DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
Motor

Bagnaia dominált Assenben, közelített Martinra

Ahogy a sprinten, úgy a futamon sem volt ellenfele a MotoGP vb-címvédőjének a Holland TT-n, így tíz pontra olvadt a hátránya. Csak GP24-es Ducatik a dobogón.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Nem a teljes mezőnnyel vágtak neki a MotoGP-sek a Holland TT vasárnapi futamának Assenben, hiszen az egyaránt apriliás szabadkártyás Lorenzo Savadori és a sprint utolsó körében nagyot bukó és kézcsontját törő Aleix Espargaro sem állt rajthoz. A rajtsorrend is módosult, ugyanis a vb-éllovas Jorge Martint a másodikról az ötödik helyre sorolták, amiért az időmérőn túl lassan motorozott az ideális íven.

A pole-ból Francesco Bagnaia lódult neki a 26 körös távnak, és ezúttal is megőrizte a vezetést, mögé pedig már az első körben visszazárkózott a rajtbüntetése után Martin. Maverick Vinalest aztán nemcsak a pramacos, hanem rövidesen Marc Marquez is maga mögé utasította, míg a nyomában a remek első köröket produkáló Pedro Acosta tűnt fel. A mezőny hátsó régióiban pedig történt rögtön egy hatalmas bukás is: Alex Rinst dobta le magáról látványosan a Yamahája.

motogp-bagnaia-futam-assen-ducati



Az éllovas trió hamar kezdett szétszakadni, Martin egy másodperc körüli hátránnyal követi Bagnaiát, Marquez pedig mindkettejüktől lemaradt – olyannyira, hogy előbb Vinales, majd pedig az előbb Acostát, majd az apriliást is megelőző Fabio di Giannantonio is szorongatni kezdte. Az olasz nem is sokat teketóriázott, a táv harmadához érve már a VR46-os olasz haladt a harmadik helyen – igaz, a visszajátszások alapján mintha Marquez elengedte volna őt.

A harmadik helyért a későbbiekben is változatos csata folyt: Di Giannantonio egy kisebb hibáját például arra használta ki Vinales, hogy Marquezt és őt is megelőzze. Nem dőlhetett azonban hátra, érkezett ugyanis Enea Bastianini, aki Marquezen egy apró kontakttal fűszerezve rágta át magát, majd aztán Vinalest is elkapta a sikánban.

Bagnaia közben az élen apránként egy ponton már két másodperc fölé növelte is a fórját, így fölényesen húzta be idei ötödik diadalát. Martin második lett, ezzel pedig a két vb-aspiráns között tíz pontra olvadt a különbség az összetett tabellán. Bastianini révén kisajátították a dobogót a GP24-es Ducatik, majd jött Marquez, aki a legvégén kapta el a hibázó Vinalest, aki ráadásul utólag még Di Giannantonióval szemben is veszített egy pozíciót utolsó körös pályaelhagyás miatt. Acosta az utolsó körben bukott a hetedik helyről, így Brad Binder, Alex Marquez, Raul Fernandez és Franco Morbidelli fért még a tízbe.

FRISSÍTÉS: Marquez utólag 16 másodperces büntetést kapott, mert a megengedettnél alacsonyabb volt a guminyomása, ezzel a 4.-ről a 10. helyre csúszott hátra.

A futam végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati  
2. Jorge Martín Pramac Ducati 3.676
3. Enea Bastianini Ducati 7.073
4. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 8.299
5. Maverick Viñales Aprilia 8.258
6. Brad Binder KTM 16.005
7. Álex Márquez Gresini Ducati 21.095
8. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 22.368
9. Franco Morbidelli Pramac Ducati 23.413
10. Marc Marquez Gresini Ducati 23.868
11. Jack Miller KTM 24.004
12. Fabio Quartararo Yamaha 24.057
13. Johann Zarco LCR Honda 42.767
14. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 42.871
15. Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia 44.429
16. Takaaki Nakagami LCR Honda 46.246
17. Luca Marini Repsol Honda 1'10.937
Kiesett:    
  Pedro Acosta Gas Gas Tech3  
  Joan Mir Repsol Honda  
  Marco Bezzecchi VR46 Ducati  
  Alex Rins Yamaha  
Nem állt rajthoz:    
  Lorenzo Savadori Aprilia  
  Aleix Espargaró Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: