DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
F1

Russell nyert Ausztriában, Verstappen és Norris ütközött

A győzelemért csatázó Verstappen és Norris kiütötte egymást a hajrában, így George Russell nyerte az F1-es Osztrák Nagydíjat Oscar Piastri és Carlos Sainz előtt.

Izgalmas első körrel indult a futam, Hamilton azonnal megelőzte Sainzot, Perez leterelte a kavicságyba Piastrit, Leclerc Ferrarija pedig megsérült, így már az első kör végén jött a bokszba – cserélték az első szárnyát, így ő a mezőny végére csúszott vissza.

Hamilton a harmadik körben a DRS segítségével Russellt is elkapta, de az ifjabb mercedeses a következő DRS-zónában visszajött elé – ezzel magukra húzták a Sainz, Perez, Piastri hármast is, miközben az élen Verstappen és Norris már ennyi idő alatt is meg tudott lógni előlük.

A hatodik körben Hamiltonról kiderült, hogy korábban szabálytalanul, a pályán kívül előzte meg Sainzot, így vissza kellett adnia a pozíciót, közben pedig Piastri is elment Perez mellett, így visszaállt a rajtrács sorrendje – azt leszámítva, hogy Leclerc a 19. helyen haladt a Piastrival történt ütközés miatt.

A 24. körben egyszerre jött Verstappen, valamint az öt és fél másodperccel mögötte haladó Norris – közben Alonso baleset okozásáért (Zhout lökte ki a pályáról) 10, Hamilton pedig a bokszba vezető fehér vonalra való rácsúszásért 5 másodperces büntetést kapott, és szintén bezsebelt 5 másodpercet Perez is, ő bokszutcai sebességtúllépésért.

Féltávnál Verstappen már nyolc másodperccel vezetett Norris és 13-mal Russell előtt, szépen szétszakadt a mezőny, és a verseny középső fázisában egyetlen izgalmas csatát nézhettünk: a két Alpine talált egymásra, Ocon egyszer kicsit leterelte a pályáról az optimistán támadó Gaslyt, de utóbbi végül a 41. körben kívül elment csapattársa mellett és feljött a nyolcadik helyre.

Piastri a 49. körben a pályán is megelőzte Hamiltont, így „tárgytalanná vált” utóbbi ötmásodperces büntetése.

 

Norris megérkezett Verstappenre

19 körrel a vége előtt kezdett érdekesebbé válni a küzdelem, amikor Verstappen olyan hevesen panaszkodott már a kopott gumijaira, hogy a Red Bull nem várt tovább, a McLaren pedig azonnal reagált Norrisszal – úgy, hogy az érkező McLaren miatt a Red Bull nem tudta kiengedni a világbajnokot időben, várnia kell, amivel Norris bő három másodpercet nyert.

Verstappen a kivezető körét túlerőltette, hibázott egyet, így két másodperc alá csökkent az előnye az addig kényelmesen uralt futamon – olyannyira, hogy Norris frissebb gumikon támadta, hamar DRS-távolságon belülre került és 15-16 körrel a vége előtt ő vált a verseny esélyesévé.

Az 59. körben, 12-vel a vége előtt Norris megcsinálta az előzést az autóval szenvedő Verstappen ellen, de nem tudta pályán tartani a McLarent, úgyhogy vissza kellett adnia a pozíciót. A 63. körben jött az újabb eset, Norris bevetődött, Verstappen a pályán kívül jött vissza elé. Majd jött a 64. kör…

 

Ütköztek az élen, Russell nyerte a futamot

A két gigász összeért a csata közben, Verstappen bal hátsó defektet kapott, és Norris autója is megsérült: olyannyira, hogy neki ki kellett állnia, fel kellett adnia a küzdelmet. Az ütközés közben jött az üzenet, hogy Norrist túl sok pályaelhagyás miatt ötmásodperces büntetéssel sújtották, tehát összességében Verstappen még úgy is nyerhetett volna, hogy elengedi a britet, de nem így tett, és végül őt találták hibásnak az esetben, tíz másodperc büntetést kapott baleset okozásáért.

f1-russell1



Így a végig jól autózó, a dobogót őrző George Russell megszerezte F1-es pályafutása második győzelmét, Oscar Piastri a hajrában elment Carlos Sainz mellett és nagyon értékes második helyet szerzett, a spanyol pedig a dobogó harmadik fokára állította a Ferrarit.

Lewis Hamilton bejött negyediknek, Verstappen pedig a defekttel és a büntetéssel együtt is mentett egy ötödik helyet, ellenben Norris és a rajtnál megsérülő Ferrarival ritmuson kívül autózó Leclerc pont nélkül zárta a nagydíjat.

 

Az F1-es Osztrák Nagydíj végeredménye:

1. George Russell Mercedes
2. Oscar Piastri McLaren
3. Carlos Sainz Ferrari
4. Lewis Hamilton Mercedes
5. Max Verstappen Red Bull
6. Nico Hülkenberg Haas
7. Sergio Perez Red Bull
8. Kevin Magnussen Haas
9. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB
10. Pierre Gasly Alpine
11. Charles Leclerc Ferrari
12. Esteban Ocon Alpine
13. Lance Stroll Aston Martin
14. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB
15. Alexander Albon Williams
16. Valtteri Bottas Stake
17. Guanyu Zhou Stake
18. Fernando Alonso Aston Martin
19. Logan Sargeant Williams
  Lando Norris McLaren
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: