkózni Leclerc-re.

Bár a Pirelli egyértelműen az egy kiállás mellé tette le a garast, úgy fest, többen eltérhetnek ettől az élmezőny tagjai közül.

Sainzot hívják a bokszba: 13 kör után megszabadul a közepesektől.

De nem ő érkezik a bokszba, hanem Stroll, akinek felteszik a keményet. Beugrasztották az Aston Martint?

Alonso tovább szakítja le Russellt – ebből újabb dobogó lehet a spanyol számára, akár a büntetéssel együtt is!

Verstappen lassan, de biztosan közelít Leclerc-re is – eljöhetett a pont, amikor a gumielőny gumihátránnyá változik.

Leclerc nem várta meg, hogy Verstappen megelőzze, inkább a boxba húzott.

Stroll autója megáll a pályán! 

Jön a safety car, na most jöhet a kavarodás!

Elég kétértelmű üzenetet kapott Stroll: "Állj meg a pályán!" Vajon csak arra gondoltak, hogy ne jöjjön el a bokszig, vagy valami másra...

Jönnek a bokszba az élmenők!

Mindenki keményeket kap – kivéve Hamiltont, aki keményen rajtolt. Közben Alonso úgy töltötte le a büntetését, hogy a világon semmi nem veszített vele, szerencséje volt a spanyolnak.

Mindenki letudta a kerékcserét, a sorrend Perez, Alonso, Russell, Verstappen, Sainz, Hamilton, Leclelrc, Tsunoda, Ocon, Gasly.

A kör végén a safety car a bokszba húz. Hamilton a közepesen veszélyes lehet Sainzra – és talán Verstappenre is.

A safety car fázis nagy nyertese (Alonso mellett) Tsunoda, aki a pontszerzők közé ugrott a tegnap egészen borzalmasan teljesítő AlphaTaurival, míg a nagy vesztes Leclerc, aki Hamilton mögé szorult – részben a versenymérnöke hibájából.

Zöld, úgy csatáznak, hogy közben melegítik a keményeket a versenyzők. Könnyű ilyenkor hibázni...

Hamilton megelőzi Sainzot! Mindkét Mercedes a Ferrarik előtt! No meg a két Red Bull is. És persze Alonso is.

Bahreinben még inkább harmadikat mondtunk volna, de Dzsiddában nehéz lenne nem a második erőnek nevezni az Aston Martint. Elképesztően eltalálták ezt az autót...

Verstappen már Russellt támadja, mindjárt feljön a dobogóra – és Hamilton is közeledik a csapattárshoz.

Megvan Russell is – és pillanatokon belül Alonso is.

Meg is van. Na most állt elő az érdekes helyzet: Perez csatázhat-e Verstappennel? Már ha tud...

Verstappen elveszo a leggyorsabb kört Pereztől, és lassan közeledik hozzá, miközben Alonso a Mercedesek elől menekül. Russell meg a csapattársa elől.

Kollégánk, Mészáros Sándor jelenti a helyszínről. Bár nem feltéltlenül tűnt indokoltnak a "valódi" safety car, azért döntöttek a beküldése mellett, mert nem volt egyértelmű, mennyire áll veszélyes helyen az autó.

Albonnak fékhibája van, és fel fogja adni a versenyt. Csapattársa, Sargeant már a 13. helyen áll a közepes keveréken, és üldözi a két Haast, valamint Tsunodát.

Hamilton gumielőnyben támadja Russellt!

A szezonnyitón bravúros pontszerzést produkáló Albon tehát kiesett, de simán lehet most is Williams-pont a tegnap remek köre elvétele után teljesen széteső Sargeant jóvoltából!

Akcióban a "kis politikus": Russell megpróbálta a csapatot lebeszélni arról, hogy engedjék Hamiltonnak megtámadni őt.

Lehet, hogy túl sokat foglalkozunk ma a Williamsszel, de nem baj... Sargeant Hülkenberget kergeti, miközben menekül Zhou elől. Óriási csata lehet az utolsó pontszerző helyért!

Verstappen dobálja a leggyorsabb köröket megállás nélkül, most épp 1:32:382, de Perez alig marad el tőle – és így nagyon lassan fogy az a hátrány.

