DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
Hírösszefoglaló

Balhé Norris és Verstappen között, Russellé az Osztrák Nagydíj: a nap F1-es hírei

Verstappen, Norris, Horner és Stella is beszélt a két sztár ütközéséről, Russell nyert, Piastri csalódott, Leclerc csak a rosszat látja: egy cikkben a nap F1-es hírei.

A Formula.hu napi hírösszefoglalója a mai eseményekről:

 

Balhé és Russell-győzelem az Osztrák Nagydíjon

Újabb epizódot láthattunk a most már jó ideje tartó Max Verstappen vs. Lando Norris csatából, és ismét az volt a forgatókönyv, ami korábban többször is: bár úgy tűnt, hogy Verstappen előnye megnyugtató, de a McLarenben volt tartalék a végén. 

A Red Bull lassú kerékcseréje és Verstappen kivezető körön történt hibája elég is volt ahhoz, hogy az új gumival támadó Norris DRS-távolságon belülre érjen, onnantól pedig a 2021-es vb-harcra hajazó jeleneteket láthattunk, csak ezúttal nem Lewis Hamilton, hanem Norris volt Verstappen ellenfele. 

A vége is hasonlóan alakult, mint oly sokszor abban a szezonban, a két rivális ütközött, Norris kiesett, Verstappen pedig az ötödik helyig csúszitt vissza. A felügyelők úgy látták, a holland a felelős, így 10 másodperces büntetéssel sújtották és kapott 2 büntetőpontot is. 

f1-norris-verstappen_1



A futam után Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke azt mondta, hogy pontosan azért viselkedik így Verstappen, mert 2021-ben nem szankcionálták kellően, Christian Horner viszont úgy reagált, hogy szerinte volt elég helye Norrisnak a kérdéses helyzetnél. 

A brit pilóta csípős megjegyzéseket tett, és azt hangoztatta, hogy Verstappen sportszerűtlen volt vele szemben, és csak akkor maradhat meg a barátságuk, csak akkor tiszteli tovább a hollandot, ha az belátja, hogy hibázott. Verstappen egyébként azt mondta, hogy meg kell néznie az esetet újra, és majd lehiggadva megbeszélik a dolgot Norrisszal, de azt tagadta, hogy mozgott volna féktávon, márpedig a brit elsősorban ezzel vádolta.

A futamot így a semmiből George Russell nyerte, aki pályafutása 2. győzelmét aratta az F1-ben, a dobogóra pedig a nagyot menő Oscar Piastri, valamint a stabil hétvégét teljesítő Carlos Sainz állhatott fel. Norris mellett a hétvége nagy vesztese Charles Leclerc, aki a rajt után ütközött, így összesen 2 pontot szerzett a sprinthétvége során, és Sergio Perez is csak hetedik tudott lenni a Red Bull-lal, ezúttal Nico Hülkenberg és a Haas is legyőzte a mexikóit.

Az Osztrák Nagydíj összefoglalója és végeredménye itt olvasható!

 

Ezt nyilatkozták a főszereplők

„Szép munka. A lepattanóra is rá kellett menni, nincs vége, amíg vége nincs. Remek munka. Ezt nem hittük volna Bahreinben” – rádiózott a csapatnak a kockás zászlót követően a futamgyőztes Russell. „Hihetetlen! Kemény csata volt a futam kezdetén, de sikerült tartani a harmadik pozíciót. A kivetítőkön láttam, hogy Max és Lando is elég kemény egymással, tudtam, hogy Lando akarja ezt a győzelmet. Kiváló munkát végzett a csapat, hogy egyáltalán ott lehessünk ebben a csatában. A lepattanóra is le kell csapni, és ezt tettük” – nyilatkozta.

f1-russell-spielberg

„Nagyon sok ’mi lett volna, ha’ történt ezen a hétvégén, főleg a tegnapi büntetés miatt. Közel jártam egy győzelemhez, ami egy kicsit bánt – azonban ez egy remek pontszerzés a csapatnak, a verseny második fele pedig rendkívül erős volt tempó szempontjából. Örülök egy újabb dobogónak, azonban kicsit csalódott vagyok, hogy nem első helyezés lett belőle” – mondta a második helyezett Piastri.

