DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
17:26

Egy ifjú brazil szurkoló máris Magnussent kiáltotta ki minden idők legjobbjának a pole-ja után. 

Ezzel mostanra itt búcsúzunk is, de csak rövid időre, hiszen magyar idő szerint 20:30-kor következik a brazíliai sprintkvalifikáció, tartsatok akkor is velünk majd!

Mutatjuk a teljes végeredményt - a Ferrarik tízen kívül, de ennek semmi jelentősége.

És lepörögtek a másodpercek, maradt is a sorrend, a versenyzők pedig még teljesítenek néhány rajtpróbát a sprintre és a holnapi versenyre is gyakorolva.

Az utolsó percekre fordultunk, aligha lesz már változás. Ocon vezet Perez, Russell, Alonso, Verstappen, Hamilton, Gasly, Schumacher, Magnussen és Norris előtt.

Leginkább amúgy a lágy és a közepes keveréket nyüstölték/nyüstölik a pilóták, a kemény gumik elvétve kerültek csak elő az edzésen.

Érdemes még kiemelni, hogy mindkét Haas az első tízben. Sargeant amúgy idő közben visszacsúszott az utolsó helyre, de az ő szempontjából nem is ez volt a lényeg, a saját küldetését már teljesítette.

Alonso jött be menet közben a negyedik helyre, miközben Ocon továbbra is vezet - jól mennek az Alpine-ok.

És akkor az FP2 egyetlen érdemi kérdése eldőlt: Sargeant teljesítette a 24 kört, azaz a 100 kilométert, így megvan a plusz egy pont a szuperlicensze szempontjából. Ezzel némileg kényelmesebb helyzetben az amerikai a jövő hétvégi F2-es évadzáró előtt - ahol amúgy szintén részt vesz az első F1-es edzésen.

Javítanak a Red Bullok: Perez feljön másodiknak Ocon mögé, Verstappen pedig a negyedikre Russell mögé.

Hogy mennyire lényegtelen a mostani gyakorlás, azt az is jól jelzi, hogy a Ferrarik csak a hetedik és kilencedik, Verstappen pedig mindössze a 16. helyen.

Félidejénél jár a második edzés, mutatunk egy teljes sorrendet. Jegyezzük meg azért, hogy az 1:14-1:15-ös időknél három másodperccel mentek jobbat a tegnapi időmérőn.

Közben az Aston Martin kapott egy 200 eurós bírságot, miután Stroll 1,6 km/h-val átlépte a bokszutcai sebességlimitet.

NANÁ, hogy az előző poszt megírása után nagyjából öt másodperccel Ocon ránk cáfol és 1:14,604-es idővel átveszi a vezetést az Alpine-nal.

Nem igazán történik változás a sorrendben, de ez nem is meglepő, a pilóták nagy része hosszabb etapokat teljesít a versenytempóra fókuszálva.

Sargeant már 14 megtett körnél jár, jól áll a licenszpont szempontjából. Ráadásul meg is előzi Latifit a tabellán: az amerikai a 16., a kanadai az utolsó.

Most már van nekik is, Gasly azzal a lendülettel be is ugrik harmadiknak.

Magnussen most sem kezd rosszul, negyedik helyen áll Russell, Perez és Hamilton mögött. Már csak a két AlphaTauri áll mért idő nélkül.

Latifié az első említésre méltó momentum: a célegyenes ráfordítónak fékezte el magát furcsán, kisodródva a fűre is.

Tíz perc elteltével immár Russell az élen Perez és Hamilton előtt, az alábbi tweetben pedig azt is kiszámolták, hogy Sargeantnak 24 körre van szüksége ahhoz, hogy szuperlicenszpontot kapjon a szerepléséért.

A Ferrarik törnek az élre, Leclerc 1:15,8-as idővel vezet, viszont ő a többséggel ellentétben nem a közepes, hanem a lágy abroncsokat tette fel.

Sargeant is természetesen megkezdte a körözést, az első mért idők egyike is az övé Zhou és Schumacher mellett.

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, a két Aston Martin vezetésével néhányan máris kihajtottak a pályára.

Száraz idő van jelenleg Interlagosban, az FIA szerint 20 százalék esély van a csapadékra. A sprintre viszont megváltozhat majd a helyzet...

A parc fermé-szabályok miatt a sprintes hétvégék szombati edzéseinek rendszerint túl sok jelentőségük nem szokott lenni, most azonban mégis lesz egy érdekessége az előttünk álló órának, hiszen rendhagyó módon a Williams most ülteti autójába jövő évre tervezett pilótáját, Logan Sargeantet. Ennek oka egyrészt a felkészítés, másrészt az, hogy amennyiben teljesít 100 kilométert egy szabadedzésen, az plusz szuperlicenszpontot jelent számára. Sargeant Alexander Albon helyét foglalja el az FP2-n.

Ha esetleg valaki lemaradt volna a rendhagyó menetrend miatt a tegnapi kvalifikációról, az nagyon bánhatja, hiszen az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetését okozva Kevin Magnussen szerezte meg a pole-pozíciót a Haasszal. Statisztikailag a nagydíjra is övé a rajtelsőség, ténylegesen a mai sprinten fog az élről indulni.

Köszöntjük az olvasókat, jön a második szabadedzés az F1-es Sao Pauló-i Nagydíjon - igen, nem beszéltünk félre, tényleg a második, hiszen sprintes hétvégét rendeznek Interlagosban, azaz az időmérőn már túl van a mezőny, amely készül az itthoni idő szerint esti sprintre.