Bottasnak nagyon nincs jó versenye: egyedül ő halad az egyébként borzalmas futamot produkáló McLarenek előtt.

Russell vagy rákapcsolt, vagy Hamilton kezdte óvni a gumijait, vagy esetleg célba ért az üzenet...? Már 2,5 másodperc felett a hétszeres bajnok lemaradása csapattársa mögött.

Leclerc boldogtalannak hangzik a csapatrádióban. Van is oka rá.

Ha fogadni kellene a verseny végeredményére, a Perez, Verstappen, Alonso sorrendet javasolnánk a köridők alapján. De bármikor jöhet egy safety car – ezen a pályán különösen igaz ez.

Pillanatok alatt mindkét Haas hibázik: Magnussen támadás közben megcsúszott, Hülkenberg pedig az egyenesben koccolta le a falat...

Tsunoda hősiesen őrzi a szerencsésen megszerzett pontszerző helyet – az AlphaTauri jelen állás szerint 1 ponttal áll majd két verseny után, azaz eggyel többel, mint a Haas és a McLaren.

Csou egész hétvégén erősebb Bottasnál, most épp Sargeantot vadászta le, miközben csapattársa az utolsó helyen közlekedik.

Zajlanak az események Verstappen körül: hibázott, akárcsak Perez, és furcsa hangokat hall. Mármint az autóból, nem a fejében.

Pereznél is megjelent az első probléma... De nem izgulja túl a dolgot a karrierje ötödik futamgyőzelme felé haladó mexikói.

Bár ez egy futam eleji fotó, valószínűleg most is hasonlóan nagy az izgalom a Red Bullnál. Vagy talán még nagyobb.

Elfogyni látszanak a közepes keverékek: Sargeantot De Vries, Norrist pedig Piastri kergeti. Norris pedig De Vriest, ezt is jegyezzük meg a korrektség jegyében.

Úgy tűnik, a Red Bullnál eljött a Multi 11-1 ideje: mindkét versenyzőt arra kérték, hogy lassítsanak vissza. Perezt kicsit jobban, de ha körönként 4 tizedet veszít, amit kértek tőle, akkor simán nyeri a versenyt.

Mégsem. Perez megkérdezte, nyomhatja-e neki. Nyomhatja.

Egy Williamst kerget két McLaren, mint a régi szép időkben! Csak épp nem az első, hanem a 15. helyért...

Perez megnyomta, övé a leggyorsabb kör, ezzel, ha így marad, karrierje során először átveszi a vezetést a világbajnokságban!

Perez leszakítja Verstappent!

Magnussen megfogja Tsunodát, nem az AlphaTaurinak, hanem a Haasnak lesz meg az első pontja!

Már csak két köre van hátra Pereznek, hogy két dzsiddai pole-ja mellé első itteni győzelmét is odategye.

Alonso esetleges újabb büntetéséről rádióztak Russellnek... Érdekes.

Alonsónak is szól a csapat, hogy legyen meg az öt másodperc különbség. És már meg is van.

Utolsó kör!

Verstappen megpróbálja elvenni a leggyorsabb kört Pereztől.

Sergio Perez megszerzi karrierje ötödik futamgyőzelmét, de nem vezeti a bajnokságot, ugyanis Verstappené a leggyorsabb kör!

Alonso bejön harmadiknak, és megcsinálja az 5 másodperc feletti különbséget.

Russell, Hamilton, Sainz, Leclerc, Ocon, Gasly, Magnussen a pontszerzők további sorrendje.

Verstappen a bokszba gurult, nem állt be a célegyenesbe, ahova kell az első 3-nak. Majd kijön onnan. Gondoljuk legalábbis...

Alonso az eddigi négy lehetőségből harmadszor is nyilatkozhat az idén. De az elsőség a futamgyőztesé.

Megérkezett a verseny összefoglalója, mely ide kattintva olvasható el.

És ezzel véget ért élő közvetítésünk magáról a versenyről, de a versenyhétvégéről még nem: folyamatosan frissülő hírfolyamunk a futam levezetésével és a nyilatkozatokkal itt érhető el.

Mégsem ért véget a közvetítés... Alonso elveszíti karrierje 100. dobogóját, mert szabálytalannak ítélték a büntetése letöltését... Russell a 3., Alonso a 4. helyen a végeredményben.