DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Élő cikkek

Ez volt a második interlagosi edzés

Az időmérő után, a sprint előtt rendeznek még egy szabadedzést a Sao Pauló-i Nagydíjon az F1-esek számára, ráadásul szokatlan módon lesz egy vendégszereplő is: kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntjük az olvasókat, jön a második szabadedzés az F1-es Sao Pauló-i Nagydíjon - igen, nem beszéltünk félre, tényleg a második, hiszen sprintes hétvégét rendeznek Interlagosban, azaz az időmérőn már túl van a mezőny, amely készül az itthoni idő szerint esti sprintre.

Ha esetleg valaki lemaradt volna a rendhagyó menetrend miatt a tegnapi kvalifikációról, az nagyon bánhatja, hiszen az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetését okozva Kevin Magnussen szerezte meg a pole-pozíciót a Haasszal. Statisztikailag a nagydíjra is övé a rajtelsőség, ténylegesen a mai sprinten fog az élről indulni.

A parc fermé-szabályok miatt a sprintes hétvégék szombati edzéseinek rendszerint túl sok jelentőségük nem szokott lenni, most azonban mégis lesz egy érdekessége az előttünk álló órának, hiszen rendhagyó módon a Williams most ülteti autójába jövő évre tervezett pilótáját, Logan Sargeantet. Ennek oka egyrészt a felkészítés, másrészt az, hogy amennyiben teljesít 100 kilométert egy szabadedzésen, az plusz szuperlicenszpontot jelent számára. Sargeant Alexander Albon helyét foglalja el az FP2-n.

Száraz idő van jelenleg Interlagosban, az FIA szerint 20 százalék esély van a csapadékra. A sprintre viszont megváltozhat majd a helyzet...

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, a két Aston Martin vezetésével néhányan máris kihajtottak a pályára.

Sargeant is természetesen megkezdte a körözést, az első mért idők egyike is az övé Zhou és Schumacher mellett.

A Ferrarik törnek az élre, Leclerc 1:15,8-as idővel vezet, viszont ő a többséggel ellentétben nem a közepes, hanem a lágy abroncsokat tette fel.

Tíz perc elteltével immár Russell az élen Perez és Hamilton előtt, az alábbi tweetben pedig azt is kiszámolták, hogy Sargeantnak 24 körre van szüksége ahhoz, hogy szuperlicenszpontot kapjon a szerepléséért.

Latifié az első említésre méltó momentum: a célegyenes ráfordítónak fékezte el magát furcsán, kisodródva a fűre is.

Magnussen most sem kezd rosszul, negyedik helyen áll Russell, Perez és Hamilton mögött. Már csak a két AlphaTauri áll mért idő nélkül.

Most már van nekik is, Gasly azzal a lendülettel be is ugrik harmadiknak.

Sargeant már 14 megtett körnél jár, jól áll a licenszpont szempontjából. Ráadásul meg is előzi Latifit a tabellán: az amerikai a 16., a kanadai az utolsó.

Nem igazán történik változás a sorrendben, de ez nem is meglepő, a pilóták nagy része hosszabb etapokat teljesít a versenytempóra fókuszálva.

NANÁ, hogy az előző poszt megírása után nagyjából öt másodperccel Ocon ránk cáfol és 1:14,604-es idővel átveszi a vezetést az Alpine-nal.

Közben az Aston Martin kapott egy 200 eurós bírságot, miután Stroll 1,6 km/h-val átlépte a bokszutcai sebességlimitet.

Félidejénél jár a második edzés, mutatunk egy teljes sorrendet. Jegyezzük meg azért, hogy az 1:14-1:15-ös időknél három másodperccel mentek jobbat a tegnapi időmérőn.

Hogy mennyire lényegtelen a mostani gyakorlás, azt az is jól jelzi, hogy a Ferrarik csak a hetedik és kilencedik, Verstappen pedig mindössze a 16. helyen.

Javítanak a Red Bullok: Perez feljön másodiknak Ocon mögé, Verstappen pedig a negyedikre Russell mögé.

És akkor az FP2 egyetlen érdemi kérdése eldőlt: Sargeant teljesítette a 24 kört, azaz a 100 kilométert, így megvan a plusz egy pont a szuperlicensze szempontjából. Ezzel némileg kényelmesebb helyzetben az amerikai a jövő hétvégi F2-es évadzáró előtt - ahol amúgy szintén részt vesz az első F1-es edzésen.

Alonso jött be menet közben a negyedik helyre, miközben Ocon továbbra is vezet - jól mennek az Alpine-ok.

Érdemes még kiemelni, hogy mindkét Haas az első tízben. Sargeant amúgy idő közben visszacsúszott az utolsó helyre, de az ő szempontjából nem is ez volt a lényeg, a saját küldetését már teljesítette.

Leginkább amúgy a lágy és a közepes keveréket nyüstölték/nyüstölik a pilóták, a kemény gumik elvétve kerültek csak elő az edzésen.

Egy ifjú brazil szurkoló máris Magnussent kiáltotta ki minden idők legjobbjának a pole-ja után. 

Az utolsó percekre fordultunk, aligha lesz már változás. Ocon vezet Perez, Russell, Alonso, Verstappen, Hamilton, Gasly, Schumacher, Magnussen és Norris előtt.

És lepörögtek a másodpercek, maradt is a sorrend, a versenyzők pedig még teljesítenek néhány rajtpróbát a sprintre és a holnapi versenyre is gyakorolva.

Mutatjuk a teljes végeredményt - a Ferrarik tízen kívül, de ennek semmi jelentősége.

Ezzel mostanra itt búcsúzunk is, de csak rövid időre, hiszen magyar idő szerint 20:30-kor következik a brazíliai sprintkvalifikáció, tartsatok akkor is velünk majd!