„Elég eseménytelen verseny volt” – értékelt Sainz. „Számunkra arról szólt, hogy próbáltuk tartani George-ot, de tudtuk, hogy a Mercedesnek valószínűleg van egy kis előnye versenytempóban. Megpróbáltuk mindent, hogy tartsuk vele a lépést. Oscar pedig a végén nagyon gyorsan jött. Végül harmadik hely lett, ami szerintem jó eredmény, amiért boldogok és büszkék lehetünk. Ez a hétvége nem volt egyszerű számunkra, így az, hogy egy harmadik hellyel és 15 ponttal zártunk, jó eredmény” – mondta a spanyol.

„Teljesen tönkrement a futamunk… Úgy érzem, hogy versenybaleset volt, de azért azt is érzem, hogy Checo megérkezett az egyes kanyarba úgy, hogy tudta, hogy három autó sosem fér el ott egymás mellett. Mindenesetre volt ott egy rész, nyilván arra ment rá, és minden joga megvan ehhez. De túl optimista volt, én pedig már csak utas voltam, Oscar kívül, Checo belül volt mellettem, én próbáltam helyet hagyni mindenkinek, de ez ilyenkor nem lehetséges, így összeértünk” – tekintett vissza a nullázását meghatározó momentumra Leclerc. „Óóóó, nincsenek pozitívumok, itt most nincs semmi pozitív. Szerintem nyilván jó keresni őket, amikor nehéz időszakban van valaki, de egy ilyen hétvégén nincs semmi, én nem találok semmit. Az egyetlen dolog az, hogy talán tanulni fogunk belőle, mert a beállítások terén Carlosszal ellentétes úton jártunk ma, ami értékes tud lenni.”

„Megsérült az oldaldobozom, amikor Piastrival összeértünk a négyes kanyarban. Sajnálatos volt, hiszen jól sikerült a rajt, ám az incidenst követően pengeélen táncoltam – sehogyan sem tudtunk javítani rajta, az egyensúly teljesen tönkrement. A bokszutcában is volt egy hibázás, mert túlléptem a sebességet… Összességében, nem sikerült remekül ez a futam, de az eleje bizakodásra ad okot” – értékelt az ezúttal még Nico Hülkenbergtől is kikapó Sergio Perez.

 

Így áll az F1 pontversenye

Az Osztrák Nagydíj után is magabiztosan vezeti a bajnokkságot Max Verstappen, sőt igazából még bőven növelte is az előnyét a tabellán Lando Norrisszal szemben.

Carlos Sainz sokat faragott a lemaradásából Norrishoz és Charles Leclerc-hez képest, George Russell és Oscar Piastri pedig már ott kopogtat Sergio Perez vállán.

A csapatok között a Haas ugrott előre a legtöbbet, a 12 ponttal újra az Alpine előtt van a társaság.

A tabella itt átböngészhető!

 

Mire számítanak az ülés nélküli F1-es pilóták?

Mindenki Sainzra vár? Az elmúlt napokban négy olyan F1-es versenyző is megszólalt, akinek még nincs helye 2025-re – és többen is szóba hozták a spanyolt. Részletek ezen a linken!

 

Bortoleto nyert az F2-ben, új éllovas az F3-ban

A McLaren kötelékeibe tartozó brazil először győzött a Formula-2-ben, míg a Williams-akadémista Luke Browning sikerével az összetettben is élre állt. A két széria beszámolója itt olvasható!

 

MotoGP: Bagnaia dominált Assenben, közelített Martinra

Ahogy a sprinten, úgy a futamon sem volt ellenfele a MotoGP vb-címvédőjének a Holland TT-n, így tíz pontra olvadt a hátránya. Csak GP24-es Ducatik a dobogón.

Összefoglaló és végeredmény ezen a linken!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: